Glauber, Johann Rudolph: Annotationes. Bd. 6. Amsterdam, 1650.des Fünfften Theils/ Ph. Oefen. können/ derohalben das einige Mittel ist/ viel Spiritus zuerlangen/ wann man die vegetabilien wol kan jähren machen/ dardurch sie bequäm gemacht werden/ her nach jhren Spiritum gern in der Destillation von sich zu ge- ben vnd je besser dieselbe fermentiren/ je mehr Spiritus sie auch geben/ weilen dann die gemeine Weise/ solche Früchten an zu setzen/ heben oder sermentiren zu machen so kräfftig nicht ist/ daß dadurch aller Spiritus könte er- hoben werden/ also bleibet der meiste Theil zurück in dem Kessel/ welches bißhero zu nichts anders hat können ge- braucht werden/ als die Schweine dar mit zu mesten/ ist aber nicht der rechte Weg/ dan aus denselben zu vorn erst die Fettigkeit solte benommen vnd entweder mehr Spiri- tus, Bier oder Essig darvon gemacht/ vnd dan die Tre- ber den Schweinen geben werden/ so vnd auff diese Weise kan doppelter Nutzen davon kommen/ vnd ist da- bey zu wissen/ daß solche Arbeit in einem gemeinen Brennkessel/ darinnen die Früchten anbrennen/ vnd ei- nen vnlieblichen Geruch vnd Geschmack erlangen/ nicht geschehen kan/ sondern soll vnd muß in einem andern Jnstrument gethan werden/ welches also beschaffen sey/ daß es vnmüglich ist daß etwas (wie dick es auch were) darinn anbrennen könne/ durch welches Mittel ein lieb- licher vnd durch die secrete fermentation viel Brante- wein erlanget wird: Also hastu nun genug verstanden/ wie es nemblich hergehen müsse/ wann man aus Korn oder andern Früchten mehr vnd bessern Brantenwein/ (dardurch doppelter Gewinn kompt) nemblich/ durch ein besondere vnd secrete fermentation vnd einen beson- dern vnd bißhero noch vnbekandten Brennkessel erlan- gen könne. II. Aus
des Fünfften Theils/ Ph. Oefen. koͤnnen/ derohalben das einige Mittel iſt/ viel Spiritus zuerlangen/ wann man die vegetabilien wol kan jaͤhren machen/ dardurch ſie bequaͤm gemacht werden/ her nach jhren Spiritum gern in der Deſtillation von ſich zu ge- ben vnd je beſſer dieſelbe fermentiren/ je mehr Spiritus ſie auch geben/ weilen dann die gemeine Weiſe/ ſolche Fruͤchten an zu ſetzen/ heben oder ſermentiren zu machen ſo kraͤfftig nicht iſt/ daß dadurch aller Spiritus koͤnte er- hoben werden/ alſo bleibet der meiſte Theil zuruͤck in dem Keſſel/ welches bißhero zu nichts anders hat koͤnnen ge- braucht werden/ als die Schweine dar mit zu meſten/ iſt aber nicht der rechte Weg/ dan aus denſelben zu vorn erſt die Fettigkeit ſolte benommen vnd entweder mehr Spiri- tus, Bier oder Eſſig darvon gemacht/ vnd dan die Tre- ber den Schweinen geben werden/ ſo vnd auff dieſe Weiſe kan doppelter Nutzen davon kommen/ vnd iſt da- bey zu wiſſen/ daß ſolche Arbeit in einem gemeinen Brennkeſſel/ darinnen die Fruͤchten anbrennen/ vnd ei- nen vnlieblichen Geruch vnd Geſchmack erlangen/ nicht geſchehen kan/ ſondern ſoll vnd muß in einem andern Jnſtrument gethan werden/ welches alſo beſchaffen ſey/ daß es vnmuͤglich iſt daß etwas (wie dick es auch were) darinn anbrennen koͤnne/ durch welches Mittel ein lieb- licher vnd durch die ſecrete fermentation viel Brante- wein erlanget wird: Alſo haſtu nun genug verſtanden/ wie es nemblich hergehen muͤſſe/ wann man aus Korn oder andern Fruͤchten mehr vnd beſſern Brantenwein/ (dardurch doppelter Gewinn kompt) nemblich/ durch ein beſondere vnd ſecrete fermentation vnd einen beſon- dern vnd bißhero noch vnbekandten Brennkeſſel erlan- gen koͤnne. II. Aus
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des Fünfften Theils/ Ph. Oefen.
koͤnnen/ derohalben das einige Mittel iſt/ viel Spiritus zu
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machen/ dardurch ſie bequaͤm gemacht werden/ her nach
jhren Spiritum gern in der Deſtillation von ſich zu ge-
ben vnd je beſſer dieſelbe fermentiren/ je mehr Spiritus
ſie auch geben/ weilen dann die gemeine Weiſe/ ſolche
Fruͤchten an zu ſetzen/ heben oder ſermentiren zu machen
ſo kraͤfftig nicht iſt/ daß dadurch aller Spiritus koͤnte er-
hoben werden/ alſo bleibet der meiſte Theil zuruͤck in dem
Keſſel/ welches bißhero zu nichts anders hat koͤnnen ge-
braucht werden/ als die Schweine dar mit zu meſten/ iſt
aber nicht der rechte Weg/ dan aus denſelben zu vorn erſt
die Fettigkeit ſolte benommen vnd entweder mehr Spiri-
tus, Bier oder Eſſig darvon gemacht/ vnd dan die Tre-
ber den Schweinen geben werden/ ſo vnd auff dieſe
Weiſe kan doppelter Nutzen davon kommen/ vnd iſt da-
bey zu wiſſen/ daß ſolche Arbeit in einem gemeinen
Brennkeſſel/ darinnen die Fruͤchten anbrennen/ vnd ei-
nen vnlieblichen Geruch vnd Geſchmack erlangen/ nicht
geſchehen kan/ ſondern ſoll vnd muß in einem andern
Jnſtrument gethan werden/ welches alſo beſchaffen ſey/
daß es vnmuͤglich iſt daß etwas (wie dick es auch were)
darinn anbrennen koͤnne/ durch welches Mittel ein lieb-
licher vnd durch die ſecrete fermentation viel Brante-
wein erlanget wird: Alſo haſtu nun genug verſtanden/
wie es nemblich hergehen muͤſſe/ wann man aus Korn
oder andern Fruͤchten mehr vnd beſſern Brantenwein/
(dardurch doppelter Gewinn kompt) nemblich/ durch ein
beſondere vnd ſecrete fermentation vnd einen beſon-
dern vnd bißhero noch vnbekandten Brennkeſſel erlan-
gen koͤnne.
II. Aus
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Zitationshilfe: | Glauber, Johann Rudolph: Annotationes. Bd. 6. Amsterdam, 1650, S. 11. In: Deutsches Textarchiv <https://www.deutschestextarchiv.de/glauber_furni06_1650/13>, abgerufen am 03.03.2025. |