Glauber, Johann Rudolph: Annotationes. Bd. 6. Amsterdam, 1650.Annotationes vber den Appendicem deme solche Leute jhres Thuns keine rationes zu gebenwissen/ sondern also bloß vnd ohne Nachdencken/ das je- nige/ was sie bey andern gesehen haben/ nach thun/ vnd auch jhnen im geringsten keine Gedancken machen/ daß ein näherer Weg solche Spiritus zu machen/ seyn könne/ mit welchen ich auch allhier keinen Streit wil anfan- gen/ sondern nur allein kürtzlich erinnern/ auff was Weise vnd Wege/ alles Korn- vnd Baumfrüchten mehr Spiritus, als auff gemeine vnd bekandte Weise geben können/ oder auffs wenigste neben dem Spiritu, wan er abgezogen ist/ noch etwas anders aus dem hin- derstelligen (welches die Materi davon der Spiritus ge- machet/ bezahlet/ vnd also der Brandtewein dardurch gar wenig vnd bißweilen auch gar nichts zustehen kom- me/ vnd geschicht auff diese Weise. Es ist bekandt genug daß alle vegetabilien, als Korn/ kön-
Annotationes vber den Appendicem deme ſolche Leute jhres Thuns keine rationes zu gebenwiſſen/ ſondern alſo bloß vnd ohne Nachdencken/ das je- nige/ was ſie bey andern geſehen haben/ nach thun/ vnd auch jhnen im geringſten keine Gedancken machen/ daß ein naͤherer Weg ſolche Spiritus zu machen/ ſeyn koͤnne/ mit welchen ich auch allhier keinen Streit wil anfan- gen/ ſondern nur allein kuͤrtzlich erinnern/ auff was Weiſe vnd Wege/ alles Korn- vnd Baumfruͤchten mehr Spiritus, als auff gemeine vnd bekandte Weiſe geben koͤnnen/ oder auffs wenigſte neben dem Spiritu, wan er abgezogen iſt/ noch etwas anders aus dem hin- derſtelligen (welches die Materi davon der Spiritus ge- machet/ bezahlet/ vnd alſo der Brandtewein dardurch gar wenig vnd bißweilen auch gar nichts zuſtehen kom- me/ vnd geſchicht auff dieſe Weiſe. Es iſt bekandt genug daß alle vegetabilien, als Korn/ koͤn-
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Annotationes vber den Appendicem
deme ſolche Leute jhres Thuns keine rationes zu geben
wiſſen/ ſondern alſo bloß vnd ohne Nachdencken/ das je-
nige/ was ſie bey andern geſehen haben/ nach thun/ vnd
auch jhnen im geringſten keine Gedancken machen/ daß
ein naͤherer Weg ſolche Spiritus zu machen/ ſeyn koͤnne/
mit welchen ich auch allhier keinen Streit wil anfan-
gen/ ſondern nur allein kuͤrtzlich erinnern/ auff was
Weiſe vnd Wege/ alles Korn- vnd Baumfruͤchten
mehr Spiritus, als auff gemeine vnd bekandte Weiſe
geben koͤnnen/ oder auffs wenigſte neben dem Spiritu,
wan er abgezogen iſt/ noch etwas anders aus dem hin-
derſtelligen (welches die Materi davon der Spiritus ge-
machet/ bezahlet/ vnd alſo der Brandtewein dardurch
gar wenig vnd bißweilen auch gar nichts zuſtehen kom-
me/ vnd geſchicht auff dieſe Weiſe.
Es iſt bekandt genug daß alle vegetabilien, als Korn/
Hecken- vnd Baum-fruͤchten/ ja alles Graß vnd Kraͤu-
ter/ durch vorhergehende præparation vnd fermenta-
tion, einen Spiritum ardentem geben/ aber jmmer eins
mehr vnd beſſer als das ander/ nach deme es reiff oder
vnreiff/ fett oder mager in ſeiner Natur iſt: Dan je fetter
oder ſuͤſſer dieſelbe ſeyn/ je mehr Spiritus ſie geben/ vnd
je ſaͤurer/ vnreiffer vnd magerer/ je weniger Spiritus,
vnnd ſolches erſt nach vorhergehender fermentation,
durch welche die ſuͤſſigkeit oder fettigkeit dahin gebracht
wird/ daß ſie hernach in der Diſtillation einen Sp. arden-
tem geben koͤnne/ welches vor der fermẽtation vnmuͤg-
lich were: Weilen dan klar genug iſt/ daß die vegetabili-
ſche Dinge ohne vorhergehende fermentation keinen ſp-
ardentem geben koͤnnen/ alſo folget daraus/ daß die fer-
mentation allein vrſach ſey/ daß dieſelbe einen Sp. geben
koͤn-
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