Glauber, Johann Rudolph: Annotationes. Bd. 6. Amsterdam, 1650.ANNOTATIONES Vber den APPENDICEM des Fünffeen Theils. Paragraphus I. ALle Kornfrüchten/ als Habern/ Gersten/ Rocken/ Weitz- DJeses erste Stück ist vielen Menschen gar frembdt deme A v
ANNOTATIONES Vber den APPENDICEM des Fuͤnffeen Theils. Paragraphus I. ALle Kornfruͤchten/ als Habern/ Gerſten/ Rocken/ Weitz- DJeſes erſte Stuͤck iſt vielen Menſchen gar frembdt deme A v
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ANNOTATIONES
Vber den
APPENDICEM
des Fuͤnffeen Theils.
Paragraphus I.
ALle Kornfruͤchten/ als Habern/ Gerſten/ Rocken/ Weitz-
en/ wie auch alle Oepffel/ Bieren/ Kirſchen/ Pflaumen/
vnd andere dergleichen Baumfruͤchte/ durch eine beſon-
dere Fermentation zu bereitten/ daß dieſelben in der Di-
ſtillation einen lieblichen/ reinen vnd guten Spiritum geben/ deme/
welcher aus Wein-mutter gebrandt iſt/ an lieblichkeit vnd ſtaͤrcke
nicht viel bevor giebet/ vnd ſehr wenig zu machen koſtet/ vnd vber
dieſes/ wann der Brandewein davon diſtilliret iſt/ aus dem hin-
derſtelligen/ durch zuthun behoͤrlicher Dingen/ iſt es Korn/ ein
gut Bier/ oder Eſſig; ſind es Frůchte/ einen guten Tranck (dem
Wein gleich) zu machen; alſo daß man doppelten Nutzen davon
zu genieſſen hat/ dadurch man nicht allein ſeine Nahrung reich-
lich haben/ ſondern auch ein Ehrliches dabey fůr die Seinigen auf-
legen kan.
DJeſes erſte Stuͤck iſt vielen Menſchen gar frembdt
vorkommen/ in deme zu vor niemahls der gleichen
Sachen in Schrifften gedacht worden. Etliche/ wel-
chen der gemeine Modus deſtillandi bekandt war/ mei-
neten vnd bildeten jhnen ein/ wann etwas (welches Spi-
ritus ardentes in ſich haͤtte) in einen Brennkeſſel ge-
than wuͤrde/ daß es nicht fehlen koͤnte/ das Fewer muͤſte
ſolche vber-treiben vnd in der Remanentz gantz vnd gar
keine Spiritus mehr ſeyn oder bleiben laſſen: Dieſes iſt
jhrer Einfalt vnd vnwiſſenheit gar wol zu zugeben/ in
deme
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