Glauber, Johann Rudolph: Annotationes. Bd. 6. Amsterdam, 1650.ANNOTATIONES Vber den APPENDICEM des Fünffeen Theils. Paragraphus I. ALle Kornfrüchten/ als Habern/ Gersten/ Rocken/ Weitz- DJeses erste Stück ist vielen Menschen gar frembdt deme A v
ANNOTATIONES Vber den APPENDICEM des Fuͤnffeen Theils. Paragraphus I. ALle Kornfruͤchten/ als Habern/ Gerſten/ Rocken/ Weitz- DJeſes erſte Stuͤck iſt vielen Menſchen gar frembdt deme A v
<TEI> <text> <body> <pb facs="#f0011" n="9"/> <div n="1"> <head><hi rendition="#aq"><hi rendition="#g">ANNOTATIONES</hi></hi><lb/> Vber den<lb/><hi rendition="#aq"><hi rendition="#g">APPENDICEM</hi></hi><lb/> des Fuͤnffeen Theils.</head><lb/> <div n="2"> <head> <hi rendition="#aq">Paragraphus I.</hi> </head><lb/> <cit> <quote><hi rendition="#in">A</hi>Lle Kornfruͤchten/ als Habern/ Gerſten/ Rocken/ Weitz-<lb/> en/ wie auch alle Oepffel/ Bieren/ Kirſchen/ Pflaumen/<lb/> vnd andere dergleichen Baumfruͤchte/ durch eine beſon-<lb/> dere Fermentation zu bereitten/ daß dieſelben in der Di-<lb/> ſtillation einen lieblichen/ reinen vnd guten <hi rendition="#aq">Spiritum</hi> geben/ deme/<lb/> welcher aus Wein-mutter gebrandt iſt/ an lieblichkeit vnd ſtaͤrcke<lb/> nicht viel bevor giebet/ vnd ſehr wenig zu machen koſtet/ vnd vber<lb/> dieſes/ wann der Brandewein davon diſtilliret iſt/ aus dem hin-<lb/> derſtelligen/ durch zuthun behoͤrlicher Dingen/ iſt es Korn/ ein<lb/> gut Bier/ oder Eſſig; ſind es Frůchte/ einen guten Tranck (dem<lb/> Wein gleich) zu machen; alſo daß man doppelten Nutzen davon<lb/> zu genieſſen hat/ dadurch man nicht allein ſeine Nahrung reich-<lb/> lich haben/ ſondern auch ein Ehrliches dabey fůr die Seinigen auf-<lb/> legen kan.</quote> </cit><lb/> <p><hi rendition="#in">D</hi>Jeſes erſte Stuͤck iſt vielen Menſchen gar frembdt<lb/> vorkommen/ in deme zu vor niemahls der gleichen<lb/> Sachen in Schrifften gedacht worden. Etliche/ wel-<lb/> chen der gemeine <hi rendition="#aq">Modus deſtillandi</hi> bekandt war/ mei-<lb/> neten vnd bildeten jhnen ein/ wann etwas (welches <hi rendition="#aq">Spi-<lb/> ritus ardentes</hi> in ſich haͤtte) in einen Brennkeſſel ge-<lb/> than wuͤrde/ daß es nicht fehlen koͤnte/ das Fewer muͤſte<lb/> ſolche vber-treiben vnd in der Remanentz gantz vnd gar<lb/> keine <hi rendition="#aq">Spiritus</hi> mehr ſeyn oder bleiben laſſen: Dieſes iſt<lb/> jhrer Einfalt vnd vnwiſſenheit gar wol zu zugeben/ in<lb/> <fw place="bottom" type="sig">A v</fw><fw place="bottom" type="catch">deme</fw><lb/></p> </div> </div> </body> </text> </TEI> [9/0011]
ANNOTATIONES
Vber den
APPENDICEM
des Fuͤnffeen Theils.
Paragraphus I.
ALle Kornfruͤchten/ als Habern/ Gerſten/ Rocken/ Weitz-
en/ wie auch alle Oepffel/ Bieren/ Kirſchen/ Pflaumen/
vnd andere dergleichen Baumfruͤchte/ durch eine beſon-
dere Fermentation zu bereitten/ daß dieſelben in der Di-
ſtillation einen lieblichen/ reinen vnd guten Spiritum geben/ deme/
welcher aus Wein-mutter gebrandt iſt/ an lieblichkeit vnd ſtaͤrcke
nicht viel bevor giebet/ vnd ſehr wenig zu machen koſtet/ vnd vber
dieſes/ wann der Brandewein davon diſtilliret iſt/ aus dem hin-
derſtelligen/ durch zuthun behoͤrlicher Dingen/ iſt es Korn/ ein
gut Bier/ oder Eſſig; ſind es Frůchte/ einen guten Tranck (dem
Wein gleich) zu machen; alſo daß man doppelten Nutzen davon
zu genieſſen hat/ dadurch man nicht allein ſeine Nahrung reich-
lich haben/ ſondern auch ein Ehrliches dabey fůr die Seinigen auf-
legen kan.
DJeſes erſte Stuͤck iſt vielen Menſchen gar frembdt
vorkommen/ in deme zu vor niemahls der gleichen
Sachen in Schrifften gedacht worden. Etliche/ wel-
chen der gemeine Modus deſtillandi bekandt war/ mei-
neten vnd bildeten jhnen ein/ wann etwas (welches Spi-
ritus ardentes in ſich haͤtte) in einen Brennkeſſel ge-
than wuͤrde/ daß es nicht fehlen koͤnte/ das Fewer muͤſte
ſolche vber-treiben vnd in der Remanentz gantz vnd gar
keine Spiritus mehr ſeyn oder bleiben laſſen: Dieſes iſt
jhrer Einfalt vnd vnwiſſenheit gar wol zu zugeben/ in
deme
A v
Suche im WerkInformationen zum Werk
Download dieses Werks
XML (TEI P5) ·
HTML ·
Text Metadaten zum WerkTEI-Header · CMDI · Dublin Core Ansichten dieser Seite
Voyant Tools
|
URL zu diesem Werk: | https://www.deutschestextarchiv.de/glauber_furni06_1650 |
URL zu dieser Seite: | https://www.deutschestextarchiv.de/glauber_furni06_1650/11 |
Zitationshilfe: | Glauber, Johann Rudolph: Annotationes. Bd. 6. Amsterdam, 1650, S. 9. In: Deutsches Textarchiv <https://www.deutschestextarchiv.de/glauber_furni06_1650/11>, abgerufen am 22.07.2024. |