Glauber, Johann Rudolf: Furni Philosophici. Bd. 3. Amsterdam, 1648.Dritter Theil durch dieselben erweichen/ vnd jhre olea desto lieber vonsich geben/ zu denen noch grünen Gewächsen ist es nicht nöhtig; doch kan es auch nichts schaden/ dan das Was- ser kan durch hülffe des Saltzes desto heisser werden/ da- durch die Olea desto lieber steigen/ vnd hilfft auch viel dazu wan man Weinstein vnd Alaun zu thut/ welche der Distillation nicht wenig Befördernüß thun/ wan mans recht zu gebrauchen weiß. Wan dan die species jhre Zeit in dem gesaltzenen Wasser gestanden/ vnd wol durchbissen seyn/ so thut man dieselbe oben durch einen Trächter in das distillir-Faß/ vnd schürt Fewer vnter/ gleich oben bey dem spiritu ardente gelehret worden/ so gehet mit dem Wasser wan es kochet desselben Krauts Samen/ oder holtzes-öhl herüber/ vnd wiewohl auff die- se weise/ durch hülff des Saltzes vielmehr vbergehet/ als mit süssem Wasser allein/ gleich wie bißhero fast allent- halben die olea aromatum gemacht worden seyn/ so bleibt doch noch viel zurück/ welches vom Wasser nicht hat ledig gemacht/ vnd vber getrieben werden können. De- rohalben der beste Weg ist/ solche olea mit nutzen zu ma- chen/ wie ich in dem ersten Tractat dieses Buchs durch den Spiritum salis zu thun/ hab lehren machen/ kan de- rohalben nun ein jedweder den jenigen/ welcher jhme am besten zu seyn düncket/ gebrauchen vnd ins Werck richten. Wan nun die distillation vollendet/ vnd kein oleum mehr vbergehet/ welches man durch Abwechs- lung der recipienten vernehmen kan/ so lässt man das Fewer außgehen/ vnd nimpt den außgebranten Zeug herauß/ sind es sahmen/ kräuter vnd früchte/ so kan man dieselben/ weilen sie noch warm seyn (so man wil) mit Gest anstellen vnd fermentiren lassen/ vnd hernach noch einen
Dritter Theil durch dieſelben erweichen/ vnd jhre olea deſto lieber vonſich geben/ zu denen noch gruͤnen Gewaͤchſen iſt es nicht noͤhtig; doch kan es auch nichts ſchaden/ dan das Waſ- ſer kan durch huͤlffe des Saltzes deſto heiſſer werden/ da- durch die Olea deſto lieber ſteigen/ vnd hilfft auch viel dazu wan man Weinſtein vnd Alaun zu thut/ welche der Diſtillation nicht wenig Befoͤrdernuͤß thun/ wan mans recht zu gebrauchen weiß. Wan dan die ſpecies jhre Zeit in dem geſaltzenen Waſſer geſtanden/ vnd wol durchbiſſen ſeyn/ ſo thut man dieſelbe oben durch einen Traͤchter in das diſtillir-Faß/ vnd ſchuͤrt Fewer vnter/ gleich oben bey dem ſpiritu ardente gelehret worden/ ſo gehet mit dem Waſſer wan es kochet deſſelben Krauts Samen/ oder holtzes-oͤhl heruͤber/ vnd wiewohl auff die- ſe weiſe/ durch huͤlff des Saltzes vielmehr vbergehet/ als mit ſuͤſſem Waſſer allein/ gleich wie bißhero faſt allent- halben die olea aromatum gemacht worden ſeyn/ ſo bleibt doch noch viel zuruͤck/ welches vom Waſſer nicht hat ledig gemacht/ vñ vber getrieben werden koͤñen. De- rohalben der beſte Weg iſt/ ſolche olea mit nutzen zu ma- chen/ wie ich in dem erſten Tractat dieſes Buchs durch den Spiritum ſalis zu thun/ hab lehren machen/ kan de- rohalben nun ein jedweder den jenigen/ welcher jhme am beſten zu ſeyn duͤncket/ gebrauchen vnd ins Werck richten. Wan nun die diſtillation vollendet/ vnd kein oleum mehr vbergehet/ welches man durch Abwechs- lung der recipienten vernehmen kan/ ſo laͤſſt man das Fewer außgehen/ vnd nimpt den außgebranten Zeug herauß/ ſind es ſahmen/ kraͤuter vnd fruͤchte/ ſo kan man dieſelben/ weilen ſie noch warm ſeyn (ſo man wil) mit Geſt anſtellen vnd fermentiren laſſen/ vñ hernach noch einen
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Dritter Theil
durch dieſelben erweichen/ vnd jhre olea deſto lieber von
ſich geben/ zu denen noch gruͤnen Gewaͤchſen iſt es nicht
noͤhtig; doch kan es auch nichts ſchaden/ dan das Waſ-
ſer kan durch huͤlffe des Saltzes deſto heiſſer werden/ da-
durch die Olea deſto lieber ſteigen/ vnd hilfft auch viel
dazu wan man Weinſtein vnd Alaun zu thut/ welche
der Diſtillation nicht wenig Befoͤrdernuͤß thun/ wan
mans recht zu gebrauchen weiß. Wan dan die ſpecies
jhre Zeit in dem geſaltzenen Waſſer geſtanden/ vnd wol
durchbiſſen ſeyn/ ſo thut man dieſelbe oben durch einen
Traͤchter in das diſtillir-Faß/ vnd ſchuͤrt Fewer vnter/
gleich oben bey dem ſpiritu ardente gelehret worden/ ſo
gehet mit dem Waſſer wan es kochet deſſelben Krauts
Samen/ oder holtzes-oͤhl heruͤber/ vnd wiewohl auff die-
ſe weiſe/ durch huͤlff des Saltzes vielmehr vbergehet/ als
mit ſuͤſſem Waſſer allein/ gleich wie bißhero faſt allent-
halben die olea aromatum gemacht worden ſeyn/ ſo
bleibt doch noch viel zuruͤck/ welches vom Waſſer nicht
hat ledig gemacht/ vñ vber getrieben werden koͤñen. De-
rohalben der beſte Weg iſt/ ſolche olea mit nutzen zu ma-
chen/ wie ich in dem erſten Tractat dieſes Buchs durch
den Spiritum ſalis zu thun/ hab lehren machen/ kan de-
rohalben nun ein jedweder den jenigen/ welcher jhme
am beſten zu ſeyn duͤncket/ gebrauchen vnd ins Werck
richten. Wan nun die diſtillation vollendet/ vnd kein
oleum mehr vbergehet/ welches man durch Abwechs-
lung der recipienten vernehmen kan/ ſo laͤſſt man das
Fewer außgehen/ vnd nimpt den außgebranten Zeug
herauß/ ſind es ſahmen/ kraͤuter vnd fruͤchte/ ſo kan man
dieſelben/ weilen ſie noch warm ſeyn (ſo man wil) mit
Geſt anſtellen vnd fermentiren laſſen/ vñ hernach noch
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