Glauber, Johann Rudolf: Furni Philosophici. Bd. 3. Amsterdam, 1648.Dritter Theil noch nicht geschehen ist/ so gibt es wenig spiritus/ vndwird die beste krafft offtermahls von dieser Kunst vn- geübten/ als vnachtsam hinweg für die Schwein ge- worffen/ welches zwar so grosser Schade nicht ist/ wans von Korn geschicht/ vnd die Schweine fett dadurch ge- macht werden/ so es aber andere vegetabilische Dinge seyn die den Schweinen nit zu nutz kommen/ so geschicht Schaden. Deßgleichen wan man das fermentiren zu lang stehen vnd sawer werden lässt ehe mans distillirt/ gibt es auch wenig/ wie dan solches gar gemein ist/ daß man die angesetzte Kräuter oder Blumen aus Vnver- stand zu 3. 4. 5. oder mehr Wochen stehen lässt/ ehe man solches distillirt/ dadurch der meiste theil des Spiritus sich vmbkehret/ vnd zu Essig wird/ wiewol solches auch noch wol hingienge/ wan solche Leut das hinter-bleiben- de Wesen wüsten zu clarificiren/ vnd vollends saur zu machen/ so gieng auch nichts verlohren/ dan der Essig von den Blumen/ Kräutern/ Samen vnd Wurtzeln/ auch nicht zu verwerffen ist. Wird derohalben offter- mahls der beste Theil aus Vngeschickligkeit hinweg ge- worffen/ vnd mehr zu beklagen/ wan solches in köstli- chen Aromatibus oder andern lieblichen Sahmen vnd Kräutern/ als Zimmet vnd Näglin/ welche thewer müssen erkaufft werden/ geschicht. Habe derenthalben alhier zur Warnung etwas davon berichten müssen/ auff daß man den Sachen desto fleissiger nachdencken möge/ vnd so man ja den Kopff darüber nicht zerbre- chen wil/ bey die Bauren vnd schlechte einfältige Leut- lin in die Schul gehen/ vnd lernen wie man Spiritus distilliren sol/ welche ihr Korn vnd Maltz nicht erst sauer oder schimlicht vnd stinckend werden lassen/ ehe sie es distil-
Dritter Theil noch nicht geſchehen iſt/ ſo gibt es wenig ſpiritus/ vndwird die beſte krafft offtermahls von dieſer Kunſt vn- geuͤbten/ als vnachtſam hinweg fuͤr die Schwein ge- worffen/ welches zwar ſo groſſer Schade nicht iſt/ wans von Korn geſchicht/ vnd die Schweine fett dadurch ge- macht werden/ ſo es aber andere vegetabiliſche Dinge ſeyn die den Schweinen nit zu nutz kom̃en/ ſo geſchicht Schaden. Deßgleichen wan man das fermentiren zu lang ſtehen vnd ſawer werden laͤſſt ehe mans diſtillirt/ gibt es auch wenig/ wie dan ſolches gar gemein iſt/ daß man die angeſetzte Kraͤuter oder Blumen aus Vnver- ſtand zu 3. 4. 5. oder mehr Wochen ſtehen laͤſſt/ ehe man ſolches diſtillirt/ dadurch der meiſte theil des Spiritus ſich vmbkehret/ vnd zu Eſſig wird/ wiewol ſolches auch noch wol hingienge/ wan ſolche Leut das hinter-bleiben- de Weſen wuͤſten zu clarificiren/ vnd vollends ſaur zu machen/ ſo gieng auch nichts verlohren/ dan der Eſſig von den Blumen/ Kraͤutern/ Samen vnd Wurtzeln/ auch nicht zu verwerffen iſt. Wird derohalben offter- mahls der beſte Theil aus Vngeſchickligkeit hinweg ge- worffen/ vnd mehr zu beklagen/ wan ſolches in koͤſtli- chen Aromatibus oder andern lieblichen Sahmen vnd Kraͤutern/ als Zimmet vnd Naͤglin/ welche thewer muͤſſen erkaufft werden/ geſchicht. Habe derenthalben alhier zur Warnung etwas davon berichten muͤſſen/ auff daß man den Sachen deſto fleiſſiger nachdencken moͤge/ vnd ſo man ja den Kopff daruͤber nicht zerbre- chen wil/ bey die Bauren vnd ſchlechte einfaͤltige Leut- lin in die Schul gehen/ vnd lernen wie man Spiritus diſtilliren ſol/ welche ihr Korn vñ Maltz nicht erſt ſauer oder ſchimlicht vnd ſtinckend werden laſſen/ ehe ſie es diſtil-
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Dritter Theil
noch nicht geſchehen iſt/ ſo gibt es wenig ſpiritus/ vnd
wird die beſte krafft offtermahls von dieſer Kunſt vn-
geuͤbten/ als vnachtſam hinweg fuͤr die Schwein ge-
worffen/ welches zwar ſo groſſer Schade nicht iſt/ wans
von Korn geſchicht/ vnd die Schweine fett dadurch ge-
macht werden/ ſo es aber andere vegetabiliſche Dinge
ſeyn die den Schweinen nit zu nutz kom̃en/ ſo geſchicht
Schaden. Deßgleichen wan man das fermentiren zu
lang ſtehen vnd ſawer werden laͤſſt ehe mans diſtillirt/
gibt es auch wenig/ wie dan ſolches gar gemein iſt/ daß
man die angeſetzte Kraͤuter oder Blumen aus Vnver-
ſtand zu 3. 4. 5. oder mehr Wochen ſtehen laͤſſt/ ehe man
ſolches diſtillirt/ dadurch der meiſte theil des Spiritus
ſich vmbkehret/ vnd zu Eſſig wird/ wiewol ſolches auch
noch wol hingienge/ wan ſolche Leut das hinter-bleiben-
de Weſen wuͤſten zu clarificiren/ vnd vollends ſaur zu
machen/ ſo gieng auch nichts verlohren/ dan der Eſſig
von den Blumen/ Kraͤutern/ Samen vnd Wurtzeln/
auch nicht zu verwerffen iſt. Wird derohalben offter-
mahls der beſte Theil aus Vngeſchickligkeit hinweg ge-
worffen/ vnd mehr zu beklagen/ wan ſolches in koͤſtli-
chen Aromatibus oder andern lieblichen Sahmen vnd
Kraͤutern/ als Zimmet vnd Naͤglin/ welche thewer
muͤſſen erkaufft werden/ geſchicht. Habe derenthalben
alhier zur Warnung etwas davon berichten muͤſſen/
auff daß man den Sachen deſto fleiſſiger nachdencken
moͤge/ vnd ſo man ja den Kopff daruͤber nicht zerbre-
chen wil/ bey die Bauren vnd ſchlechte einfaͤltige Leut-
lin in die Schul gehen/ vnd lernen wie man Spiritus
diſtilliren ſol/ welche ihr Korn vñ Maltz nicht erſt ſauer
oder ſchimlicht vnd ſtinckend werden laſſen/ ehe ſie es
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