Glauber, Johann Rudolf: Furni Philosophici. Bd. 3. Amsterdam, 1648.Dritter Theil gehen/ vnd einem jedwedern Ding sein Recht beweise/sonsten würde man wenig Nutzen damit erlangen/ son- dern viel mehr Vnruhe vnd eitele Arbeit verrichten. Wie das tägliche Sprichwort lautet: Hopffen vnd Maltz verlohren seyn. Vnd Erstlich von Vorbereittung aller Häfen oder Mutter von Wein/ Meht/ Bier/ vnd andern Geträncken. DIe Mutter/ faeces, oder sedimentum des Weins/ Wie man alles Korn/ als Rocken/ Gersten/ Habern/ Weitzen vnd dergleichen be- reitten sol/ daß dieselbe in der distillation einen Spiritum ardentem von sich geben. ERstlich muß das Korn gemaltzet werden/ gleich als es
Dritter Theil gehen/ vnd einem jedwedern Ding ſein Recht beweiſe/ſonſten wuͤrde man wenig Nutzen damit erlangen/ ſon- dern viel mehr Vnruhe vnd eitele Arbeit verrichten. Wie das taͤgliche Sprichwort lautet: Hopffen vnd Maltz verlohren ſeyn. Vnd Erſtlich von Vorbereittung aller Haͤfen oder Mutter von Wein/ Meht/ Bier/ vnd andern Getraͤncken. DIe Mutter/ fæces, oder ſedimentum des Weins/ Wie man alles Korn/ als Rocken/ Gerſten/ Habern/ Weitzen vnd dergleichen be- reitten ſol/ daß dieſelbe in der diſtillation einen Spiritum ardentem von ſich geben. ERſtlich muß das Korn gemaltzet werden/ gleich als es
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Dritter Theil
gehen/ vnd einem jedwedern Ding ſein Recht beweiſe/
ſonſten wuͤrde man wenig Nutzen damit erlangen/ ſon-
dern viel mehr Vnruhe vnd eitele Arbeit verrichten.
Wie das taͤgliche Sprichwort lautet: Hopffen vnd
Maltz verlohren ſeyn.
Vnd Erſtlich von Vorbereittung aller
Haͤfen oder Mutter von Wein/ Meht/ Bier/
vnd andern Getraͤncken.
DIe Mutter/ fæces, oder ſedimentum des Weins/
Mehts/ Biers oder anderer Getraͤncke/ bedoͤrffen
gantz keiner Vorbereittung/ ſondern geben alſo/ wie die-
ſelbe an ſich ſelber ſeyn/ in der diſtillation jhre ſpiritus
gar gerne von ſich: Es were dan/ daß von ſolchen zu-
vor die Naͤſſigkeit/ als Wein/ Meht oder Bier/ davon
gepreſſt worden/ vnd ſolche gantz trocken weren/ dan iſt
es noͤhtig/ daß man dieſelbe wiederumb mit gemeinem
Waſſer zertreib/ vnd duͤnn mache/ auff daß ſolche in
der diſtillation nicht an dem keſſel hangen vñ verbren-
nen: wie in der diſtillation derſelben weiter davon ge-
lehret wird: Aber die Blumen/ Kraͤuter/ Wurtzeln/
Samen/ Fruͤchte vnd alles Obſt kan ohne vorherge-
hende præparation nicht diſtillirt/ ſondern muͤſſen
zuvor darzu bequaͤm gemacht werden/ als folget.
Wie man alles Korn/ als Rocken/
Gerſten/ Habern/ Weitzen vnd dergleichen be-
reitten ſol/ daß dieſelbe in der diſtillation einen
Spiritum ardentem von ſich geben.
ERſtlich muß das Korn gemaltzet werden/ gleich als
wan man Bier davon brawen wolte. Wie aber ſolch-
es
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