Glauber, Johann Rudolf: Furni Novi Philosophici. Bd. 1. Amsterdam, 1646.Philosophischer Oefen. Man solvirt Saltz in gemeinem Wasser/ vnd steckt Aber das ist zu mercken/ wan man einen Spiritum Weiln man aber nicht allenthalben gläserne Recipi- Man nimt gemein koch-Saltz/ vnd mischet etwas ge- Stroh- B iiij
Philoſophiſcher Oefen. Man ſolvirt Saltz in gemeinem Waſſer/ vnd ſteckt Aber das iſt zu mercken/ wan man einen Spiritum Weiln man aber nicht allenthalben glaͤſerne Recipi- Man nimt gemein koch-Saltz/ vnd miſchet etwas ge- Stroh- B iiij
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Philoſophiſcher Oefen.
Man ſolvirt Saltz in gemeinem Waſſer/ vnd ſteckt
gluͤende Holtz-kohlen darein/ ſo lang biß ſie ſich gantz
voll getruncken haben/ dan außgenommen/ davon in
den Ofen getragen vnd verbrennen laſſen/ alſo/ erſtlich
zu vnterſt auff dem Roſt ein wenig lebendige Kohlen
gelegt/ darnach von den andern welche voll Saltz ſind/
den Ofen biß oben an gefuͤllt/ vnd brennen laſſen/ in
dem nun die Kohlen verbrennen/ ſo muß das Salß groſ-
ſe hitze leiden/ vnd zu einem Spiritu werden.
Aber das iſt zu mercken/ wan man einen Spiritum
Salis auff dieſe weiſe wil machen/ ſo muß man glaͤſerne
Recipienten haben/ dan er iſt ſo ſubtil/ daß er alle erde-
ne Inſtrumenta, in dem er alſo warm auffaͤhrt/ durch-
gehet; vnd er iſt gantz lieblich vnd annehmlich am Ge-
ſchmack.
Weiln man aber nicht allenthalben glaͤſerne Recipi-
enten haben kan/ wil ich einen andern modum lehren/
welcher in erdenen Recipienten kan getrieben werden/
vnd geſchicht alſo:
Man nimt gemein koch-Saltz/ vnd miſchet etwas ge-
mein Vitriol oder Alaun drunter/ reibt ſolche beide
ſtuͤcke in einem Moͤrſel oder anders wo zuſammen/ vnd
je beſſer die Species vntereinander gerieben werden/ je
mehr ſie Spiritus geben. Darnach traͤgt man von ſolch-
er Mixtur mit einem eiſernen Loͤffel auff die gluͤende
kohlen ſo viel/ biß ſie damit bedeckt ſeyn/ vnd laͤſt es ge-
hen/ ſo komt der Spiritus mit groſſer gewalt in die Reci-
pienten/ coagulirt ſich daſelbſten/ vnd faͤllt alſo herunter
in die Schalen/ auß deren er in das vorgeſetzte Geſchir
tropffet. Vnd ſo man recht damit weis vmbzugehen/
ſo laufft das Roͤhrlein an der Schalen ſtetig/ als ein
Stroh-
B iiij
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