Furttenbach, Joseph: Büchsenmeisterey-Schul. Augsburg, 1643.Von Salpeter vnd Pulffer. Den Salpeter zu probieren. BLeich wie an einem sonsten von Natur schwachen Menschen/ der Me-Den Salpe- Ehe vnd zuvor aber ein Summa Salpeter erkaufft wird/ so mag auch guter A ij
Von Salpeter vnd Pulffer. Den Salpeter zu probieren. BLeich wie an einem ſonſten von Natur ſchwachen Menſchen/ der Me-Den Salpe- Ehe vnd zuvor aber ein Summa Salpeter erkaufft wird/ ſo mag auch guter A ij
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Von Salpeter vnd Pulffer.
Den Salpeter zu probieren.
BLeich wie an einem ſonſten von Natur ſchwachen Menſchen/ der Me-
dicus mit all ſeinen Mitteln nit allweg vermag jhme groſſe Staͤrcke
beyzubringen/ Eben alſo wird kein Salpetermacher mit viel ſeinem
ſieden/ den von Natur ſchwachen Salpeter zu groſſen Kraͤfften benoͤttigen
koͤnnen/ ſonder durch das purgieren allein das in ſich habende Saltz/ Sand/
vnd Faiſte/ auch die vnſaubere Materien von jhme ſchaiden/ derowegen es
ſehr viel daran gelegen/ daß/ vnd ehe man den Salpeter einkaufft/ daß er zu-
vor geprobirt werde/ dann offtermahlen viel Saltz darunder vermengt ge-
funden/ oder bey dem erſten Sutt/ ſonſten nit gnug gereiniget wird. Die
aigentliche Beſchaffenheit nun recht zu erkundigen/ ſo mag eines halben Ay
groß deſſelbigen auff ein Brett gethon/ ein geſpitztes Haͤufflin darauß ge-
macht/ vnd ein brennender gluͤender Kolen/ zu oberſt darauff gelegt wer-
den/ brent er mit blawem/ ſtarckem/ klarem/ vnd ſaubern Feur vnter ſich ein
Loch ins Brett hinein/ ohne Hinderlaſſung Vnreinigkeit/ ſo iſt er gut/
ſchnaltzt vn̄ ſpringt er aber/ mit dunckelem rauchendem Feur/ ſo iſt viel Saltz
bey jhme/ laſt er dann ein vnſaubern Schaum hinder jhme ligen/ ſo iſt er mit
Faiſte/ vnd anderm dergleichen Vnrath behafftet/ brent er dann gemach mit
ſtillem Feur kein Loch ins Brett/ ſo iſt er Poltrone, faul vnd von ſchwacher
Natur/ warnach ſich alsdann zu richten iſt. Auff ein andere Manier kan
der Salpeter noch beſſer probirt werden/ dann in meiner deß .1630. Jahrs
in den Truck gegebenen Architectura Martiali, vnd daſelbſten an folio 34:
wird ein beſonder Meſſin Salpeter Probier Jnſtrument beſchriben vnnd
auffgeriſſen/ mit welchem man den Salpeter gar aigentlich probieren/ bene-
ben ſein gantze Wuͤrckung vnd Aigenſchafften ſpuͤren mag/ weil nun daſelb-
ſten gar außfuͤhrlich hiervon iſt tractirt worden/ ſo thue ich den Liebhaber
dieſer Dingen dahin weiſen/ allda er dann ſattſamen Bericht haben kan.
Den Salpe-
ter zu probi-
ren.
Ehe vnd zuvor aber ein Summa Salpeter erkaufft wird/ ſo mag auch
die dritte/ auff volgende Manier angeſtellte/ gute/ gewiſe Prob gemacht wer-
den. Man nemme ein Centner deß Salpeters/ thue ſolchen in ein kupffern
Keſſel/ gieſſe ſo viel friſches Waſſer daran/ daß es vngefahrlich drey zwerge
Finger uͤber den Zeug empor ſtehe/ alsdann geſotten/ die Vnreinigkeit mit
der geloͤcherten Schapffen abgenommen: Wann er nun zu Laugen oder
Waſſer worden/ vnd kein Saltz noch anderer Vnrath auff dem Boden ge-
funden wird/ ſo bezeuget er hierdurch ſein guͤte/ Alſo mag man jhne ſo weit
einſieden laſſen/ biß daß er/ als vornen gemeldt/ auff dem Meſſer beſtehet/
hernach zum erſten/ andern/ vnd dritten mahl/ in Stengel ſchieſſen laſſen/
was nun an Salpeter jedes mahl gefunden wird/ abgewogen/ vmb recht zu
erkundigen/ wie hoch in dieſer Laͤutterung der Abgang zu rechnen ſeye.
Endtlich dieſen Salpeter auch geſchmeltzt/ das befindende nochmahlen ab-
gewoͤgen/ hierdurch ſo iſt nun der ander Abgang auch zu ſpuͤren/ Ein recht
guter
A ij
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