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Ercker, Lazarus: Aula subterranea. Frankfurt (Main), 1672.

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Vom Salpetersieden.
uche das also: Man geust mit einem Löffel die Laugen in eine hültzerne Schüffel/ läst das kalt
werden/ so setzet sich unten ein gelblicht Pulffer/ das heist man Alaunmehl/ das versuchet man
offt/ biß viel Alaunmehl wird/ so geust mans auß in ein Töpfflein/ rühret das um biß es erkühlet/
so fället das Alaun Mehl zu Boden/ zu letzt will auch das Mehl grünlicht werden/ so soll man
auffhören/ das grün ist/ dasselbe heraußgehabene Alaunmehl/ thut man auff ein hären
Tüchlein/ daß die rohte Laugen davon kombt und fast trucken wird/ man thut die Lauge zusam-
men und siedet es wieder ein/ biß das obere Alaunmehl niederfällt/ und thut ihme wie zuvorn/
doch das man kein Grünmehl hebet/ so nun zum drittenmal die Lauge eingesotten wird zum
schiesen/ das ist fast eitel.

Alaun Probe.

MAn nimbt das Alaunmehl/ läst es in einem reinem Pfännlein ein wenig sieden/ darnach läst
man es gemach stehen/ und setzen/ und geust gemachsam ein wenig kalt Wasser darauff/ und
streichts mit einem Spatel zu Boden/ die Laugen seiget man rein ab/ und seudet die wieder ein
zum schiesen/ wie erstlich gelehrt/ so fällt das Mehl aber zu Boden/ darnach läst man das Alaun-
Mehl aber trucknen und thut die rohe Laugen davon/ und geust wieder Wasser zum andern
mahl/ auff das Alaunmehl wie zuvor/ und seudet das ein zum schiesen/ und läst es aber setzen und
lauter werden/ darnach geust man es in ein hültzern Instrument/ so es kalt ist/ schieset der Alaun/
gensset man die Laugen ziemlich warm/ so schieset der Alaun ziemlich grob/ wird aber die Laugen
ka[l]t gegossen/ so schieset der Alaun klein/ und so der Alaun geschossen ist/ thut man die Laugen da-
von/ und lässet den Alaun trucken werden/ dieselbe abgegossene Lauge gibt wieder Alaun/ so man
dieselbe zum schlesen einseud/ also wird erkant das auß dem. Ertz auch gemacht
wird.

Beschluß.

SO viel habe ich geliebter Leser/ von Probierung allerlerley
Ertz und Metallen/ auch andern nohtwendigen Sachen/
so zur Probierung und Auffschmeltzung derselben zu wissen
nöhtig/ allen Bergleuten und jungen Probierern/ deßglei-
chen denen die von solchen Sachen gar wenig Berichts wis-
sen/ in diesen meinen funff Buchern/ auffs treulichste und fleissig/ auch
außfuhrlichen/ zur Nachrichtung/ Frommen und Nutz beschreiben/ und
an Tag geben wöllen/ ein jeder/ dem es annemlich/ wölle damit auff diß-
mal begnügig sein/ und meinen guten willen hierinn vermercken/ dann
was hochberühmte Kunstler sein werden/ denen ist dieser mein Fleiß und
angewande Mühe nicht gemeint/ zu dem hab ich auch auff dißmal/ von
allen und jeden Ertzen/ im grossen Werck/ auff zu Bereiten und zu Schmel-
tzen/ das wenigste Theil gemeldt/ auß Vrsach/ daß ich demselben meiner
jetzt habenden Dienst halben/ als das ein grösser Werck werden wird/
dann diß ist/ nicht hab außwarten können/ sondern biß auff fernere gelege-
ne Zeit eingestellt. Deßgleichen wie auch das Gold und Silber/ auff
den Muntzwercken/ auff mancherley gewisse hält/ beschickt/ und nach vie-
ler Arbeit zu Geld gemacht wird (davon dann wol ein eigen groß Buch zu
schreiben wäre) beruhen laß/ in Erwegung/ daß es ein groß Werck/ das
von vielen Jahren hero/ sampt andern dem Müntzwerck anhängigen
Sachen in muglicher geheimb gehalten worden/ auch ein geheimbs
Werck bleiben lassen.

Vnd

Vom Salpeterſieden.
uche das alſo: Man geuſt mit einem Loͤffel die Laugen in eine huͤltzerne Schuͤffel/ laͤſt das kalt
werden/ ſo ſetzet ſich unten ein gelblicht Pulffer/ das heiſt man Alaunmehl/ das verſuchet man
offt/ biß viel Alaunmehl wird/ ſo geuſt mans auß in ein Toͤpfflein/ ruͤhret das um biß es erkuͤhlet/
ſo faͤllet das Alaun Mehl zu Boden/ zu letzt will auch das Mehl gruͤnlicht werden/ ſo ſoll man
auffhoͤren/ das gruͤn iſt/ daſſelbe heraußgehabene Alaunmehl/ thut man auff ein haͤren
Tuͤchlein/ daß die rohte Laugen davon kombt und faſt trucken wird/ man thut die Lauge zuſam-
men und ſiedet es wieder ein/ biß das obere Alaunmehl niederfaͤllt/ und thut ihme wie zuvorn/
doch das man kein Gruͤnmehl hebet/ ſo nun zum drittenmal die Lauge eingeſotten wird zum
ſchieſen/ das iſt faſt eitel.

Alaun Probe.

MAn nimbt das Alaunmehl/ laͤſt es in einem reinem Pfaͤnnlein ein wenig ſieden/ darnach laͤſt
man es gemach ſtehen/ und ſetzen/ und geuſt gemachſam ein wenig kalt Waſſer darauff/ und
ſtreichts mit einem Spatel zu Boden/ die Laugen ſeiget man rein ab/ und ſeudet die wieder ein
zum ſchieſen/ wie erſtlich gelehrt/ ſo faͤllt das Mehl aber zu Boden/ darnach laͤſt man das Alaun-
Mehl aber trucknen und thut die rohe Laugen davon/ und geuſt wieder Waſſer zum andern
mahl/ auff das Alaunmehl wie zuvor/ und ſeudet das ein zum ſchieſen/ und laͤſt es aber ſetzen und
lauter werden/ darnach geuſt man es in ein huͤltzern Inſtrument/ ſo es kalt iſt/ ſchieſet der Alaun/
genſſet man die Laugen ziemlich warm/ ſo ſchieſet der Alaun ziemlich grob/ wird aber die Laugen
ka[l]t gegoſſen/ ſo ſchieſet der Alaun klein/ und ſo der Alaun geſchoſſen iſt/ thut man die Laugen da-
von/ und laͤſſet den Alaun trucken werden/ dieſelbe abgegoſſene Lauge gibt wieder Alaun/ ſo man
dieſelbe zum ſchleſen einſeud/ alſo wird erkant das auß dem. Ertz auch gemacht
wird.

Beſchluß.

SO viel habe ich geliebter Leſer/ von Probierung allerlerley
Ertz und Metallen/ auch andern nohtwendigen Sachen/
ſo zur Probierung und Auffſchmeltzung derſelben zu wiſſen
noͤhtig/ allen Bergleuten und jungen Probierern/ deßglei-
chen denen die von ſolchen Sachen gar wenig Berichts wiſ-
ſen/ in dieſen meinen fůnff Bůchern/ auffs treulichſte und fleiſſig/ auch
außfůhrlichen/ zur Nachrichtung/ Frommen und Nutz beſchreiben/ und
an Tag geben woͤllen/ ein jeder/ dem es annemlich/ woͤlle damit auff diß-
mal begnuͤgig ſein/ und meinen guten willen hierinn vermercken/ dann
was hochberuͤhmte Kůnſtler ſein werden/ denen iſt dieſer mein Fleiß und
angewande Muͤhe nicht gemeint/ zu dem hab ich auch auff dißmal/ von
allen und jeden Ertzen/ im groſſen Werck/ auff zu Bereiten uñ zu Schmel-
tzen/ das wenigſte Theil gemeldt/ auß Vrſach/ daß ich demſelben meiner
jetzt habenden Dienſt halben/ als das ein groͤſſer Werck werden wird/
dann diß iſt/ nicht hab außwarten koͤnnen/ ſondern biß auff fernere gelege-
ne Zeit eingeſtellt. Deßgleichen wie auch das Gold und Silber/ auff
den Můntzwercken/ auff mancherley gewiſſe haͤlt/ beſchickt/ und nach vie-
ler Arbeit zu Geld gemacht wird (davon dann wol ein eigen groß Buch zu
ſchreiben waͤre) beruhen laß/ in Erwegung/ daß es ein groß Werck/ das
von vielen Jahren hero/ ſampt andern dem Muͤntzwerck anhaͤngigen
Sachen in můglicher geheimb gehalten worden/ auch ein geheimbs
Werck bleiben laſſen.

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[323/0343] Vom Salpeterſieden. uche das alſo: Man geuſt mit einem Loͤffel die Laugen in eine huͤltzerne Schuͤffel/ laͤſt das kalt werden/ ſo ſetzet ſich unten ein gelblicht Pulffer/ das heiſt man Alaunmehl/ das verſuchet man offt/ biß viel Alaunmehl wird/ ſo geuſt mans auß in ein Toͤpfflein/ ruͤhret das um biß es erkuͤhlet/ ſo faͤllet das Alaun Mehl zu Boden/ zu letzt will auch das Mehl gruͤnlicht werden/ ſo ſoll man auffhoͤren/ das gruͤn iſt/ daſſelbe heraußgehabene Alaunmehl/ thut man auff ein haͤren Tuͤchlein/ daß die rohte Laugen davon kombt und faſt trucken wird/ man thut die Lauge zuſam- men und ſiedet es wieder ein/ biß das obere Alaunmehl niederfaͤllt/ und thut ihme wie zuvorn/ doch das man kein Gruͤnmehl hebet/ ſo nun zum drittenmal die Lauge eingeſotten wird zum ſchieſen/ das iſt faſt eitel. Alaun Probe. MAn nimbt das Alaunmehl/ laͤſt es in einem reinem Pfaͤnnlein ein wenig ſieden/ darnach laͤſt man es gemach ſtehen/ und ſetzen/ und geuſt gemachſam ein wenig kalt Waſſer darauff/ und ſtreichts mit einem Spatel zu Boden/ die Laugen ſeiget man rein ab/ und ſeudet die wieder ein zum ſchieſen/ wie erſtlich gelehrt/ ſo faͤllt das Mehl aber zu Boden/ darnach laͤſt man das Alaun- Mehl aber trucknen und thut die rohe Laugen davon/ und geuſt wieder Waſſer zum andern mahl/ auff das Alaunmehl wie zuvor/ und ſeudet das ein zum ſchieſen/ und laͤſt es aber ſetzen und lauter werden/ darnach geuſt man es in ein huͤltzern Inſtrument/ ſo es kalt iſt/ ſchieſet der Alaun/ genſſet man die Laugen ziemlich warm/ ſo ſchieſet der Alaun ziemlich grob/ wird aber die Laugen kalt gegoſſen/ ſo ſchieſet der Alaun klein/ und ſo der Alaun geſchoſſen iſt/ thut man die Laugen da- von/ und laͤſſet den Alaun trucken werden/ dieſelbe abgegoſſene Lauge gibt wieder Alaun/ ſo man dieſelbe zum ſchleſen einſeud/ alſo wird erkant das auß dem. Ertz auch gemacht wird. Beſchluß. SO viel habe ich geliebter Leſer/ von Probierung allerlerley Ertz und Metallen/ auch andern nohtwendigen Sachen/ ſo zur Probierung und Auffſchmeltzung derſelben zu wiſſen noͤhtig/ allen Bergleuten und jungen Probierern/ deßglei- chen denen die von ſolchen Sachen gar wenig Berichts wiſ- ſen/ in dieſen meinen fůnff Bůchern/ auffs treulichſte und fleiſſig/ auch außfůhrlichen/ zur Nachrichtung/ Frommen und Nutz beſchreiben/ und an Tag geben woͤllen/ ein jeder/ dem es annemlich/ woͤlle damit auff diß- mal begnuͤgig ſein/ und meinen guten willen hierinn vermercken/ dann was hochberuͤhmte Kůnſtler ſein werden/ denen iſt dieſer mein Fleiß und angewande Muͤhe nicht gemeint/ zu dem hab ich auch auff dißmal/ von allen und jeden Ertzen/ im groſſen Werck/ auff zu Bereiten uñ zu Schmel- tzen/ das wenigſte Theil gemeldt/ auß Vrſach/ daß ich demſelben meiner jetzt habenden Dienſt halben/ als das ein groͤſſer Werck werden wird/ dann diß iſt/ nicht hab außwarten koͤnnen/ ſondern biß auff fernere gelege- ne Zeit eingeſtellt. Deßgleichen wie auch das Gold und Silber/ auff den Můntzwercken/ auff mancherley gewiſſe haͤlt/ beſchickt/ und nach vie- ler Arbeit zu Geld gemacht wird (davon dann wol ein eigen groß Buch zu ſchreiben waͤre) beruhen laß/ in Erwegung/ daß es ein groß Werck/ das von vielen Jahren hero/ ſampt andern dem Muͤntzwerck anhaͤngigen Sachen in můglicher geheimb gehalten worden/ auch ein geheimbs Werck bleiben laſſen. Vnd

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Zitationshilfe: Ercker, Lazarus: Aula subterranea. Frankfurt (Main), 1672, S. 323. In: Deutsches Textarchiv <https://www.deutschestextarchiv.de/ercker_aula01_1672/343>, abgerufen am 23.11.2024.