daß man solche starcke Laug mit anderer Laugen über neue gute Aschen
gibet/ und dann wider zum wachsen siedet/ wie oben berichtet. Deßglei-
chen wann die starcke Laug im Sudmachen sehr trüb im Kessel wird/ und
das Saltz für der trüben nicht fallen kan/ wann dasselb also kompt/ so ge-
be man die Lauge nur zum wachsen auß/ und laß die übrige Laug durch
die Aschen reinigen.
Wie der Sud gemacht/ das Saltz darauß gehoben wird/ und die
starcke Laug im wachs stehet/ das zeigt dir vorhergehende Figur.
Wie der rohe Salpeter soll geläutert werden.
WAnn nun der Salpeter also gewachsen/ und die übrige Laug
abgeschöpfft und abgegossen ist worden/ so heb die Kessel
oder die Wachströg auff/ und wende sie auff ein Ort/ dar-
mit die übrige Laug in ein Gefäß rein ablaufft/ wann das
geschehen/ so nimb ein eiserne Kellen/ gleichwie sie die Mäu-
rer zu brauchen pflegen/ und hebe damit den Salpeter auß den Wachs-
Kesseln oder Trögen/ thue ihn zusammen in ein Faß/ das unten ein Loch
hab/ daß die Laugen dardurch vollend abrinnen kan. Etliche Salpeter-
sieder/ die den rohen Salpeter ungeläutert verkauffen/ die begiessen den
mit reinem Brunnenwasser/ so wäscht sie die röhte mehrers Theils dar-
von/ und wird weiß/ was darvon abgeflossen ist/ das thun sie wieder zu
der andern starcken Laugen/ und siedens dem nächsten Sud zu.
Wiltu aber den rohen Salpeter/ recht und schön von seinem Saltz/
und aller Vnreinigkeit läutern/ daß er schön und weiß werde/ so thue ihm
also/ wann deß rohen Salpeters ein Centner oder vier seyn/ so laß den
Läuterkessel erstlich rein außwaschen/ und mit einem Tuch außtreugen/
darein geuß ein Brunnenwasser/ so viel daß sich der Salpeter hernacher
kaum darinn solviren kan/ und nicht zu viel Wasser genommen werde/
mach ein Feuer darunter/ daß das Wasser siedent heiß werde/ und schütte
den Salpeter gemach und immer eintzel darein/ und rühre mit dem Fäum-
Löffel auff dem Grund umb/ daß sich der Salpeter desto leichter/ und ehe
solvire/ allein merck weil du den Salpeter in Kessel schüttest/ so laß nur
ein klein Feuer unter dem Kessel machen/ daß die Läuterung warm und
siedentheiß bleib. Wann nun der Salpeter fast aller ins Wasser geschüt-
tet/ und zugangen ist/ und die Läuterung anfängt zu sieden/ dann fühle
mit dem Fäumlöffel auff den Grund/ und so der Salpeter grob Saltz ge-
setzt hat/ so hebe es herauß/ dann es zergehet nit so leichtlicht als der Sal-
peter/ ist ihm auch besser daß es herauß komme/ dann daß so viel Saltz in
die Laug oder Läuterung getrieben werde.
So diß geschehen/ und die Läuterung anfängt zu sieden/ so wirfft
dieselb einen schwartzen Faum auff/ den nimb ab/ und nimb ein klein küpf-
fern
D d
daß man ſolche ſtarcke Laug mit anderer Laugen uͤber neue gute Aſchen
gibet/ und dann wider zum wachſen ſiedet/ wie oben berichtet. Deßglei-
chen wann die ſtarcke Laug im Sudmachen ſehr truͤb im Keſſel wird/ und
das Saltz fuͤr der truͤben nicht fallen kan/ wann daſſelb alſo kompt/ ſo ge-
be man die Lauge nur zum wachſen auß/ und laß die uͤbrige Laug durch
die Aſchen reinigen.
Wie der Sud gemacht/ das Saltz darauß gehoben wird/ und die
ſtarcke Laug im wachs ſtehet/ das zeigt dir vorhergehende Figur.
Wie der rohe Salpeter ſoll gelaͤutert werden.
WAnn nun der Salpeter alſo gewachſen/ und die uͤbrige Laug
abgeſchoͤpfft und abgegoſſen iſt worden/ ſo heb die Keſſel
oder die Wachstroͤg auff/ und wende ſie auff ein Ort/ dar-
mit die uͤbrige Laug in ein Gefaͤß rein ablaufft/ wann das
geſchehen/ ſo nimb ein eiſerne Kellen/ gleichwie ſie die Maͤu-
rer zu brauchen pflegen/ und hebe damit den Salpeter auß den Wachs-
Keſſeln oder Troͤgen/ thue ihn zuſammen in ein Faß/ das unten ein Loch
hab/ daß die Laugen dardurch vollend abrinnen kan. Etliche Salpeter-
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mit reinem Brunnenwaſſer/ ſo waͤſcht ſie die roͤhte mehrers Theils dar-
von/ und wird weiß/ was darvon abgefloſſen iſt/ das thun ſie wieder zu
der andern ſtarcken Laugen/ und ſiedens dem naͤchſten Sud zu.
Wiltu aber den rohen Salpeter/ recht und ſchoͤn von ſeinem Saltz/
und aller Vnreinigkeit laͤutern/ daß er ſchoͤn und weiß werde/ ſo thue ihm
alſo/ wann deß rohen Salpeters ein Centner oder vier ſeyn/ ſo laß den
Laͤuterkeſſel erſtlich rein außwaſchen/ und mit einem Tuch außtreugen/
darein geuß ein Brunnenwaſſer/ ſo viel daß ſich der Salpeter hernacher
kaum darinn ſolviren kan/ und nicht zu viel Waſſer genommen werde/
mach ein Feuer darunter/ daß das Waſſer ſiedent heiß werde/ und ſchuͤtte
den Salpeter gemach und immer eintzel darein/ und ruͤhre mit dem Faͤum-
Loͤffel auff dem Grund umb/ daß ſich der Salpeter deſto leichter/ und ehe
ſolvire/ allein merck weil du den Salpeter in Keſſel ſchuͤtteſt/ ſo laß nur
ein klein Feuer unter dem Keſſel machen/ daß die Laͤuterung warm und
ſiedentheiß bleib. Wann nun der Salpeter faſt aller ins Waſſer geſchuͤt-
tet/ und zugangen iſt/ und die Laͤuterung anfaͤngt zu ſieden/ dann fuͤhle
mit dem Faͤumloͤffel auff den Grund/ und ſo der Salpeter grob Saltz ge-
ſetzt hat/ ſo hebe es herauß/ dann es zergehet nit ſo leichtlicht als der Sal-
peter/ iſt ihm auch beſſer daß es herauß komme/ dann daß ſo viel Saltz in
die Laug oder Laͤuterung getrieben werde.
So diß geſchehen/ und die Laͤuterung anfaͤngt zu ſieden/ ſo wirfft
dieſelb einen ſchwartzen Faum auff/ den nimb ab/ und nimb ein klein kuͤpf-
fern
D d
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[313/0333]
Vom Salpeterſieden.
daß man ſolche ſtarcke Laug mit anderer Laugen uͤber neue gute Aſchen
gibet/ und dann wider zum wachſen ſiedet/ wie oben berichtet. Deßglei-
chen wann die ſtarcke Laug im Sudmachen ſehr truͤb im Keſſel wird/ und
das Saltz fuͤr der truͤben nicht fallen kan/ wann daſſelb alſo kompt/ ſo ge-
be man die Lauge nur zum wachſen auß/ und laß die uͤbrige Laug durch
die Aſchen reinigen.
Wie der Sud gemacht/ das Saltz darauß gehoben wird/ und die
ſtarcke Laug im wachs ſtehet/ das zeigt dir vorhergehende Figur.
Wie der rohe Salpeter ſoll gelaͤutert werden.
WAnn nun der Salpeter alſo gewachſen/ und die uͤbrige Laug
abgeſchoͤpfft und abgegoſſen iſt worden/ ſo heb die Keſſel
oder die Wachstroͤg auff/ und wende ſie auff ein Ort/ dar-
mit die uͤbrige Laug in ein Gefaͤß rein ablaufft/ wann das
geſchehen/ ſo nimb ein eiſerne Kellen/ gleichwie ſie die Maͤu-
rer zu brauchen pflegen/ und hebe damit den Salpeter auß den Wachs-
Keſſeln oder Troͤgen/ thue ihn zuſammen in ein Faß/ das unten ein Loch
hab/ daß die Laugen dardurch vollend abrinnen kan. Etliche Salpeter-
ſieder/ die den rohen Salpeter ungelaͤutert verkauffen/ die begieſſen den
mit reinem Brunnenwaſſer/ ſo waͤſcht ſie die roͤhte mehrers Theils dar-
von/ und wird weiß/ was darvon abgefloſſen iſt/ das thun ſie wieder zu
der andern ſtarcken Laugen/ und ſiedens dem naͤchſten Sud zu.
Roher
Salpeter
Wiltu aber den rohen Salpeter/ recht und ſchoͤn von ſeinem Saltz/
und aller Vnreinigkeit laͤutern/ daß er ſchoͤn und weiß werde/ ſo thue ihm
alſo/ wann deß rohen Salpeters ein Centner oder vier ſeyn/ ſo laß den
Laͤuterkeſſel erſtlich rein außwaſchen/ und mit einem Tuch außtreugen/
darein geuß ein Brunnenwaſſer/ ſo viel daß ſich der Salpeter hernacher
kaum darinn ſolviren kan/ und nicht zu viel Waſſer genommen werde/
mach ein Feuer darunter/ daß das Waſſer ſiedent heiß werde/ und ſchuͤtte
den Salpeter gemach und immer eintzel darein/ und ruͤhre mit dem Faͤum-
Loͤffel auff dem Grund umb/ daß ſich der Salpeter deſto leichter/ und ehe
ſolvire/ allein merck weil du den Salpeter in Keſſel ſchuͤtteſt/ ſo laß nur
ein klein Feuer unter dem Keſſel machen/ daß die Laͤuterung warm und
ſiedentheiß bleib. Wann nun der Salpeter faſt aller ins Waſſer geſchuͤt-
tet/ und zugangen iſt/ und die Laͤuterung anfaͤngt zu ſieden/ dann fuͤhle
mit dem Faͤumloͤffel auff den Grund/ und ſo der Salpeter grob Saltz ge-
ſetzt hat/ ſo hebe es herauß/ dann es zergehet nit ſo leichtlicht als der Sal-
peter/ iſt ihm auch beſſer daß es herauß komme/ dann daß ſo viel Saltz in
die Laug oder Laͤuterung getrieben werde.
Grob
Saltz.
So diß geſchehen/ und die Laͤuterung anfaͤngt zu ſieden/ ſo wirfft
dieſelb einen ſchwartzen Faum auff/ den nimb ab/ und nimb ein klein kuͤpf-
fern
D d