Ercker, Lazarus: Aula subterranea. Frankfurt (Main), 1672.Das vierdte Buch/ Kohlen herauß/ und lasse ihn kalt werden/ und wiege/ wie viel die zweenCentner deß bereiten Ziensteins/ Zien geben haben/ nachdem kanstu deine Rechnung machen/ wie viel Centner der gemeinen Zwitter einen Centner Zien geben/ diß achte ich fur die beste und gewiste Prob. Fluß. Darnach kan man den zubereiten Zienstein abwägen/ und mit dem Item/ so haben die Zienschmeltzer auff den gepuchten und gewasch- Nota. Wie man das Zien streichend machen soll. NImb eine grosse Cappelln oder Test/ laß sie wohl verethuen/ und setze solche gerath vor den Wie man Zien abtreiben soll/ daß sich nicht will treiben lassen/ sondern auff dem Test zu Aschen wird/ wie solchem zu helffen/ daß es gehe wie ein Silber. NImb Silberglett wie viel du wilt/ und geuß darauff ein guten scharpffen laß extrahi- Die Zien Proba mach also. . Einen Centner Zienstein geröst/ Kohlgestüb 1/3 Centner Misc. darnach nimb 1. Quenten Bley und Zien-Ertz zu probiren. . Tartarus, Salpeter/ Saltz/ limat. Martis ana, reibs wohl zusammen/ darnach nimb deß Ali-
Das vierdte Buch/ Kohlen herauß/ und laſſe ihn kalt werden/ und wiege/ wie viel die zweenCentner deß bereiten Zienſteins/ Zien geben haben/ nachdem kanſtu deine Rechnung machen/ wie viel Centner der gemeinen Zwitter einen Centner Zien geben/ diß achte ich fůr die beſte und gewiſte Prob. Fluß. Darnach kan man den zubereiten Zienſtein abwaͤgen/ und mit dem Item/ ſo haben die Zienſchmeltzer auff den gepuchten und gewaſch- Nota. Wie man das Zien ſtreichend machen ſoll. NImb eine groſſe Cappelln oder Teſt/ laß ſie wohl verethuen/ und ſetze ſolche gerath vor den Wie man Zien abtreiben ſoll/ daß ſich nicht will treiben laſſen/ ſondern auff dem Teſt zu Aſchen wird/ wie ſolchem zu helffen/ daß es gehe wie ein Silber. NImb Silberglett wie viel du wilt/ und geuß darauff ein guten ſcharpffen laß extrahi- Die Zien Proba mach alſo. ℞. Einen Centner Zienſtein geroͤſt/ Kohlgeſtuͤb ⅓ Centner Miſc. darnach nimb 1. Quenten Bley und Zien-Ertz zu probiren. ℞. Tartarus, Salpeter/ Saltz/ limat. Martis ana, reibs wohl zuſammen/ darnach nimb deß Ali-
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Das vierdte Buch/
Kohlen herauß/ und laſſe ihn kalt werden/ und wiege/ wie viel die zween
Centner deß bereiten Zienſteins/ Zien geben haben/ nachdem kanſtu deine
Rechnung machen/ wie viel Centner der gemeinen Zwitter einen Centner
Zien geben/ diß achte ich fůr die beſte und gewiſte Prob.
Darnach kan man den zubereiten Zienſtein abwaͤgen/ und mit dem
Fluß/ von Salpeter und Weinſtein gemacht/ vermengt in einen Tiegel
gethan/ und mit Saltz bedeckt/ in einem Oefenlein gleich den Kupffer-
Ertz mit dem Geblaͤß anſieden/ allein daß man der Prob ein ſtarcke jelinge
Hitz gebe/ da dann das Zien verbrennt im langen Feuer gar leichtlich/ da-
mit findeſt du auch wie viel der Zienſtein beylaͤufftig Zien haͤlt.
Item/ ſo haben die Zienſchmeltzer auff den gepuchten und gewaſch-
nen ungebrannten Zienſtein eine ſondere Prob/ nemlich/ ſie laſſen eine
Schauffel gar gluͤhend werden/ darauff ſtreuen ſie den Zienſtein/ was
nun darauff ligen bleibt/ und nicht darvon ſpratzet/ auch ſich faͤrbt/ den
halten ſie fuͤr guten Zienſtein/ iſt aber viel falſch darunter/ ſo ſehen ſie daſ-
ſelbig dardurch auch. Achte derhalben fůr braͤuchlicher/ daß man den
Zienſtein auff die weiß/ wie jetzt geſagt/ probire/ weil er am beſten dar-
durch zu erkennen/ ob er reich/ gut oder nicht gut ſey/ und was man bey-
laͤufftig darauß machen koͤnne/ doch fůr die jenigen/ die mit ſolchen nicht
viel umbgangen/ oder nicht guten Beſcheid wiſſen/ ſeynd die erſten Pro-
ben zubrauchen beſſer.
Auff jelin-
ger Glut.
Nota.
Wie man das Zien ſtreichend machen ſoll.
NImb eine groſſe Cappelln oder Teſt/ laß ſie wohl verethuen/ und ſetze ſolche gerath vor den
Valg/ mach Feuer darumb/ wieg ein Centner oder etzliche Zien ein/ ſetz es auff die Cappelln/
leg das Feuer gemach darauff/ und blaſe alsdañ wol zu/ ſo wird es heiß/ nnd ſtreichet als ein Zien/
gehet auch ab biß auff die letzt/ daß ein kleines Koͤrnlein wird/ das wird zu Aſchen/ wann es aber
ein Metall bey ſich haͤtte/ ſo wuͤrde es gar abgehen und blicken wie das Silber/ alſo haſtu ihm recht
gethan.
Wie man Zien abtreiben ſoll/ daß ſich nicht will treiben laſſen/ ſondern
auff dem Teſt zu Aſchen wird/ wie ſolchem zu helffen/ daß es gehe wie
ein Silber.
NImb Silberglett wie viel du wilt/ und geuß darauff ein guten ſcharpffen laß extrahi-
ren/ dann laß den abrauchen/ und was zu Grunde bleibt/ das mach zu Pulffer/
und vermiſch es mit dem Zien/ welches ſich auff den Teſt caleinirt hat/ und thue ein wenig Bley
darzu/ ſo gehets lauter wieder zuſammen in ein Corpus, ſolches trage wieder auff den Teſt/ mit
ein wenig Bley/ dann wieder getrieben/ ſo wirſtu die rechte Prob finden/ was es am Gold oder
Silber halt/ wann es geſchieden wird.
Die Zien Proba mach alſo.
℞. Einen Centner Zienſtein geroͤſt/ Kohlgeſtuͤb ⅓ Centner Miſc. darnach nimb 1. Quenten
Borras/ thue ½ Quenten unter den Zienſtein/ und das ander halb Quenten oben darauff/ wanns
gluͤhend worden/ darnach ¼ Stund zugeblaſen.
Bley und Zien-Ertz zu probiren.
℞. Tartarus, Salpeter/ Saltz/ limat. Martis ana, reibs wohl zuſammen/ darnach nimb deß
Zien Ertzes ein Centner/ und deß Fluſſes auch ſo viel/ mengs wohl untereinander/ und thue jh-
nen wie der Kupffer-Prob/ allein es darff ſolcher groffen Hitze nicht/ gleicher maſſen thut auch
mit dem Bley-Ertz.
Ali-
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