Ercker, Lazarus: Aula subterranea. Frankfurt (Main), 1672.Das dritte Buch Eine bessere Art Kupffer auff Silber zu probiren. . Schwartz oder Garkupffer/ schlage dasselbe dünne/ und schneide es klein/ wiege da- Schwartzkupffer auf die Gar zu probiren. ERstlich wieg ein halben Centner Schwartz- und ein halben Centner Gahrkupffer zugleich Schwartzkupffer auf die Gahr zu probiren/ das Eisen schüssig ist. . Auf jeden Centner Eisenschüssig Kupffer ein viertel Centner rein Bley/ laß es unter Item Schwartzkupffer/ so da bleyisch ist/ auf Gahr zu probiren. MAn findet Schwartzkupffer/ das sehr bleyisch ist/ dem muß man doch nach Gelegenheit/ so es Von zinnichten und spitzigen oder speissigen Kupffern. MAn nehme 1. Centner deß zinnichten Kupffers/ darzu 1. Centner Gahrkupffer/ und 1. Cent- Schwartzkupffer/ so nicht bleyisch/ auf die Gahr zu probiren. . Das Korn Schwartzkupffer/ welches vom Ansieden kommen/ wiege es was es wie- zerschneide
Das dritte Buch Eine beſſere Art Kupffer auff Silber zu probiren. ℞. Schwartz oder Garkupffer/ ſchlage daſſelbe duͤnne/ und ſchneide es klein/ wiege da- Schwartzkupffer auf die Gar zu probiren. ERſtlich wieg ein halben Centner Schwartz- und ein halben Centner Gahrkupffer zugleich Schwartzkupffer auf die Gahr zu probiren/ das Eiſen ſchüſſig iſt. ℞. Auf jeden Centner Eiſenſchuͤſſig Kupffer ein viertel Centner rein Bley/ laß es unter Item Schwartzkupffer/ ſo da bleyiſch iſt/ auf Gahr zu probiren. MAn findet Schwartzkupffer/ das ſehr bleyiſch iſt/ dem muß man doch nach Gelegenheit/ ſo es Von zinnichten und ſpitzigen oder ſpeiſſigen Kupffern. MAn nehme 1. Centner deß zinnichten Kupffers/ darzu 1. Centner Gahrkupffer/ und 1. Cent- Schwartzkupffer/ ſo nicht bleyiſch/ auf die Gahr zu probiren. ℞. Das Korn Schwartzkupffer/ welches vom Anſieden kommen/ wiege es was es wie- zerſchneide
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Das dritte Buch
Eine beſſere Art Kupffer auff Silber zu
probiren.
℞. Schwartz oder Garkupffer/ ſchlage daſſelbe duͤnne/ und ſchneide es klein/ wiege da-
von 1. Centner ab/ darzu 16. Centner Bley/ dann ſo viel gehoͤret ſich zuzuſetzen/ mengs und
ſetze es auff eine darzu gehoͤrige groſſe Capellen/ wann das Kupffer eingangen/ ſo thue ihm
eylendskalt/ und die Inſtrumenten herumb geſetzet/ den Ofen allenthablben zugemachet/ und
ferner darmit procediret gleich einer armen Silber-Probe; Merck aber/ wann die Inſtrumen-
ten gar gelind ſeyn/ und dich duͤncket/ daß die Prob zu warm gehe/ ſo nimb die Inſtrumenten
herauß/ und ſetze andere friſche herumb/ damit die Prob wohl kuͤhle und langſam abgehe.
Schwartzkupffer auf die Gar zu probiren.
ERſtlich wieg ein halben Centner Schwartz- und ein halben Centner Gahrkupffer zugleich
ein/ darzu auf jede Prob zween Centner Bley/ das iſt vier Schweren/ ſetz es auf zwo abgeaͤd-
nete Cappellen/ laß zu gleich blicken/ du muſt aber gute Achtung auf den Kupffer-Blick haben/
und nach dem Blick ſo loͤſche die Cappellen alſobald im warmen Waſſer abe. NB Etliche loͤ-
ſchen die Cappelln in kalten Waſſern ab. Alsdann zeuch die Koͤrner gegen einander auf: Zum
Exempel/ das Schwartz- hab ich aufgezogen/ haͤlt acht und zwantzig Pfund/ und das Gahrkupf-
fer acht und dreyſſig Pfund/ hat alſo zwoͤlff Pfund verfuͤhrt/ ſolches muß man nun dem
Schwartzkupffer wieder zurechnen.
Schwartzkupffer auf die Gahr zu probiren/ das
Eiſen ſchüſſig iſt.
℞. Auf jeden Centner Eiſenſchuͤſſig Kupffer ein viertel Centner rein Bley/ laß es unter
einander fliefſen/ ſetz es auf einen flachen Schirben/ welcher mit Glet ſoll beſtrichen ſeyn/ treibs
vor den Balge/ ſo lang biß das Bley alles hinweg gehet/ und das Kupffer einen reinen Blick
thut/ ſo es aber nicht ſehr unrein und eiſenſchuͤſſig iſt/ nimbt man auf 1. Centner Kupffer ſechze-
hen Pfund Bleyes/ und treibe es gleicher geſtalt/ wie zuvor/ laß es kalt werden/ ſchlag die
Schlacken darvon/ zeuchs auf/ ſo ſihet man wie viel ihm iſt abgangen/ darnach kanſtu deine
Rechnung weiter nehmen.
Item Schwartzkupffer/ ſo da bleyiſch iſt/ auf Gahr
zu probiren.
MAn findet Schwartzkupffer/ das ſehr bleyiſch iſt/ dem muß man doch nach Gelegenheit/ ſo es
viel Bley hat/ Kupffer zuſetzen/ und gleicher geſtalt treiben/ und ſo es rein geblicket hat als
zuvorn/ laͤſt man es erkalten/ und zeucht das zugeſetzte Kupffer davon ab/ was uͤbrig iſt/ ſo viel
haͤlt alsdann das bleyiſch Kupffer Gahrkupffer/ ſo es aber nicht ſehr bleyiſch iſt/ ſo treibet mans
auf einer flache, Schirben/ mit Glet beſtrichen/ ſo thut es auch recht.
Von zinnichten und ſpitzigen oder ſpeiſſigen Kupffern.
MAn nehme 1. Centner deß zinnichten Kupffers/ darzu 1. Centner Gahrkupffer/ und 1. Cent-
ner Glet/ und 1. Centner Bley auf einen Schirben in Ofen geſetzt/ und ihm wohl heiß ge-
than/ ſo ſie aber ein wenig beginnen zu ſtreichen/ doch nicht vollkoͤmmlich/ von wegen der groſſen
Wildigkeit/ ſtreichet man mit einem gluͤhenden Kohlen die Wildigkeit hinweg/ und laͤſt es alſo
ein wenig treiben/ alsdann ſetzt man alſo ein wenig Borras darauff/ und laͤſt es alſo ein wenig
blicken/ ſo es aber nicht geſchmeidig iſt/ ſetzt man daſſelbe Kupffer wieder auf eine Schirbenin
Ofen/ ſo es wohl ergluͤhet/ ſetzt man auch ein wenig Borras/ wie zuvor/ hernach/ und laͤſt es wie-
der gehen/ biß es zum andermahl erblicket.
Schwartzkupffer/ ſo nicht bleyiſch/ auf die Gahr zu
probiren.
℞. Das Korn Schwartzkupffer/ welches vom Anſieden kommen/ wiege es was es wie-
get nach demſelben Gewichte/ wiege drey oder viermahl ſo ſchwer rein Bley darzu. Zum andern
zerſchneide
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