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Ercker, Lazarus: Aula subterranea. Frankfurt (Main), 1672.

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Von dem Gold-Ertz.
Arbeit zeuch es nach deinem Probier-Gewicht auff/ so sihest du wie viel
ein Centner deß Ertzes oder Schlichs/ Golds und Silbers unterschied-
lich hält. Vnd es soll der Leser darfür halten/ daß durch diese Prob al-
les Gold und Silber/ so ein Ertz in sich hat/ gewiß gefunden wird/ und
bedarff keiner weitläufftigern Prob gar nicht/ dann das Bley nimbt Gold
und Silber gar gern in sich.

Wie man aber dem Gold den rechten Auffschnitt geben/ recht solvi-
ren/ absusen/ und sonst damit umbgehen solle/ das will ich hernach mit
mehrerm Fleiß erklären.

Darbey ist zu mercken/ daß man zu den flüssigen und geschmeidigen
Gold-Ertzen/ und Schlichen/ kein Bleyglaß darff nehmen/ sondern
wird sich durch die Regierung des Feuers sonst wol rein ansieden. Man
möchts auch zu den kiessigen Gold-Ertzen gleichfalls unterlassen/ al-
lein ehe und besser sieden sich dieselbigen an/ wann man Bleyglaß darzu
nimmet.

Auch haben etliche Probirer den Brauch/ daß sie den Gold-Kieß/Eine feine
Goldprob.

Schlich/ und ander Goldertz klein gerieben/ abwägen/ und in ein Scheid-
Kölblein thun/ und giessen darauff gut starck Scheidwasser/ lassens sol-
viren/ was sich solviren will/ darnach das Scheidwasser abrichten/ daß
es alles im Kolben hart wird/ schlagens dann herauß/ und siedens in ei-
nem Probir-Schirben mit Bley an/ und lassen es auff der Cappeln ab-
gehen. Diese Prob laß ich mir gefallen/ und achte es dafür/ solt etwas
mehr am Gold in der Prob können erhalten werden/ so solt es durch die-
sen Weg geschehen/ allein daß das grosse Werck dieser Prob nicht nachzu-
richten ist. Derhalben soll auch ein jeder Probirer darauf gute AchtungEine Lchr/
welche die
Probirer zu
mercken ha-
ben.

geben und Fleiß haben/ daß er sein Probiren dahin richte/ damit er den
Halt aufs genauest also finden möge/ daß derselb darnach in grossen Wer-
cken/ im Schmeltzen dem Probiren gleich auch herauß gebracht wer-
den kan.

Nota.
Eine gute Gold-Ertz-Proba zu machen.

. Gold-Ertz/ es sey gering oder gut/ reibs klein in einem eisern Napff mit einem Ham-
mer/ ziehe es zum Schlich/ wanns von nöthen/ und wieg einen Centner ab/ nimb darnach einen
Centner Spießglaß/ ein Centner rothe Glet/ und eine kleine Messerspitzen gefeilt Eisen/ thue es
zusammen in einen Ansied-Tiegel/ rühre es wohl durch einander/ darnach nimb/ thue
es oben darauff eines guten Mersserrückens dick/ setze es auff einen umbgewendten Schirben/
thue Kohlen umbher/ und laß den Tiegel allgemach erglühen/ wann er nun wohl glüend wor-
den/ und darinn ist geschmoltzen/ so nimb alsdann sechzehen Centner Bley/ thue sie in den
Tiegel/ und laß es wohl miteinander durcharbeiten/ alsdann blase ihn zu/ biß sichs rein ver-
schlacket/ darnach nimb den Tiegel auß dem Feuer/ laß ihn gemachsam erkalten/ wann er
nun gantz kalt worden/ so schlag ihn auff/ nimb das Korn sampt den Schlacken/ setze es auff
einen Ansied-Schirben in den Probir-Ofen/ und laß es fein rein verschlacken/ darnach nimb die

Schirben
K iij

Von dem Gold-Ertz.
Arbeit zeuch es nach deinem Probier-Gewicht auff/ ſo ſiheſt du wie viel
ein Centner deß Ertzes oder Schlichs/ Golds und Silbers unterſchied-
lich haͤlt. Vnd es ſoll der Leſer darfuͤr halten/ daß durch dieſe Prob al-
les Gold und Silber/ ſo ein Ertz in ſich hat/ gewiß gefunden wird/ und
bedarff keiner weitlaͤufftigern Prob gar nicht/ dañ das Bley nimbt Gold
und Silber gar gern in ſich.

Wie man aber dem Gold den rechten Auffſchnitt geben/ recht ſolvi-
ren/ abſuſen/ und ſonſt damit umbgehen ſolle/ das will ich hernach mit
mehrerm Fleiß erklaͤren.

Darbey iſt zu mercken/ daß man zu den fluͤſſigen und geſchmeidigen
Gold-Ertzen/ und Schlichen/ kein Bleyglaß darff nehmen/ ſondern
wird ſich durch die Regierung des Feuers ſonſt wol rein anſieden. Man
moͤchts auch zu den kieſſigen Gold-Ertzen gleichfalls unterlaſſen/ al-
lein ehe und beſſer ſieden ſich dieſelbigen an/ wann man Bleyglaß darzu
nimmet.

Auch haben etliche Probirer den Brauch/ daß ſie den Gold-Kieß/Eine feine
Goldprob.

Schlich/ und ander Goldertz klein gerieben/ abwaͤgen/ und in ein Scheid-
Koͤlblein thun/ und gieſſen darauff gut ſtarck Scheidwaſſer/ laſſens ſol-
viren/ was ſich ſolviren will/ darnach das Scheidwaſſer abrichten/ daß
es alles im Kolben hart wird/ ſchlagens dann herauß/ und ſiedens in ei-
nem Probir-Schirben mit Bley an/ und laſſen es auff der Cappeln ab-
gehen. Dieſe Prob laß ich mir gefallen/ und achte es dafuͤr/ ſolt etwas
mehr am Gold in der Prob koͤnnen erhalten werden/ ſo ſolt es durch die-
ſen Weg geſchehen/ allein daß das groſſe Werck dieſer Prob nicht nachzu-
richten iſt. Derhalben ſoll auch ein jeder Probirer darauf gute AchtungEine Lchr/
welche die
Probirer zu
mercken ha-
ben.

geben und Fleiß haben/ daß er ſein Probiren dahin richte/ damit er den
Halt aufs genaueſt alſo finden moͤge/ daß derſelb darnach in groſſen Wer-
cken/ im Schmeltzen dem Probiren gleich auch herauß gebracht wer-
den kan.

Nota.
Eine gute Gold-Ertz-Proba zu machen.

℞. Gold-Ertz/ es ſey gering oder gut/ reibs klein in einem eiſern Napff mit einem Ham-
mer/ ziehe es zum Schlich/ wanns von noͤthen/ und wieg einen Centner ab/ nimb darnach einen
Centner Spießglaß/ ein Centner rothe Glet/ und eine kleine Meſſerſpitzen gefeilt Eiſen/ thue es
zuſammen in einen Anſied-Tiegel/ ruͤhre es wohl durch einander/ darnach nimb/ thue
es oben darauff eines guten Merſſerruͤckens dick/ ſetze es auff einen umbgewendten Schirben/
thue Kohlen umbher/ und laß den Tiegel allgemach ergluͤhen/ wann er nun wohl gluͤend wor-
den/ und darinn iſt geſchmoltzen/ ſo nimb alsdann ſechzehen Centner Bley/ thue ſie in den
Tiegel/ und laß es wohl miteinander durcharbeiten/ alsdann blaſe ihn zu/ biß ſichs rein ver-
ſchlacket/ darnach nimb den Tiegel auß dem Feuer/ laß ihn gemachſam erkalten/ wann er
nun gantz kalt worden/ ſo ſchlag ihn auff/ nimb das Korn ſampt den Schlacken/ ſetze es auff
einen Anſied-Schirben in den Probir-Ofen/ und laß es fein rein verſchlacken/ darnach nimb die

Schirben
K iij
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[113/0133] Von dem Gold-Ertz. Arbeit zeuch es nach deinem Probier-Gewicht auff/ ſo ſiheſt du wie viel ein Centner deß Ertzes oder Schlichs/ Golds und Silbers unterſchied- lich haͤlt. Vnd es ſoll der Leſer darfuͤr halten/ daß durch dieſe Prob al- les Gold und Silber/ ſo ein Ertz in ſich hat/ gewiß gefunden wird/ und bedarff keiner weitlaͤufftigern Prob gar nicht/ dañ das Bley nimbt Gold und Silber gar gern in ſich. Wie man aber dem Gold den rechten Auffſchnitt geben/ recht ſolvi- ren/ abſuſen/ und ſonſt damit umbgehen ſolle/ das will ich hernach mit mehrerm Fleiß erklaͤren. Darbey iſt zu mercken/ daß man zu den fluͤſſigen und geſchmeidigen Gold-Ertzen/ und Schlichen/ kein Bleyglaß darff nehmen/ ſondern wird ſich durch die Regierung des Feuers ſonſt wol rein anſieden. Man moͤchts auch zu den kieſſigen Gold-Ertzen gleichfalls unterlaſſen/ al- lein ehe und beſſer ſieden ſich dieſelbigen an/ wann man Bleyglaß darzu nimmet. Auch haben etliche Probirer den Brauch/ daß ſie den Gold-Kieß/ Schlich/ und ander Goldertz klein gerieben/ abwaͤgen/ und in ein Scheid- Koͤlblein thun/ und gieſſen darauff gut ſtarck Scheidwaſſer/ laſſens ſol- viren/ was ſich ſolviren will/ darnach das Scheidwaſſer abrichten/ daß es alles im Kolben hart wird/ ſchlagens dann herauß/ und ſiedens in ei- nem Probir-Schirben mit Bley an/ und laſſen es auff der Cappeln ab- gehen. Dieſe Prob laß ich mir gefallen/ und achte es dafuͤr/ ſolt etwas mehr am Gold in der Prob koͤnnen erhalten werden/ ſo ſolt es durch die- ſen Weg geſchehen/ allein daß das groſſe Werck dieſer Prob nicht nachzu- richten iſt. Derhalben ſoll auch ein jeder Probirer darauf gute Achtung geben und Fleiß haben/ daß er ſein Probiren dahin richte/ damit er den Halt aufs genaueſt alſo finden moͤge/ daß derſelb darnach in groſſen Wer- cken/ im Schmeltzen dem Probiren gleich auch herauß gebracht wer- den kan. Eine feine Goldprob. Eine Lchr/ welche die Probirer zu mercken ha- ben. Nota. Eine gute Gold-Ertz-Proba zu machen. ℞. Gold-Ertz/ es ſey gering oder gut/ reibs klein in einem eiſern Napff mit einem Ham- mer/ ziehe es zum Schlich/ wanns von noͤthen/ und wieg einen Centner ab/ nimb darnach einen Centner Spießglaß/ ein Centner rothe Glet/ und eine kleine Meſſerſpitzen gefeilt Eiſen/ thue es zuſammen in einen Anſied-Tiegel/ ruͤhre es wohl durch einander/ darnach nimb/ thue es oben darauff eines guten Merſſerruͤckens dick/ ſetze es auff einen umbgewendten Schirben/ thue Kohlen umbher/ und laß den Tiegel allgemach ergluͤhen/ wann er nun wohl gluͤend wor- den/ und darinn iſt geſchmoltzen/ ſo nimb alsdann ſechzehen Centner Bley/ thue ſie in den Tiegel/ und laß es wohl miteinander durcharbeiten/ alsdann blaſe ihn zu/ biß ſichs rein ver- ſchlacket/ darnach nimb den Tiegel auß dem Feuer/ laß ihn gemachſam erkalten/ wann er nun gantz kalt worden/ ſo ſchlag ihn auff/ nimb das Korn ſampt den Schlacken/ ſetze es auff einen Anſied-Schirben in den Probir-Ofen/ und laß es fein rein verſchlacken/ darnach nimb die Schirben K iij

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Zitationshilfe: Ercker, Lazarus: Aula subterranea. Frankfurt (Main), 1672, S. 113. In: Deutsches Textarchiv <https://www.deutschestextarchiv.de/ercker_aula01_1672/133>, abgerufen am 28.11.2024.