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Coler, Johannes: Buch III: Vom Kochen. Aus: Oeconomia. Oder Haußbuch. Bd. 1. Wittenberg, 1593. S. 102-208.

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Das CLXVI. Capitel.

Allerley Wildpret/ das da gesaltzen ist.

Wasche das Wildprat aus einem wasser oder etli-
chen/ das es das saltz vergehet/ vnd koch es in einem Topff oder kes-
sel/ darnach rhöste eine schnitte brodt oder zwey/ thue sie in einen Es-
sig mit Wein gemischet/ zuschneidt etliche Epffel/ thue sie auch da-
zu/ laß das also sieden/ wenn es wol weich wird/ so treib das also
durch ein Tuch oder Sieb/ vnd lege das gekochte Wildprat dar-
ein/ würtze es/ womit dirs geliebet/ auch magstu geyle Epffel dar-
auff schütten/ wenn du es auff die schüssel gibst/ so dirs gefellet.

Das CLXVIII. Capitel.

Wiltu Endten oder Birckhünner in einem schwar-
tzen sothe zurichten.

Nim Zwetschken oder Kirschen/ die gesotten sein/ einen
löffel voll oder zweene/ thue sie in einen sawren Wein/ vnd röhste
weis brodt/ thue das auch in den Wein/ laß es ein wenig sieden/ dar-
nach zureibe das weis brodt/ vnd geus den Wein oben drauff/ treib
das durch ein Tuch oder Sieb/ vnd stecke die Birckhünner an/ laß
sie wol halb braten/ darnach zulege sie/ oder laß sie gantz/ wie du
wilt/ lage sie in das soht/ laß sie kochen/ biß sie gar werden/ düncket
dich/ laß das Soht zu sawer sey/ so lege Honig oder Zucker daran/
vnd würtze sie mit Pfeffer/ Jngber/ Nelcken/ thue ein wenig
schmaltz daran/ geliebt dirs mache gehle Oeffel darauff/ wenn du
es auff die schüssel gibst.

Das CLXIX. Capitel.

Ein Hirschen Wildprat in einem newen
Sohte.


Das CLXVI. Capitel.

Allerley Wildpret/ das da gesaltzen ist.

Wasche das Wildprat aus einem wasser oder etli-
chen/ das es das saltz vergehet/ vnd koch es in einem Topff oder kes-
sel/ darnach rhoͤste eine schnitte brodt oder zwey/ thue sie in einen Es-
sig mit Wein gemischet/ zuschneidt etliche Epffel/ thue sie auch da-
zu/ laß das also sieden/ wenn es wol weich wird/ so treib das also
durch ein Tuch oder Sieb/ vnd lege das gekochte Wildprat dar-
ein/ wuͤrtze es/ womit dirs geliebet/ auch magstu geyle Epffel dar-
auff schuͤtten/ wenn du es auff die schuͤssel gibst/ so dirs gefellet.

Das CLXVIII. Capitel.

Wiltu Endten oder Birckhuͤnner in einem schwar-
tzen sothe zurichten.

Nim Zwetschkẽ oder Kirschen/ die gesotten sein/ einen
loͤffel voll oder zweene/ thue sie in einen sawren Wein/ vnd roͤhste
weis brodt/ thue das auch in den Wein/ laß es ein wenig sieden/ dar-
nach zureibe das weis brodt/ vnd geus den Wein oben drauff/ treib
das durch ein Tuch oder Sieb/ vnd stecke die Birckhuͤnner an/ laß
sie wol halb braten/ darnach zulege sie/ oder laß sie gantz/ wie du
wilt/ lage sie in das soht/ laß sie kochen/ biß sie gar werden/ duͤncket
dich/ laß das Soht zu sawer sey/ so lege Honig oder Zucker daran/
vnd wuͤrtze sie mit Pfeffer/ Jngber/ Nelcken/ thue ein wenig
schmaltz daran/ geliebt dirs mache gehle Oeffel darauff/ wenn du
es auff die schuͤssel gibst.

Das CLXIX. Capitel.

Ein Hirschen Wildprat in einem newen
Sohte.


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[199/0098] Das CLXVI. Capitel. Allerley Wildpret/ das da gesaltzen ist. Wasche das Wildprat aus einem wasser oder etli- chen/ das es das saltz vergehet/ vnd koch es in einem Topff oder kes- sel/ darnach rhoͤste eine schnitte brodt oder zwey/ thue sie in einen Es- sig mit Wein gemischet/ zuschneidt etliche Epffel/ thue sie auch da- zu/ laß das also sieden/ wenn es wol weich wird/ so treib das also durch ein Tuch oder Sieb/ vnd lege das gekochte Wildprat dar- ein/ wuͤrtze es/ womit dirs geliebet/ auch magstu geyle Epffel dar- auff schuͤtten/ wenn du es auff die schuͤssel gibst/ so dirs gefellet. Das CLXVIII. Capitel. Wiltu Endten oder Birckhuͤnner in einem schwar- tzen sothe zurichten. Nim Zwetschkẽ oder Kirschen/ die gesotten sein/ einen loͤffel voll oder zweene/ thue sie in einen sawren Wein/ vnd roͤhste weis brodt/ thue das auch in den Wein/ laß es ein wenig sieden/ dar- nach zureibe das weis brodt/ vnd geus den Wein oben drauff/ treib das durch ein Tuch oder Sieb/ vnd stecke die Birckhuͤnner an/ laß sie wol halb braten/ darnach zulege sie/ oder laß sie gantz/ wie du wilt/ lage sie in das soht/ laß sie kochen/ biß sie gar werden/ duͤncket dich/ laß das Soht zu sawer sey/ so lege Honig oder Zucker daran/ vnd wuͤrtze sie mit Pfeffer/ Jngber/ Nelcken/ thue ein wenig schmaltz daran/ geliebt dirs mache gehle Oeffel darauff/ wenn du es auff die schuͤssel gibst. Das CLXIX. Capitel. Ein Hirschen Wildprat in einem newen Sohte.

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Zitationshilfe: Coler, Johannes: Buch III: Vom Kochen. Aus: Oeconomia. Oder Haußbuch. Bd. 1. Wittenberg, 1593. S. 102-208, S. 199. In: Deutsches Textarchiv <https://www.deutschestextarchiv.de/coler_kochbuch_1593/98>, abgerufen am 27.11.2024.