Coler, Johannes: Buch III: Vom Kochen. Aus: Oeconomia. Oder Haußbuch. Bd. 1. Wittenberg, 1593. S. 102-208.Das CLX. Capitel. Wilde Endten zuzurichten. Koche die Endten/ vnd damit ein stück speck/ darnach Das CLXI. Capitel. Birckhünner/ oder wilde Endtvögel in einem guten sohte. Pflücke dieselben/ vnd nim sie aus/ wasche sie mit wei- Zame Endten anzurichten. Nim zame Endten/ pflücke sie/ vnd mache sie wol rein/ brate Das CLX. Capitel. Wilde Endten zuzurichten. Koche die Endten/ vnd damit ein stuͤck speck/ darnach Das CLXI. Capitel. Birckhuͤnner/ oder wilde Endtvoͤgel in einem guten sohte. Pfluͤcke dieselben/ vnd nim sie aus/ wasche sie mit wei- Zame Endten anzurichten. Nim zame Endten/ pfluͤcke sie/ vnd mache sie wol rein/ brate <TEI> <text> <body> <div n="1"> <pb facs="#f0096" n="197"/> <div n="2"> <head>Das <hi rendition="#aq">CLX.</hi> Capitel.</head><lb/> <argument> <p>Wilde Endten zuzurichten.</p> </argument><lb/> <p>Koche die Endten/ vnd damit ein stuͤck speck/ darnach<lb/> nim den speck/ die lebern von den Endten/ braun geroͤst/ weis brod/<lb/> Petersiliẽ/ zustosse den in einen Moͤrsel/ zulaß es mit dem sohte/ da<lb/> du die Endten innen kochst/ treib das durch ein Tuch/ zulege oder zu<lb/> hacke die Endten/ lege sie in das soht/ wuͤrtze sie mit Pfeffer/ Saff-<lb/> ran/ Nelcken/ geus ein wenig Wein daran/ laß das bey mehlich<lb/> auffsieden/ vnd gib sie auff die schuͤssel/ das saltz habe in allen dingen<lb/> eingedenck.</p> </div><lb/> <div n="2"> <head>Das <hi rendition="#aq">CLXI.</hi> Capitel.</head><lb/> <argument> <p>Birckhuͤnner/ oder wilde Endtvoͤgel in einem guten sohte.</p> </argument><lb/> <p>Pfluͤcke dieselben/ vnd nim sie aus/ wasche sie mit wei-<lb/> ne/ hastu nicht wein/ nim einen guten Essig/ gemischt mit wasser/<lb/> thue darzu Huͤnnerblut/ koche das bey mehlich/ rhoͤste eine schnitte<lb/> weis brodt oder zwo/ das sie schwartz werden/ lege sie in eine Rinder-<lb/> ne suppen/ darnach zustoß sie/ nim darzu Petersilien wurtzel/ zulaß<lb/> das mit der suppen/ da du die Endten innen seudest/ treib das durch<lb/> ein Tuch/ oder sieb/ zuschneide die Endtvogel/ lege sie in das soht/<lb/> wuͤrtze sie mit Pfeffer/ Jngber/ Nelcken/ Saffran/ thue schmaltz<lb/> daran/ laß das also auffsieden/ vnd gib sie auff die schuͤssel.</p> </div><lb/> <div n="2"> <head>Zame Endten anzurichten.</head><lb/> <p>Nim zame Endten/ pfluͤcke sie/ vnd mache sie wol rein/ brate<lb/> sie/ vnd mache darnach ein Kirschmuhß/ geus es darauff/ vnd gib<lb/> sie auff die schuͤssel/ vnd gib sie hin auff den Tisch.</p> </div><lb/> </div> </body> </text> </TEI> [197/0096]
Das CLX. Capitel.
Wilde Endten zuzurichten.
Koche die Endten/ vnd damit ein stuͤck speck/ darnach
nim den speck/ die lebern von den Endten/ braun geroͤst/ weis brod/
Petersiliẽ/ zustosse den in einen Moͤrsel/ zulaß es mit dem sohte/ da
du die Endten innen kochst/ treib das durch ein Tuch/ zulege oder zu
hacke die Endten/ lege sie in das soht/ wuͤrtze sie mit Pfeffer/ Saff-
ran/ Nelcken/ geus ein wenig Wein daran/ laß das bey mehlich
auffsieden/ vnd gib sie auff die schuͤssel/ das saltz habe in allen dingen
eingedenck.
Das CLXI. Capitel.
Birckhuͤnner/ oder wilde Endtvoͤgel in einem guten sohte.
Pfluͤcke dieselben/ vnd nim sie aus/ wasche sie mit wei-
ne/ hastu nicht wein/ nim einen guten Essig/ gemischt mit wasser/
thue darzu Huͤnnerblut/ koche das bey mehlich/ rhoͤste eine schnitte
weis brodt oder zwo/ das sie schwartz werden/ lege sie in eine Rinder-
ne suppen/ darnach zustoß sie/ nim darzu Petersilien wurtzel/ zulaß
das mit der suppen/ da du die Endten innen seudest/ treib das durch
ein Tuch/ oder sieb/ zuschneide die Endtvogel/ lege sie in das soht/
wuͤrtze sie mit Pfeffer/ Jngber/ Nelcken/ Saffran/ thue schmaltz
daran/ laß das also auffsieden/ vnd gib sie auff die schuͤssel.
Zame Endten anzurichten.
Nim zame Endten/ pfluͤcke sie/ vnd mache sie wol rein/ brate
sie/ vnd mache darnach ein Kirschmuhß/ geus es darauff/ vnd gib
sie auff die schuͤssel/ vnd gib sie hin auff den Tisch.
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