Coler, Johannes: Buch III: Vom Kochen. Aus: Oeconomia. Oder Haußbuch. Bd. 1. Wittenberg, 1593. S. 102-208.Das CXXXVI. Capitel. Ein ander Gerichte zu machen. WJltu machen ein ander Gerichte/ so setze einen topff Das CXXXVII. Capitel. Wiltu machen ein gut soht/ auff
Lachs/ Hausen/ Stüer/ So nim Epffel/ Zwippeln/ vnd Klimpke/ das ist vn- Das CXXXVIII. Capitel. Einen guten Knobloch zu machen mit Epffeln. NJm Epffel vnd schele sie/ vnd schneid vnd koche sie/ Das CXXXVI. Capitel. Ein ander Gerichte zu machen. WJltu machen ein ander Gerichte/ so setze einen topff Das CXXXVII. Capitel. Wiltu machen ein gut soht/ auff
Lachs/ Hausen/ Stuͤer/ So nim Epffel/ Zwippeln/ vnd Klimpke/ das ist vn- Das CXXXVIII. Capitel. Einen guten Knobloch zu machen mit Epffeln. NJm Epffel vnd schele sie/ vnd schneid vnd koche sie/ <TEI> <text> <body> <div n="1"> <pb facs="#f0087" n="188"/> <div n="2"> <head>Das <hi rendition="#aq">CXXXVI.</hi> Capitel.</head><lb/> <argument> <p>Ein ander Gerichte zu machen.</p> </argument><lb/> <p><hi rendition="#k">WJ</hi>ltu machen ein ander Gerichte/ so setze einen topff<lb/> von einem halben quart mit wasser zu/ lege Petersilien darein/ vnd<lb/> laß sie wol mit sieden/ vnd nim darein brosam von zweyen altba-<lb/> ckenen Sem̃eln/ die zuruͤre/ das sie ist also eine Heidengraupe/ schlag<lb/> denn fuͤnff oder sechs Eyer darein/ vnd schuͤtte Pfeffer vnd Saff-<lb/> ran darein.</p> </div><lb/> <div n="2"> <head>Das <hi rendition="#aq">CXXXVII.</hi> Capitel.</head><lb/> <argument> <p>Wiltu machen ein gut soht/ auff Lachs/ Hausen/ Stuͤer/<lb/> oder schweinen Wildpradt.</p> </argument><lb/> <p>So nim Epffel/ Zwippeln/ vnd Klimpke/ das ist vn-<lb/> gehoͤpfft suͤsse Bier/ laß es miteinander sieden/ das die Epffel vnd<lb/> Zwippeln weich werden/ vnd nim gebaͤhet Brodt/ reib dasselbe mit<lb/> den Zwippeln vnd Epffeln/ schlag es durch/ vñ wuͤrtze es denn abe.</p> </div><lb/> <div n="2"> <head>Das <hi rendition="#aq">CXXXVIII.</hi> Capitel.</head><lb/> <argument> <p>Einen guten Knobloch zu machen mit Epffeln.</p> </argument><lb/> <p><hi rendition="#k">NJ</hi>m Epffel vnd schele sie/ vnd schneid vnd koche sie/<lb/> das es wird wie ein muhs/ vnd thue sie ein wenig vom fewer/ vñ laß<lb/> sie kuͤlen/ nim Knobloch vnd schele jhn/ vnd zugliede jhn/ vnd geus<lb/> kalt wasser darauff/ vnd laß es ein wenig stehen/ daß das bitter her-<lb/> ausser zeucht/ vnd darnach nim jhn wider aus dem wasser/ vnd zu-<lb/> reib jhn/ thue die Epffel vnter den Knobloch/ vnd reib sie miteinan-<lb/> der/ doch das die Epffel nicht allzu sehr gerieben werden/ vnd seye einen<lb/> guten scharffen Wein oder Bieressig zum Fewer/ laß jhn sieden/<lb/> vnd scheume jhn/ vnd setze jhn wider ins kuͤle/ das er vberschlegt/ da-<lb/> mit man den Knobloch nicht verbruͤhe/ darnach geus den Essig auff<lb/></p> </div> </div> </body> </text> </TEI> [188/0087]
Das CXXXVI. Capitel.
Ein ander Gerichte zu machen.
WJltu machen ein ander Gerichte/ so setze einen topff
von einem halben quart mit wasser zu/ lege Petersilien darein/ vnd
laß sie wol mit sieden/ vnd nim darein brosam von zweyen altba-
ckenen Sem̃eln/ die zuruͤre/ das sie ist also eine Heidengraupe/ schlag
denn fuͤnff oder sechs Eyer darein/ vnd schuͤtte Pfeffer vnd Saff-
ran darein.
Das CXXXVII. Capitel.
Wiltu machen ein gut soht/ auff Lachs/ Hausen/ Stuͤer/
oder schweinen Wildpradt.
So nim Epffel/ Zwippeln/ vnd Klimpke/ das ist vn-
gehoͤpfft suͤsse Bier/ laß es miteinander sieden/ das die Epffel vnd
Zwippeln weich werden/ vnd nim gebaͤhet Brodt/ reib dasselbe mit
den Zwippeln vnd Epffeln/ schlag es durch/ vñ wuͤrtze es denn abe.
Das CXXXVIII. Capitel.
Einen guten Knobloch zu machen mit Epffeln.
NJm Epffel vnd schele sie/ vnd schneid vnd koche sie/
das es wird wie ein muhs/ vnd thue sie ein wenig vom fewer/ vñ laß
sie kuͤlen/ nim Knobloch vnd schele jhn/ vnd zugliede jhn/ vnd geus
kalt wasser darauff/ vnd laß es ein wenig stehen/ daß das bitter her-
ausser zeucht/ vnd darnach nim jhn wider aus dem wasser/ vnd zu-
reib jhn/ thue die Epffel vnter den Knobloch/ vnd reib sie miteinan-
der/ doch das die Epffel nicht allzu sehr gerieben werden/ vnd seye einen
guten scharffen Wein oder Bieressig zum Fewer/ laß jhn sieden/
vnd scheume jhn/ vnd setze jhn wider ins kuͤle/ das er vberschlegt/ da-
mit man den Knobloch nicht verbruͤhe/ darnach geus den Essig auff
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Zitationshilfe: | Coler, Johannes: Buch III: Vom Kochen. Aus: Oeconomia. Oder Haußbuch. Bd. 1. Wittenberg, 1593. S. 102-208, S. 188. In: Deutsches Textarchiv <https://www.deutschestextarchiv.de/coler_kochbuch_1593/87>, abgerufen am 01.03.2025. |