Anmelden (DTAQ) DWDS     dlexDB     CLARIN-D

Coler, Johannes: Buch III: Vom Kochen. Aus: Oeconomia. Oder Haußbuch. Bd. 1. Wittenberg, 1593. S. 102-208.

Bild:
<< vorherige Seite

pffe es ein wenig zusammen/ das er breit wird/ vnd sich am spisse
zudecket. Darnach nim einander stücke teig/ lege es an den spiß/
vnd winde es aber herumb/ wie das vorige/ das thu so lange/ biß der
spiß voll wird/ vnd schlags denn vollend fein gleich an/ das es vber-
all gleich wird/ vnd nicht am spisse bleibt/ oder fürtuscht/ vnd nim
ein fadem/ vnd binde jhn fein lose darmitte/ vnd lege jhn denn zum
fewer/ vnd laß jhn backen/ vnd wenn er halb gebacken ist/ so betreuf-
fe jhn mit einer heissen Butter/ vnd saltze den Teig zuuor hin zu
rechter masse/ vnd besprende jhn auch gleichwol darmitte am spisse/
vnd wenn du die röhren abgeschneidest/ so magstu Butter zulassen/
vnd dieselben in kleine schüsseln den Eyerkuchen darein zu tucken/
neben dem Eyerkuchen hingeben.

Das CXXXV. Capitel.

Ein verloren hünlein zu machen.

Wiltu ein Gerichte machen/ so man ein verloren hün-
lein nennet/ so nim einen topff/ da anderthalb quart hinein gehet/
setze rein wasser darinnen zu/ vnd lege Petersilien darein/ vnd wenn
sie wol mitte gesotten ist/ so seige es reine durch ein tuch oder Sieb/
vnd schlage fünff oder sechs Eyer in ein töpfflein/ vnd schneid Pe-
tersilien daran/ wiltu/ so thue auch kleine Rosincken hinein/ vnnd
schütte Saffran oder Pfeffer hinein/ zuklopffe das wol/ vnd setze
das Petersilien wasser zu/ vnd laß es auffs sehrste sieden/ vnd mache
denn solch wasser auch gehl/ vnd saffere es wenig/ vnd saltze es/
vnd mache es mit geschmeltzter Butter auffs aller beste abe/ vnd
wenn es am sehrsten seudet/ so saltze die zuschlagenen Eyer/ vnd
geus sie in das wasser/ so seud es zuhauffe in einen kloß/ drehe den
topff vmb/ vnd laß es mehlich vmb den rand sieden/ bis es also wird/
wenn man mit einem leffel darauff drucket/ das sichs in der suppen
vmbdrehet/ so gib es hin sampt der suppen/ also gantz vnzerrühret
auff.


pffe es ein wenig zusammen/ das er breit wird/ vnd sich am spisse
zudecket. Darnach nim einander stuͤcke teig/ lege es an den spiß/
vnd winde es aber herumb/ wie das vorige/ das thu so lange/ biß der
spiß voll wird/ vnd schlags denn vollend fein gleich an/ das es vber-
all gleich wird/ vnd nicht am spisse bleibt/ oder fuͤrtuscht/ vnd nim
ein fadem/ vnd binde jhn fein lose darmitte/ vnd lege jhn denn zum
fewer/ vnd laß jhn backen/ vnd wenn er halb gebacken ist/ so betreuf-
fe jhn mit einer heissen Butter/ vnd saltze den Teig zuuor hin zu
rechter masse/ vnd besprende jhn auch gleichwol darmitte am spisse/
vnd wenn du die roͤhren abgeschneidest/ so magstu Butter zulassen/
vnd dieselben in kleine schuͤsseln den Eyerkuchen darein zu tucken/
neben dem Eyerkuchen hingeben.

Das CXXXV. Capitel.

Ein verloren huͤnlein zu machen.

Wiltu ein Gerichte machen/ so man ein verloren huͤn-
lein nennet/ so nim einen topff/ da anderthalb quart hinein gehet/
setze rein wasser darinnen zu/ vnd lege Petersilien darein/ vnd wenn
sie wol mitte gesotten ist/ so seige es reine durch ein tuch oder Sieb/
vnd schlage fuͤnff oder sechs Eyer in ein toͤpfflein/ vnd schneid Pe-
tersilien daran/ wiltu/ so thue auch kleine Rosincken hinein/ vnnd
schuͤtte Saffran oder Pfeffer hinein/ zuklopffe das wol/ vnd setze
das Petersilien wasser zu/ vnd laß es auffs sehrste sieden/ vnd mache
denn solch wasser auch gehl/ vnd saffere es wenig/ vnd saltze es/
vnd mache es mit geschmeltzter Butter auffs aller beste abe/ vnd
wenn es am sehrsten seudet/ so saltze die zuschlagenen Eyer/ vnd
geus sie in das wasser/ so seud es zuhauffe in einen kloß/ drehe den
topff vmb/ vnd laß es mehlich vmb den rand siedẽ/ bis es also wird/
wenn man mit einem leffel darauff drucket/ das sichs in der suppen
vmbdrehet/ so gib es hin sampt der suppen/ also gantz vnzerruͤhret
auff.


<TEI>
  <text>
    <body>
      <div n="1">
        <div n="2">
          <p><pb facs="#f0086" n="187"/>
pffe es ein wenig zusammen/ das er breit wird/ vnd sich am
             spisse<lb/>
zudecket. Darnach nim einander stu&#x0364;cke teig/ lege es an den
             spiß/<lb/>
vnd winde es aber herumb/ wie das vorige/ das thu so lange/ biß der<lb/>
spiß
             voll wird/ vnd schlags denn vollend fein gleich an/ das es vber-<lb/>
all gleich wird/
             vnd nicht am spisse bleibt/ oder fu&#x0364;rtuscht/ vnd nim<lb/>
ein fadem/ vnd binde
             jhn fein lose darmitte/ vnd lege jhn denn zum<lb/>
fewer/ vnd laß jhn backen/ vnd wenn
             er halb gebacken ist/ so betreuf-<lb/>
fe jhn mit einer heissen Butter/ vnd saltze den
             Teig zuuor hin zu<lb/>
rechter masse/ vnd besprende jhn auch gleichwol darmitte am
             spisse/<lb/>
vnd wenn du die ro&#x0364;hren abgeschneidest/ so magstu Butter
             zulassen/<lb/>
vnd dieselben in kleine schu&#x0364;sseln den Eyerkuchen darein zu
             tucken/<lb/>
neben dem Eyerkuchen hingeben.</p>
        </div><lb/>
        <div n="2">
          <head>Das <hi rendition="#aq">CXXXV.</hi> Capitel.</head><lb/>
          <argument>
            <p>Ein verloren hu&#x0364;nlein zu
             machen.</p>
          </argument><lb/>
          <p>Wiltu ein Gerichte machen/ so man ein verloren hu&#x0364;n-<lb/>
lein nennet/ so nim
             einen topff/ da anderthalb quart hinein gehet/<lb/>
setze rein wasser darinnen zu/ vnd
             lege Petersilien darein/ vnd wenn<lb/>
sie wol mitte gesotten ist/ so seige es reine
             durch ein tuch oder Sieb/<lb/>
vnd schlage fu&#x0364;nff oder sechs Eyer in ein
             to&#x0364;pfflein/ vnd schneid Pe-<lb/>
tersilien daran/ wiltu/ so thue auch kleine
             Rosincken hinein/ vnnd<lb/>
schu&#x0364;tte Saffran oder Pfeffer hinein/ zuklopffe das
             wol/ vnd setze<lb/>
das Petersilien wasser zu/ vnd laß es auffs sehrste sieden/ vnd
             mache<lb/>
denn solch wasser auch gehl/ vnd saffere es wenig/ vnd saltze es/<lb/>
vnd
             mache es mit geschmeltzter Butter auffs aller beste abe/ vnd<lb/>
wenn es am sehrsten
             seudet/ so saltze die zuschlagenen Eyer/ vnd<lb/>
geus sie in das wasser/ so seud es
             zuhauffe in einen kloß/ drehe den<lb/>
topff vmb/ vnd laß es mehlich vmb den rand
             siede&#x0303;/ bis es also wird/<lb/>
wenn man mit einem leffel darauff drucket/ das
             sichs in der suppen<lb/>
vmbdrehet/ so gib es hin sampt der suppen/ also gantz
             vnzerru&#x0364;hret<lb/>
auff.</p>
        </div><lb/>
      </div>
    </body>
  </text>
</TEI>
[187/0086] pffe es ein wenig zusammen/ das er breit wird/ vnd sich am spisse zudecket. Darnach nim einander stuͤcke teig/ lege es an den spiß/ vnd winde es aber herumb/ wie das vorige/ das thu so lange/ biß der spiß voll wird/ vnd schlags denn vollend fein gleich an/ das es vber- all gleich wird/ vnd nicht am spisse bleibt/ oder fuͤrtuscht/ vnd nim ein fadem/ vnd binde jhn fein lose darmitte/ vnd lege jhn denn zum fewer/ vnd laß jhn backen/ vnd wenn er halb gebacken ist/ so betreuf- fe jhn mit einer heissen Butter/ vnd saltze den Teig zuuor hin zu rechter masse/ vnd besprende jhn auch gleichwol darmitte am spisse/ vnd wenn du die roͤhren abgeschneidest/ so magstu Butter zulassen/ vnd dieselben in kleine schuͤsseln den Eyerkuchen darein zu tucken/ neben dem Eyerkuchen hingeben. Das CXXXV. Capitel. Ein verloren huͤnlein zu machen. Wiltu ein Gerichte machen/ so man ein verloren huͤn- lein nennet/ so nim einen topff/ da anderthalb quart hinein gehet/ setze rein wasser darinnen zu/ vnd lege Petersilien darein/ vnd wenn sie wol mitte gesotten ist/ so seige es reine durch ein tuch oder Sieb/ vnd schlage fuͤnff oder sechs Eyer in ein toͤpfflein/ vnd schneid Pe- tersilien daran/ wiltu/ so thue auch kleine Rosincken hinein/ vnnd schuͤtte Saffran oder Pfeffer hinein/ zuklopffe das wol/ vnd setze das Petersilien wasser zu/ vnd laß es auffs sehrste sieden/ vnd mache denn solch wasser auch gehl/ vnd saffere es wenig/ vnd saltze es/ vnd mache es mit geschmeltzter Butter auffs aller beste abe/ vnd wenn es am sehrsten seudet/ so saltze die zuschlagenen Eyer/ vnd geus sie in das wasser/ so seud es zuhauffe in einen kloß/ drehe den topff vmb/ vnd laß es mehlich vmb den rand siedẽ/ bis es also wird/ wenn man mit einem leffel darauff drucket/ das sichs in der suppen vmbdrehet/ so gib es hin sampt der suppen/ also gantz vnzerruͤhret auff.

Suche im Werk

Hilfe

Informationen zum Werk

Download dieses Werks

XML (TEI P5) · HTML · Text
TCF (text annotation layer)
XML (TEI P5 inkl. att.linguistic)

Metadaten zum Werk

TEI-Header · CMDI · Dublin Core

Ansichten dieser Seite

Voyant Tools ?

Language Resource Switchboard?

Feedback

Sie haben einen Fehler gefunden? Dann können Sie diesen über unsere Qualitätssicherungsplattform DTAQ melden.

Kommentar zur DTA-Ausgabe

Dieses Werk wurde im Rahmen des Moduls DTA-Erweiterungen (DTAE) digitalisiert. Weitere Informationen …

Thomas Gloning: Bereitstellung der Texttranskription. (2013-08-15T17:43:32Z) Bitte beachten Sie, dass die aktuelle Transkription (und Textauszeichnung) mittlerweile nicht mehr dem Stand zum Zeitpunkt der Übernahme des Werkes in das DTA entsprechen muss.
Yvonne Ziegler: Bereitstellung der Texttranskription. (2013-08-15T17:43:32Z) Bitte beachten Sie, dass die aktuelle Transkription (und Textauszeichnung) mittlerweile nicht mehr dem Stand zum Zeitpunkt der Übernahme des Werkes in das DTA entsprechen muss.
Hannah Sophia Glaum: Bearbeitung der digitalen Edition. (2013-08-15T17:43:32Z)

Weitere Informationen:

Die Transkription erfolgte nach den unter http://www.deutschestextarchiv.de/doku/basisformat formulierten Richtlinien.

  • Bogensignaturen: nicht übernommen
  • Kolumnentitel: nicht übernommen
  • Kustoden: nicht übernommen
  • langes s (ſ): als s transkribiert
  • rundes r (&#xa75b;): als r/et transkribiert
  • Silbentrennung: aufgelöst



Ansicht auf Standard zurückstellen

URL zu diesem Werk: https://www.deutschestextarchiv.de/coler_kochbuch_1593
URL zu dieser Seite: https://www.deutschestextarchiv.de/coler_kochbuch_1593/86
Zitationshilfe: Coler, Johannes: Buch III: Vom Kochen. Aus: Oeconomia. Oder Haußbuch. Bd. 1. Wittenberg, 1593. S. 102-208, S. 187. In: Deutsches Textarchiv <https://www.deutschestextarchiv.de/coler_kochbuch_1593/86>, abgerufen am 23.11.2024.