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Coler, Johannes: Buch III: Vom Kochen. Aus: Oeconomia. Oder Haußbuch. Bd. 1. Wittenberg, 1593. S. 102-208.

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pffe es ein wenig zusammen/ das er breit wird/ vnd sich am spisse
zudecket. Darnach nim einander stücke teig/ lege es an den spiß/
vnd winde es aber herumb/ wie das vorige/ das thu so lange/ biß der
spiß voll wird/ vnd schlags denn vollend fein gleich an/ das es vber-
all gleich wird/ vnd nicht am spisse bleibt/ oder fürtuscht/ vnd nim
ein fadem/ vnd binde jhn fein lose darmitte/ vnd lege jhn denn zum
fewer/ vnd laß jhn backen/ vnd wenn er halb gebacken ist/ so betreuf-
fe jhn mit einer heissen Butter/ vnd saltze den Teig zuuor hin zu
rechter masse/ vnd besprende jhn auch gleichwol darmitte am spisse/
vnd wenn du die röhren abgeschneidest/ so magstu Butter zulassen/
vnd dieselben in kleine schüsseln den Eyerkuchen darein zu tucken/
neben dem Eyerkuchen hingeben.

Das CXXXV. Capitel.

Ein verloren hünlein zu machen.

Wiltu ein Gerichte machen/ so man ein verloren hün-
lein nennet/ so nim einen topff/ da anderthalb quart hinein gehet/
setze rein wasser darinnen zu/ vnd lege Petersilien darein/ vnd wenn
sie wol mitte gesotten ist/ so seige es reine durch ein tuch oder Sieb/
vnd schlage fünff oder sechs Eyer in ein töpfflein/ vnd schneid Pe-
tersilien daran/ wiltu/ so thue auch kleine Rosincken hinein/ vnnd
schütte Saffran oder Pfeffer hinein/ zuklopffe das wol/ vnd setze
das Petersilien wasser zu/ vnd laß es auffs sehrste sieden/ vnd mache
denn solch wasser auch gehl/ vnd saffere es wenig/ vnd saltze es/
vnd mache es mit geschmeltzter Butter auffs aller beste abe/ vnd
wenn es am sehrsten seudet/ so saltze die zuschlagenen Eyer/ vnd
geus sie in das wasser/ so seud es zuhauffe in einen kloß/ drehe den
topff vmb/ vnd laß es mehlich vmb den rand sieden/ bis es also wird/
wenn man mit einem leffel darauff drucket/ das sichs in der suppen
vmbdrehet/ so gib es hin sampt der suppen/ also gantz vnzerrühret
auff.


pffe es ein wenig zusammen/ das er breit wird/ vnd sich am spisse
zudecket. Darnach nim einander stuͤcke teig/ lege es an den spiß/
vnd winde es aber herumb/ wie das vorige/ das thu so lange/ biß der
spiß voll wird/ vnd schlags denn vollend fein gleich an/ das es vber-
all gleich wird/ vnd nicht am spisse bleibt/ oder fuͤrtuscht/ vnd nim
ein fadem/ vnd binde jhn fein lose darmitte/ vnd lege jhn denn zum
fewer/ vnd laß jhn backen/ vnd wenn er halb gebacken ist/ so betreuf-
fe jhn mit einer heissen Butter/ vnd saltze den Teig zuuor hin zu
rechter masse/ vnd besprende jhn auch gleichwol darmitte am spisse/
vnd wenn du die roͤhren abgeschneidest/ so magstu Butter zulassen/
vnd dieselben in kleine schuͤsseln den Eyerkuchen darein zu tucken/
neben dem Eyerkuchen hingeben.

Das CXXXV. Capitel.

Ein verloren huͤnlein zu machen.

Wiltu ein Gerichte machen/ so man ein verloren huͤn-
lein nennet/ so nim einen topff/ da anderthalb quart hinein gehet/
setze rein wasser darinnen zu/ vnd lege Petersilien darein/ vnd wenn
sie wol mitte gesotten ist/ so seige es reine durch ein tuch oder Sieb/
vnd schlage fuͤnff oder sechs Eyer in ein toͤpfflein/ vnd schneid Pe-
tersilien daran/ wiltu/ so thue auch kleine Rosincken hinein/ vnnd
schuͤtte Saffran oder Pfeffer hinein/ zuklopffe das wol/ vnd setze
das Petersilien wasser zu/ vnd laß es auffs sehrste sieden/ vnd mache
denn solch wasser auch gehl/ vnd saffere es wenig/ vnd saltze es/
vnd mache es mit geschmeltzter Butter auffs aller beste abe/ vnd
wenn es am sehrsten seudet/ so saltze die zuschlagenen Eyer/ vnd
geus sie in das wasser/ so seud es zuhauffe in einen kloß/ drehe den
topff vmb/ vnd laß es mehlich vmb den rand siedẽ/ bis es also wird/
wenn man mit einem leffel darauff drucket/ das sichs in der suppen
vmbdrehet/ so gib es hin sampt der suppen/ also gantz vnzerruͤhret
auff.


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Zitationshilfe: Coler, Johannes: Buch III: Vom Kochen. Aus: Oeconomia. Oder Haußbuch. Bd. 1. Wittenberg, 1593. S. 102-208, S. 187. In: Deutsches Textarchiv <https://www.deutschestextarchiv.de/coler_kochbuch_1593/86>, abgerufen am 13.11.2024.