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Coler, Johannes: Buch III: Vom Kochen. Aus: Oeconomia. Oder Haußbuch. Bd. 1. Wittenberg, 1593. S. 102-208.

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se bleibet/ vnd klopffe das wol durch einander/ mit der würtze/ vnd
nim ein wenig weis mehl/ als da möchte sein ein löffel voll oder
zwene/ darnach dich deucht darunter/ vnd nim den milchsahn oder
rahm/ der da gut vnd süsse ist/ vnd nicht zusammen leufft/ ein halb
quart oder ein wenig mehr/ thue jhn in eine Pfanne/ vnd laß jhn sie-
den/ vnd wenn er wol seud/ so schütte das geklopffte ding darein/ vnd
rüre es fein wie gerürte Eyer/ es mus nicht lange stehen/ ehe man
es macht/ sonst wird es Teigicht/ wenn man gleich das Gerichte
daruor isset/ so mustu es anrichten/ vnd mit Zucker bestrewen/ ehe
du es hingibst.

Das CXXXIV. Capitel.

Einen Eyerkuchen oder Spißkuchen zu machen.

Wiltu backen einen Eyerkuchen/ so nim guten süssen
Milchrahm oder sahn/ vnd einen esselöffel voll oder zween Hefen/
ist der spiß gros/ so mustu auch desto mehr Hefen nehmen/ vnd schüt-
te wol Saffran darein/ das es schön gehl wird/ geus auch noch ein
wenig Butter darein/ vnd klopffe es wol durcheinander/ das es hü-
bsch schlecht wird/ vnd mache einen Teig daraus/ der da fein lose/
vnd dir nicht an den Henden bleibet/ vnd thue kleine Rosincken dar-
ein/ vnd schmiere den spiß mit Butter/ wie zu einem andern Eyer-
kuchen/ jedoch nicht allzufett/ das er nicht abfelt/ vnd nim den Teig/
vnd brich stücke daruon/ vnd wälle es lang auff einem Brette/ vnd
ducke die hände in mehl/ auff das dirs nicht ankleibet/ vnd mache
aus dem Teige ein stück oder sechs/ darnach des Teiges viel ist/ vnd
wenn du es wilt vmb den spiß winden/ so klopff es ein wenig mit
der hand/ das es breit wird/ vnd lege es am orte an den Eyerkuchen
spiß/ vnd laß dir einen den spiß vmbdrehen/ das du den Teig her-
ausser windest/ wie man möchte herumb winden ein seleband/ vnd
wenn du desselben Teiges ein stück herumb gewunden hast/ so klo-

se bleibet/ vnd klopffe das wol durch einander/ mit der wuͤrtze/ vnd
nim ein wenig weis mehl/ als da moͤchte sein ein loͤffel voll oder
zwene/ darnach dich deucht darunter/ vnd nim den milchsahn oder
rahm/ der da gut vnd suͤsse ist/ vnd nicht zusammen leufft/ ein halb
quart oder ein wenig mehr/ thue jhn in eine Pfanne/ vnd laß jhn sie-
den/ vnd wenn er wol seud/ so schuͤtte das geklopffte ding darein/ vnd
ruͤre es fein wie geruͤrte Eyer/ es mus nicht lange stehen/ ehe man
es macht/ sonst wird es Teigicht/ wenn man gleich das Gerichte
daruor isset/ so mustu es anrichten/ vnd mit Zucker bestrewen/ ehe
du es hingibst.

Das CXXXIV. Capitel.

Einen Eyerkuchen oder Spißkuchen zu machen.

Wiltu backen einen Eyerkuchen/ so nim guten suͤssen
Milchrahm oder sahn/ vnd einen esseloͤffel voll oder zween Hefen/
ist der spiß gros/ so mustu auch desto mehr Hefen nehmen/ vnd schuͤt-
te wol Saffran darein/ das es schoͤn gehl wird/ geus auch noch ein
wenig Butter darein/ vnd klopffe es wol durcheinander/ das es huͤ-
bsch schlecht wird/ vnd mache einen Teig daraus/ der da fein lose/
vnd dir nicht an den Henden bleibet/ vnd thue kleine Rosinckẽ dar-
ein/ vnd schmiere den spiß mit Butter/ wie zu einem andern Eyer-
kuchen/ jedoch nicht allzufett/ das er nicht abfelt/ vnd nim den Teig/
vnd brich stuͤcke daruon/ vnd waͤlle es lang auff einem Brette/ vnd
ducke die haͤnde in mehl/ auff das dirs nicht ankleibet/ vnd mache
aus dem Teige ein stuͤck oder sechs/ darnach des Teiges viel ist/ vnd
wenn du es wilt vmb den spiß winden/ so klopff es ein wenig mit
der hand/ das es breit wird/ vnd lege es am orte an den Eyerkuchen
spiß/ vnd laß dir einen den spiß vmbdrehen/ das du den Teig her-
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wenn du desselben Teiges ein stuͤck herumb gewunden hast/ so klo-

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[186/0085] se bleibet/ vnd klopffe das wol durch einander/ mit der wuͤrtze/ vnd nim ein wenig weis mehl/ als da moͤchte sein ein loͤffel voll oder zwene/ darnach dich deucht darunter/ vnd nim den milchsahn oder rahm/ der da gut vnd suͤsse ist/ vnd nicht zusammen leufft/ ein halb quart oder ein wenig mehr/ thue jhn in eine Pfanne/ vnd laß jhn sie- den/ vnd wenn er wol seud/ so schuͤtte das geklopffte ding darein/ vnd ruͤre es fein wie geruͤrte Eyer/ es mus nicht lange stehen/ ehe man es macht/ sonst wird es Teigicht/ wenn man gleich das Gerichte daruor isset/ so mustu es anrichten/ vnd mit Zucker bestrewen/ ehe du es hingibst. Das CXXXIV. Capitel. Einen Eyerkuchen oder Spißkuchen zu machen. Wiltu backen einen Eyerkuchen/ so nim guten suͤssen Milchrahm oder sahn/ vnd einen esseloͤffel voll oder zween Hefen/ ist der spiß gros/ so mustu auch desto mehr Hefen nehmen/ vnd schuͤt- te wol Saffran darein/ das es schoͤn gehl wird/ geus auch noch ein wenig Butter darein/ vnd klopffe es wol durcheinander/ das es huͤ- bsch schlecht wird/ vnd mache einen Teig daraus/ der da fein lose/ vnd dir nicht an den Henden bleibet/ vnd thue kleine Rosinckẽ dar- ein/ vnd schmiere den spiß mit Butter/ wie zu einem andern Eyer- kuchen/ jedoch nicht allzufett/ das er nicht abfelt/ vnd nim den Teig/ vnd brich stuͤcke daruon/ vnd waͤlle es lang auff einem Brette/ vnd ducke die haͤnde in mehl/ auff das dirs nicht ankleibet/ vnd mache aus dem Teige ein stuͤck oder sechs/ darnach des Teiges viel ist/ vnd wenn du es wilt vmb den spiß winden/ so klopff es ein wenig mit der hand/ das es breit wird/ vnd lege es am orte an den Eyerkuchen spiß/ vnd laß dir einen den spiß vmbdrehen/ das du den Teig her- ausser windest/ wie man moͤchte herumb winden ein seleband/ vnd wenn du desselben Teiges ein stuͤck herumb gewunden hast/ so klo-

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Zitationshilfe: Coler, Johannes: Buch III: Vom Kochen. Aus: Oeconomia. Oder Haußbuch. Bd. 1. Wittenberg, 1593. S. 102-208, S. 186. In: Deutsches Textarchiv <https://www.deutschestextarchiv.de/coler_kochbuch_1593/85>, abgerufen am 13.11.2024.