Coler, Johannes: Buch III: Vom Kochen. Aus: Oeconomia. Oder Haußbuch. Bd. 1. Wittenberg, 1593. S. 102-208.wiltu/ so jhn gehl oder weis/ schütte darein Zucker/
geus ein Das CXXVII. Capitel. Eine Weinsuppe zu machen. WJltu machen eine Weinsuppe ohne Eyer/ es sey in Das CXXVIII. Capitel. Einen guten senff zu machen. WEnn du wilt einen guten senff haben/ so nim den- wiltu/ so jhn gehl oder weis/ schuͤtte darein Zucker/
geus ein Das CXXVII. Capitel. Eine Weinsuppe zu machen. WJltu machen eine Weinsuppe ohne Eyer/ es sey in Das CXXVIII. Capitel. Einen guten senff zu machen. WEnn du wilt einen guten senff haben/ so nim den- <TEI> <text> <body> <div n="1"> <div n="2"> <p><pb facs="#f0082" n="183"/> wiltu/ so jhn gehl oder weis/ schuͤtte darein Zucker/ geus ein<lb/> wenig weis bier darein/ darumb das nicht fettes hinein laufft/ schla-<lb/> ge jhn wol durch einander/ vnd klopffe den Teig nicht allzu lange/<lb/> das er nicht zehe wird/ bore zwey oder fuͤnff loͤchlin in ein toͤpfflein/<lb/> wie viel du wilt/ die da huͤbsch scheibelicht sein/ vnd thue den Teig in<lb/> das toͤpfflin/ vnd laß es huͤbsch lauffen in die Butter/ vnd laß es<lb/> huͤbsch backen/ drehe die oberste seiten hienieder/ vnd wenns gebacken<lb/> ist/ so lege es in eine schuͤssel/ bestrewe sie mit Zucker/ vnd gib sie hin.</p> </div><lb/> <div n="2"> <head>Das <hi rendition="#aq">CXXVII.</hi> Capitel.</head><lb/> <argument> <p>Eine Weinsuppe zu machen.</p> </argument><lb/> <p><hi rendition="#k">WJ</hi>ltu machen eine Weinsuppe ohne Eyer/ es sey in<lb/> der fasten oder sonsten/ an einem feyertage/ so nim einen Topff/ ein<lb/> halb/ oder ein quart Wein/ schneid darein brosam von einer sem-<lb/> mel/ vnd setze es zum fewer/ lege Honig oder Zucker darein/ vnd laß<lb/> es wol sieden/ vnd schlags durch ein Sieb/ vnd thue es wider in den<lb/> topff/ vnd wuͤrtze es ab mit allerley Wuͤrtze/ nur nicht mit Nelcken/<lb/> schuͤtte kleine Rosincken darein/ vnd schneid auch gebaͤhete semmel<lb/> lenglicht wie die moͤhren/ auff Behemisch darein.</p> </div><lb/> <div n="2"> <head>Das <hi rendition="#aq">CXXVIII.</hi> Capitel.</head><lb/> <argument> <p>Einen guten senff zu machen.</p> </argument><lb/> <p><hi rendition="#k">WE</hi>nn du wilt einen guten senff haben/ so nim den-<lb/> selben/ vnd waͤsser jhn reine/ vnd schuͤtte jhn in einen Reibetopff/ vnd<lb/> nim darzu gebruͤete Mandeln/ vnd reib jhn wol durch einander<lb/> gantz kleine/ mach jhn auff mit einem Weine/ vnd treib jhn durch<lb/> ein Tuch/ wiltu jhn suͤsse haben/ so thue Honig vnd Zucker darein/<lb/><hi rendition="#c"> Diesen senff magstu gebrauchen zum Gebraten/ oder zu kalten<lb/> Ochsenfuͤssen/ oder zu Wildschweinen<lb/> Heuptern.</hi></p> </div><lb/> </div> </body> </text> </TEI> [183/0082]
wiltu/ so jhn gehl oder weis/ schuͤtte darein Zucker/ geus ein
wenig weis bier darein/ darumb das nicht fettes hinein laufft/ schla-
ge jhn wol durch einander/ vnd klopffe den Teig nicht allzu lange/
das er nicht zehe wird/ bore zwey oder fuͤnff loͤchlin in ein toͤpfflein/
wie viel du wilt/ die da huͤbsch scheibelicht sein/ vnd thue den Teig in
das toͤpfflin/ vnd laß es huͤbsch lauffen in die Butter/ vnd laß es
huͤbsch backen/ drehe die oberste seiten hienieder/ vnd wenns gebacken
ist/ so lege es in eine schuͤssel/ bestrewe sie mit Zucker/ vnd gib sie hin.
Das CXXVII. Capitel.
Eine Weinsuppe zu machen.
WJltu machen eine Weinsuppe ohne Eyer/ es sey in
der fasten oder sonsten/ an einem feyertage/ so nim einen Topff/ ein
halb/ oder ein quart Wein/ schneid darein brosam von einer sem-
mel/ vnd setze es zum fewer/ lege Honig oder Zucker darein/ vnd laß
es wol sieden/ vnd schlags durch ein Sieb/ vnd thue es wider in den
topff/ vnd wuͤrtze es ab mit allerley Wuͤrtze/ nur nicht mit Nelcken/
schuͤtte kleine Rosincken darein/ vnd schneid auch gebaͤhete semmel
lenglicht wie die moͤhren/ auff Behemisch darein.
Das CXXVIII. Capitel.
Einen guten senff zu machen.
WEnn du wilt einen guten senff haben/ so nim den-
selben/ vnd waͤsser jhn reine/ vnd schuͤtte jhn in einen Reibetopff/ vnd
nim darzu gebruͤete Mandeln/ vnd reib jhn wol durch einander
gantz kleine/ mach jhn auff mit einem Weine/ vnd treib jhn durch
ein Tuch/ wiltu jhn suͤsse haben/ so thue Honig vnd Zucker darein/
Diesen senff magstu gebrauchen zum Gebraten/ oder zu kalten
Ochsenfuͤssen/ oder zu Wildschweinen
Heuptern.
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Zitationshilfe: | Coler, Johannes: Buch III: Vom Kochen. Aus: Oeconomia. Oder Haußbuch. Bd. 1. Wittenberg, 1593. S. 102-208, S. 183. In: Deutsches Textarchiv <https://www.deutschestextarchiv.de/coler_kochbuch_1593/82>, abgerufen am 01.03.2025. |