Coler, Johannes: Buch III: Vom Kochen. Aus: Oeconomia. Oder Haußbuch. Bd. 1. Wittenberg, 1593. S. 102-208.Einen Hecht auff Polnisch zu sieden. WJltu einen guten Hecht auff Polnisch
sieden/ so Eine andere weise Hecht auff Polnisch zu sieden. WJltu jhn aber auff eine andere
meynung haben/ so Das VII. Capitel. Einen Hecht mit Lemonien zu sieden. WJltu einen guten Hecht in Lemonien
sieden/ so Einen Hecht auff Polnisch zu sieden. WJltu einen guten Hecht auff Polnisch
sieden/ so Eine andere weise Hecht auff Polnisch zu sieden. WJltu jhn aber auff eine andere
meynung haben/ so Das VII. Capitel. Einen Hecht mit Lemonien zu sieden. WJltu einen guten Hecht in Lemonien
sieden/ so <TEI> <text> <body> <div n="1"> <div n="2"> <pb facs="#f0008" n="109"/> <argument> <p>Einen Hecht auff Polnisch zu sieden.</p> </argument><lb/> <p><hi rendition="#in">W</hi><hi rendition="#k">J</hi>ltu einen guten Hecht auff Polnisch sieden/ so<lb/> nim Zwippeln vnd schele sie/ wirff sie in ein Wasser/ vnd<lb/> wasche sie rein aus/ lege sie in einen Topff/ vnd laß sie wol<lb/> sieden/ das sie ganz wol gesotten sein/ vnd schuͤtte sie in ein Sieb-<lb/> lein oder Durchschlag/ daß das Wasser rein daruon leufft/ vnd zu<lb/> reibe sie denn wol in einem Reibtopffe/ vnd nim denn den Hecht/<lb/> vnd schuppe jn rein/ vnd hawe jn zu stuͤckẽ/ vnd wasche jn rein aus/<lb/> vnd saltz jhn auff einer Mulden/ vnd laß jhn ein wenig im Saltze<lb/> ligen. Lege jhn daranch in eine Pfanne oder Kessel/ vnd geuß die<lb/> Zwippel oder Ziwollen mit dem Sode/ in dem sie gesotten haben/<lb/> darauff. Jst des Sodes zu wenig/ so geuß zu huͤlff ein reines Was-<lb/> ser/ vnd setze es auff das Fewer/ vnd laß es wol sieden/ vnd wuͤrtz jhn<lb/> ab mit Pfeffer/ Jngber/ Muscatenblumẽ vnd Saffran/ zu rechter<lb/> masse/ vnd koste jhn denn wie er dir gefelt/ vnd gib jhn hin.</p> </div><lb/> <div n="2"> <head>Eine andere weise Hecht auff Polnisch<lb/> zu sieden.</head><lb/> <p><hi rendition="#in">W</hi><hi rendition="#k">J</hi>ltu jhn aber auff eine andere meynung haben/ so<lb/> sol man einen Topff Wein/ oder einen halben/ darnach<lb/> der Fisch ist/ darein giessen/ vnd grosse Rosincken darein<lb/> schuͤtten. Jsts denn zu sawer von dem Wein/ so mache es suͤßlicht/<lb/> mit einem Zucker. Also macht man auch Perßken/ Carusen/ vnd<lb/> andere gemeine Fische.</p> </div><lb/> <div n="2"> <head>Das <hi rendition="#aq">VII.</hi> Capitel.</head><lb/> <argument> <p>Einen Hecht mit Lemonien zu sieden.</p> </argument><lb/> <p><hi rendition="#in">W</hi><hi rendition="#k">J</hi>ltu einen guten Hecht in Lemonien sieden/ so<lb/> schuppe jhn rein/ vnd hawe jhn zu stuͤcken/ wasche jhn rein/<lb/></p> </div> </div> </body> </text> </TEI> [109/0008]
Einen Hecht auff Polnisch zu sieden.
WJltu einen guten Hecht auff Polnisch sieden/ so
nim Zwippeln vnd schele sie/ wirff sie in ein Wasser/ vnd
wasche sie rein aus/ lege sie in einen Topff/ vnd laß sie wol
sieden/ das sie ganz wol gesotten sein/ vnd schuͤtte sie in ein Sieb-
lein oder Durchschlag/ daß das Wasser rein daruon leufft/ vnd zu
reibe sie denn wol in einem Reibtopffe/ vnd nim denn den Hecht/
vnd schuppe jn rein/ vnd hawe jn zu stuͤckẽ/ vnd wasche jn rein aus/
vnd saltz jhn auff einer Mulden/ vnd laß jhn ein wenig im Saltze
ligen. Lege jhn daranch in eine Pfanne oder Kessel/ vnd geuß die
Zwippel oder Ziwollen mit dem Sode/ in dem sie gesotten haben/
darauff. Jst des Sodes zu wenig/ so geuß zu huͤlff ein reines Was-
ser/ vnd setze es auff das Fewer/ vnd laß es wol sieden/ vnd wuͤrtz jhn
ab mit Pfeffer/ Jngber/ Muscatenblumẽ vnd Saffran/ zu rechter
masse/ vnd koste jhn denn wie er dir gefelt/ vnd gib jhn hin.
Eine andere weise Hecht auff Polnisch
zu sieden.
WJltu jhn aber auff eine andere meynung haben/ so
sol man einen Topff Wein/ oder einen halben/ darnach
der Fisch ist/ darein giessen/ vnd grosse Rosincken darein
schuͤtten. Jsts denn zu sawer von dem Wein/ so mache es suͤßlicht/
mit einem Zucker. Also macht man auch Perßken/ Carusen/ vnd
andere gemeine Fische.
Das VII. Capitel.
Einen Hecht mit Lemonien zu sieden.
WJltu einen guten Hecht in Lemonien sieden/ so
schuppe jhn rein/ vnd hawe jhn zu stuͤcken/ wasche jhn rein/
Suche im WerkInformationen zum Werk
Download dieses Werks
XML (TEI P5) ·
HTML ·
Text Metadaten zum WerkTEI-Header · CMDI · Dublin Core Ansichten dieser Seite
Voyant Tools
|
URL zu diesem Werk: | https://www.deutschestextarchiv.de/coler_kochbuch_1593 |
URL zu dieser Seite: | https://www.deutschestextarchiv.de/coler_kochbuch_1593/8 |
Zitationshilfe: | Coler, Johannes: Buch III: Vom Kochen. Aus: Oeconomia. Oder Haußbuch. Bd. 1. Wittenberg, 1593. S. 102-208, S. 109. In: Deutsches Textarchiv <https://www.deutschestextarchiv.de/coler_kochbuch_1593/8>, abgerufen am 01.03.2025. |