Coler, Johannes: Buch III: Vom Kochen. Aus: Oeconomia. Oder Haußbuch. Bd. 1. Wittenberg, 1593. S. 102-208.Kleine Würste zu machen. Wiltu kleine Würste machen/ so nim schweinen Fleisch/ laß Würste auff eine andere meinung zu machen. Wiltu machen würste auff eine andere meinung/ so nim rohe Das CXVI. Capitel. Ein geprest schweinen Heupt zu machen. WJltu machen ein geprest schweinen Heupt/ so seu- Kleine Wuͤrste zu machen. Wiltu kleine Wuͤrste machen/ so nim schweinen Fleisch/ laß Wuͤrste auff eine andere meinung zu machen. Wiltu machen wuͤrste auff eine andere meinung/ so nim rohe Das CXVI. Capitel. Ein geprest schweinen Heupt zu machen. WJltu machen ein geprest schweinen Heupt/ so seu- <TEI> <text> <body> <div n="1"> <pb facs="#f0077" n="178"/> <div n="2"> <head>Kleine Wuͤrste zu machen.</head><lb/> <p>Wiltu kleine Wuͤrste machen/ so nim schweinen Fleisch/ laß<lb/> das kleine hacken/ vnd schuͤtte darein gestossene Nelcken/ Pfeffer/<lb/> Jngber vnd wuͤrtz es wol/ vnd saltze es/ vnd fuͤlle es in grosse Och-<lb/> sendaͤrmer/ vnd mache kurtze wuͤrste einer guten spannen lang dar-<lb/> uon/ bind sie an beiden orten zu/ vnd henge sie in den rauch/ Wenn<lb/> du sie wilt brauchen/ so wasche sie reine aus/ seud sie beym Rindflei-<lb/> sche/ oder bey gantzen Huͤnnern/ vnd wenn du sie wilt auffgeben/ so<lb/> schneid sie huͤbsch scheibelicht/ vnd lege sie fein vmb die schuͤssel/ wilt<lb/> du sie aber gantz lassen/ so magstu darauff machen ein braun soht.</p> </div><lb/> <div n="2"> <head>Wuͤrste auff eine andere meinung zu machen.</head><lb/> <p>Wiltu machen wuͤrste auff eine andere meinung/ so nim rohe<lb/> Kalbßlebern/ vnd guten reinen speck/ vnd hacke sie wol kleine/ wuͤrtze<lb/> sie ab/ vnd schlag darunter Eyer/ vnd menge es wol durcheinander/<lb/> mach es nicht zu dicke noch zu duͤnne/ vnd fuͤlle es in Ochsendaͤr-<lb/> mer/ das sie nicht zu voll werden/ vnd auffreissen/ vnd quelle sie in<lb/> einem topffe/ mache darauff ein soht/ oder gebrauche sie wie vor ge-<lb/> schrieben stehet.</p> </div><lb/> <div n="2"> <head>Das <hi rendition="#aq">CXVI.</hi> Capitel.</head><lb/> <argument> <p>Ein geprest schweinen Heupt zu machen.</p> </argument><lb/> <p><hi rendition="#k">WJ</hi>ltu machen ein geprest schweinen Heupt/ so seu-<lb/> de es gar weich/ vnd liß die beine reine heraus/ vnd stoß es in einem<lb/> Moͤrsel/ nim darunter ein wenig Weißbrodt/ wuͤrtze es ab mit al-<lb/> lerley wuͤrtze/ schuͤtte darein kleine Rosincken/ vnd kleine geschnitte-<lb/> ne Mandeln/ vnd saltze es/ bind es zwischen zwey reine Bretter/<lb/> vnd beschwere es mit einem steine/ das sichs fein zusammen drucke/<lb/> vnd presse/ darnach zuschneides fein/ vnd mache darauff ein braun<lb/></p> </div> </div> </body> </text> </TEI> [178/0077]
Kleine Wuͤrste zu machen.
Wiltu kleine Wuͤrste machen/ so nim schweinen Fleisch/ laß
das kleine hacken/ vnd schuͤtte darein gestossene Nelcken/ Pfeffer/
Jngber vnd wuͤrtz es wol/ vnd saltze es/ vnd fuͤlle es in grosse Och-
sendaͤrmer/ vnd mache kurtze wuͤrste einer guten spannen lang dar-
uon/ bind sie an beiden orten zu/ vnd henge sie in den rauch/ Wenn
du sie wilt brauchen/ so wasche sie reine aus/ seud sie beym Rindflei-
sche/ oder bey gantzen Huͤnnern/ vnd wenn du sie wilt auffgeben/ so
schneid sie huͤbsch scheibelicht/ vnd lege sie fein vmb die schuͤssel/ wilt
du sie aber gantz lassen/ so magstu darauff machen ein braun soht.
Wuͤrste auff eine andere meinung zu machen.
Wiltu machen wuͤrste auff eine andere meinung/ so nim rohe
Kalbßlebern/ vnd guten reinen speck/ vnd hacke sie wol kleine/ wuͤrtze
sie ab/ vnd schlag darunter Eyer/ vnd menge es wol durcheinander/
mach es nicht zu dicke noch zu duͤnne/ vnd fuͤlle es in Ochsendaͤr-
mer/ das sie nicht zu voll werden/ vnd auffreissen/ vnd quelle sie in
einem topffe/ mache darauff ein soht/ oder gebrauche sie wie vor ge-
schrieben stehet.
Das CXVI. Capitel.
Ein geprest schweinen Heupt zu machen.
WJltu machen ein geprest schweinen Heupt/ so seu-
de es gar weich/ vnd liß die beine reine heraus/ vnd stoß es in einem
Moͤrsel/ nim darunter ein wenig Weißbrodt/ wuͤrtze es ab mit al-
lerley wuͤrtze/ schuͤtte darein kleine Rosincken/ vnd kleine geschnitte-
ne Mandeln/ vnd saltze es/ bind es zwischen zwey reine Bretter/
vnd beschwere es mit einem steine/ das sichs fein zusammen drucke/
vnd presse/ darnach zuschneides fein/ vnd mache darauff ein braun
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Zitationshilfe: | Coler, Johannes: Buch III: Vom Kochen. Aus: Oeconomia. Oder Haußbuch. Bd. 1. Wittenberg, 1593. S. 102-208, S. 178. In: Deutsches Textarchiv <https://www.deutschestextarchiv.de/coler_kochbuch_1593/77>, abgerufen am 01.03.2025. |