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Coler, Johannes: Buch III: Vom Kochen. Aus: Oeconomia. Oder Haußbuch. Bd. 1. Wittenberg, 1593. S. 102-208.

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Eine Meisterkunst.

WJltu beweren eine Meisterkunst/ vom Golde zu
machen/ von Fischen vnd Fleische oder Hünnern/ oder aber wor-
uon du sie haben wilt/ so seud sie fein ab in einem Saltzwasser/ vnd
lage sie in eine schüssel/ lege darein zucker oder honig/ würtze es ab mit
allerley würtze/ vnd saltze es/ vnd setze es in einen heissen Backoffen/
darinnen wirds gerinnen vnd gestehen/ vnd wenn es gar harte ist/
so nim sie wider heraus/ vnd laß sie kalt werden/ bestecke sie mit
Mandelkernen/ oder Rosincken/ wiltu so vergülde sie/ vnd ziere sie
wol/ vnd gib sie hin.

Das CXIV. Capitel.

Eine Gallart mit farben zu machen.

WJltu haben eine Gallart mit farben/ so mache ein
teil weis/ das andere roth/ das dritte gehl/ das vierde blaw/ das fünff-
te schwartz/ vnd lege jedere farbe in eine sondere schüssel/ vnd wenn
die Gallarten nun gestanden sein/ so schneid sie/ vnd lege sie auff ei-
ne schüssel/ eine farbe nach der andern/ bestecke sie mit Mandelker-
nen oder Rosincken/ wiltu so vergülde sie/ vnd ziere sie wol/ vnd gib
sie hin.

Das CXV. Capitel.

Eine grosse Wurst zu machen.

WJltu machen eine grosse Wurst von einem schwei-
ne/ so nim Reiß/ das dich dünckt/ das es genug darein seye/ wasche jn
reine aus/ vnd nim darunter hübsch gequelt schweinen fetts/ schnei-
de es fein würfflicht/ vnd nim darunter gantzen pfeffer/ guten milch-
rahm oder sahne vnd Meyeran/ saltze es vnd mengs wol durchein-
ander/ vnd fülle es in die Würste oder Schweinen magen/ vnd laß
es wol sieden.


Eine Meisterkunst.

WJltu beweren eine Meisterkunst/ vom Golde zu
machen/ von Fischen vnd Fleische oder Huͤnnern/ oder aber wor-
uon du sie haben wilt/ so seud sie fein ab in einem Saltzwasser/ vnd
lage sie in eine schuͤssel/ lege darein zucker oder honig/ wuͤrtze es ab mit
allerley wuͤrtze/ vnd saltze es/ vnd setze es in einen heissen Backoffen/
darinnen wirds gerinnen vnd gestehen/ vnd wenn es gar harte ist/
so nim sie wider heraus/ vnd laß sie kalt werden/ bestecke sie mit
Mandelkernen/ oder Rosincken/ wiltu so verguͤlde sie/ vnd ziere sie
wol/ vnd gib sie hin.

Das CXIV. Capitel.

Eine Gallart mit farben zu machen.

WJltu haben eine Gallart mit farben/ so mache ein
teil weis/ das andere roth/ das dritte gehl/ das vierde blaw/ das fuͤnff-
te schwartz/ vnd lege jedere farbe in eine sondere schuͤssel/ vnd wenn
die Gallarten nun gestanden sein/ so schneid sie/ vnd lege sie auff ei-
ne schuͤssel/ eine farbe nach der andern/ bestecke sie mit Mandelker-
nen oder Rosincken/ wiltu so verguͤlde sie/ vnd ziere sie wol/ vnd gib
sie hin.

Das CXV. Capitel.

Eine grosse Wurst zu machen.

WJltu machen eine grosse Wurst von einem schwei-
ne/ so nim Reiß/ das dich duͤnckt/ das es genug darein seye/ wasche jn
reine aus/ vnd nim darunter huͤbsch gequelt schweinen fetts/ schnei-
de es fein wuͤrfflicht/ vnd nim darunter gantzẽ pfeffer/ guten milch-
rahm oder sahne vnd Meyeran/ saltze es vnd mengs wol durchein-
ander/ vnd fuͤlle es in die Wuͤrste oder Schweinen magen/ vnd laß
es wol sieden.


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[177/0076] Eine Meisterkunst. WJltu beweren eine Meisterkunst/ vom Golde zu machen/ von Fischen vnd Fleische oder Huͤnnern/ oder aber wor- uon du sie haben wilt/ so seud sie fein ab in einem Saltzwasser/ vnd lage sie in eine schuͤssel/ lege darein zucker oder honig/ wuͤrtze es ab mit allerley wuͤrtze/ vnd saltze es/ vnd setze es in einen heissen Backoffen/ darinnen wirds gerinnen vnd gestehen/ vnd wenn es gar harte ist/ so nim sie wider heraus/ vnd laß sie kalt werden/ bestecke sie mit Mandelkernen/ oder Rosincken/ wiltu so verguͤlde sie/ vnd ziere sie wol/ vnd gib sie hin. Das CXIV. Capitel. Eine Gallart mit farben zu machen. WJltu haben eine Gallart mit farben/ so mache ein teil weis/ das andere roth/ das dritte gehl/ das vierde blaw/ das fuͤnff- te schwartz/ vnd lege jedere farbe in eine sondere schuͤssel/ vnd wenn die Gallarten nun gestanden sein/ so schneid sie/ vnd lege sie auff ei- ne schuͤssel/ eine farbe nach der andern/ bestecke sie mit Mandelker- nen oder Rosincken/ wiltu so verguͤlde sie/ vnd ziere sie wol/ vnd gib sie hin. Das CXV. Capitel. Eine grosse Wurst zu machen. WJltu machen eine grosse Wurst von einem schwei- ne/ so nim Reiß/ das dich duͤnckt/ das es genug darein seye/ wasche jn reine aus/ vnd nim darunter huͤbsch gequelt schweinen fetts/ schnei- de es fein wuͤrfflicht/ vnd nim darunter gantzẽ pfeffer/ guten milch- rahm oder sahne vnd Meyeran/ saltze es vnd mengs wol durchein- ander/ vnd fuͤlle es in die Wuͤrste oder Schweinen magen/ vnd laß es wol sieden.

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Zitationshilfe: Coler, Johannes: Buch III: Vom Kochen. Aus: Oeconomia. Oder Haußbuch. Bd. 1. Wittenberg, 1593. S. 102-208, S. 177. In: Deutsches Textarchiv <https://www.deutschestextarchiv.de/coler_kochbuch_1593/76>, abgerufen am 22.12.2024.