Coler, Johannes: Buch III: Vom Kochen. Aus: Oeconomia. Oder Haußbuch. Bd. 1. Wittenberg, 1593. S. 102-208.Eine Meisterkunst. WJltu beweren eine Meisterkunst/ vom Golde zu Das CXIV. Capitel. Eine Gallart mit farben zu machen. WJltu haben eine Gallart mit farben/ so mache ein Das CXV. Capitel. Eine grosse Wurst zu machen. WJltu machen eine grosse Wurst von einem schwei- Eine Meisterkunst. WJltu beweren eine Meisterkunst/ vom Golde zu Das CXIV. Capitel. Eine Gallart mit farben zu machen. WJltu haben eine Gallart mit farben/ so mache ein Das CXV. Capitel. Eine grosse Wurst zu machen. WJltu machen eine grosse Wurst von einem schwei- <TEI> <text> <body> <div n="1"> <div n="2"> <pb facs="#f0076" n="177"/> <argument> <p>Eine Meisterkunst.</p> </argument><lb/> <p><hi rendition="#k">WJ</hi>ltu beweren eine Meisterkunst/ vom Golde zu<lb/> machen/ von Fischen vnd Fleische oder Huͤnnern/ oder aber wor-<lb/> uon du sie haben wilt/ so seud sie fein ab in einem Saltzwasser/ vnd<lb/> lage sie in eine schuͤssel/ lege darein zucker oder honig/ wuͤrtze es ab mit<lb/> allerley wuͤrtze/ vnd saltze es/ vnd setze es in einen heissen Backoffen/<lb/> darinnen wirds gerinnen vnd gestehen/ vnd wenn es gar harte ist/<lb/> so nim sie wider heraus/ vnd laß sie kalt werden/ bestecke sie mit<lb/> Mandelkernen/ oder Rosincken/ wiltu so verguͤlde sie/ vnd ziere sie<lb/> wol/ vnd gib sie hin.</p> </div><lb/> <div n="2"> <head>Das <hi rendition="#aq">CXIV.</hi> Capitel.</head><lb/> <argument> <p>Eine Gallart mit farben zu machen.</p> </argument><lb/> <p><hi rendition="#k">WJ</hi>ltu haben eine Gallart mit farben/ so mache ein<lb/> teil weis/ das andere roth/ das dritte gehl/ das vierde blaw/ das fuͤnff-<lb/> te schwartz/ vnd lege jedere farbe in eine sondere schuͤssel/ vnd wenn<lb/> die Gallarten nun gestanden sein/ so schneid sie/ vnd lege sie auff ei-<lb/> ne schuͤssel/ eine farbe nach der andern/ bestecke sie mit Mandelker-<lb/> nen oder Rosincken/ wiltu so verguͤlde sie/ vnd ziere sie wol/ vnd gib<lb/> sie hin.</p> </div><lb/> <div n="2"> <head>Das <hi rendition="#aq">CXV.</hi> Capitel.</head><lb/> <argument> <p>Eine grosse Wurst zu machen.</p> </argument><lb/> <p><hi rendition="#k">WJ</hi>ltu machen eine grosse Wurst von einem schwei-<lb/> ne/ so nim Reiß/ das dich duͤnckt/ das es genug darein seye/ wasche jn<lb/> reine aus/ vnd nim darunter huͤbsch gequelt schweinen fetts/ schnei-<lb/> de es fein wuͤrfflicht/ vnd nim darunter gantzẽ pfeffer/ guten milch-<lb/> rahm oder sahne vnd Meyeran/ saltze es vnd mengs wol durchein-<lb/> ander/ vnd fuͤlle es in die Wuͤrste oder Schweinen magen/ vnd laß<lb/> es wol sieden.</p> </div><lb/> </div> </body> </text> </TEI> [177/0076]
Eine Meisterkunst.
WJltu beweren eine Meisterkunst/ vom Golde zu
machen/ von Fischen vnd Fleische oder Huͤnnern/ oder aber wor-
uon du sie haben wilt/ so seud sie fein ab in einem Saltzwasser/ vnd
lage sie in eine schuͤssel/ lege darein zucker oder honig/ wuͤrtze es ab mit
allerley wuͤrtze/ vnd saltze es/ vnd setze es in einen heissen Backoffen/
darinnen wirds gerinnen vnd gestehen/ vnd wenn es gar harte ist/
so nim sie wider heraus/ vnd laß sie kalt werden/ bestecke sie mit
Mandelkernen/ oder Rosincken/ wiltu so verguͤlde sie/ vnd ziere sie
wol/ vnd gib sie hin.
Das CXIV. Capitel.
Eine Gallart mit farben zu machen.
WJltu haben eine Gallart mit farben/ so mache ein
teil weis/ das andere roth/ das dritte gehl/ das vierde blaw/ das fuͤnff-
te schwartz/ vnd lege jedere farbe in eine sondere schuͤssel/ vnd wenn
die Gallarten nun gestanden sein/ so schneid sie/ vnd lege sie auff ei-
ne schuͤssel/ eine farbe nach der andern/ bestecke sie mit Mandelker-
nen oder Rosincken/ wiltu so verguͤlde sie/ vnd ziere sie wol/ vnd gib
sie hin.
Das CXV. Capitel.
Eine grosse Wurst zu machen.
WJltu machen eine grosse Wurst von einem schwei-
ne/ so nim Reiß/ das dich duͤnckt/ das es genug darein seye/ wasche jn
reine aus/ vnd nim darunter huͤbsch gequelt schweinen fetts/ schnei-
de es fein wuͤrfflicht/ vnd nim darunter gantzẽ pfeffer/ guten milch-
rahm oder sahne vnd Meyeran/ saltze es vnd mengs wol durchein-
ander/ vnd fuͤlle es in die Wuͤrste oder Schweinen magen/ vnd laß
es wol sieden.
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Zitationshilfe: | Coler, Johannes: Buch III: Vom Kochen. Aus: Oeconomia. Oder Haußbuch. Bd. 1. Wittenberg, 1593. S. 102-208, S. 177. In: Deutsches Textarchiv <https://www.deutschestextarchiv.de/coler_kochbuch_1593/76>, abgerufen am 05.07.2024. |