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Coler, Johannes: Buch III: Vom Kochen. Aus: Oeconomia. Oder Haußbuch. Bd. 1. Wittenberg, 1593. S. 102-208.

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Ein Zemmel vom Hirsch anzurichten.

WJltu haben einen guten Zemmel von einem Hir-
sche/ so haw jhn abe von den hinder digen/ so ferne die ge-
lencke wenden/ das der affter gantz beinander bleibet/ dar-
nach nim den schwantz/ vnd binde darumb ein Tuch/ vnd wasche
die Zemmel reine aus/ vnd lege jhn in einen Topff oder Kessel/ geus
darauff wasser/ vnd setze es zum fewer/ vnd laß einsieden/ vnd saltze
jhn wol/ vnd wenn er gesotten ist/ so lege jhn auff einen Rohst/ vnd
rhöste jhn hübsch braun/ bestrewe jhn wol mit Zucker/ vnd bestecke
jhn mit gantzen Nelcken/ Cinamey vnd Muscatenblumen/ mache
darauff ein gut soht/ vnd würtze es mit allerley würtze/ vnd wenn du
jhn auff die schüssel hast geben/ so strewe darauff Mandelkernen/
Rosincken/ Cinameß/ vnd laß gantze Muscaten/ vnd gantze lange
Cinamey vergülden/ vnd bestecke die Zemmel hübsch damitte/ ziere
jhn wol vnd gib jhn hin/ Also magstu auch machen Rehefleisch
vnd hindervierteln.

Das CIX. Capitel.

Wilde oder zahme Gänse/ Endten/ oder Kaphanen
auff Vngerisch anzurichten.

WJltu machen gute fette zahme oder wilde Gänse
oder Andvögel/ oder Kaphünner auf Vngrisch/ so brate
sie gar abe/ vnd mache darauff ein soht/ nim Weinessig/
vnd wein/ schlage Eyer darein/ vnd mache ein gut sauffen/ lege dar-
ein ein rohes gantzes Knoblochheupt oder zwey/ vnd laß es wol mitte
sieden/ würtze es abe mit Cinamey/ Muscaten/ Muscatenblumen/
Jngber vnd Saffran/ vnd mache jm einen lieblichen schmack/ vnd
wenn die vorgenante Geflügel gebraten sein/ so lege jhn auff die
schüssel/ vnd geus darauff das soht/ vnd gibs hin.


Ein Zemmel vom Hirsch anzurichten.

WJltu haben einen guten Zemmel von einem Hir-
sche/ so haw jhn abe von den hinder digen/ so ferne die ge-
lencke wenden/ das der affter gantz beinander bleibet/ dar-
nach nim den schwantz/ vnd binde darumb ein Tuch/ vnd wasche
die Zemmel reine aus/ vnd lege jhn in einen Topff oder Kessel/ geus
darauff wasser/ vnd setze es zum fewer/ vnd laß einsieden/ vnd saltze
jhn wol/ vnd wenn er gesotten ist/ so lege jhn auff einen Rohst/ vnd
rhoͤste jhn huͤbsch braun/ bestrewe jhn wol mit Zucker/ vnd bestecke
jhn mit gantzen Nelcken/ Cinamey vnd Muscatenblumen/ mache
darauff ein gut soht/ vnd wuͤrtze es mit allerley wuͤrtze/ vnd wenn du
jhn auff die schuͤssel hast geben/ so strewe darauff Mandelkernen/
Rosincken/ Cinameß/ vnd laß gantze Muscaten/ vnd gantze lange
Cinamey verguͤlden/ vnd bestecke die Zemmel huͤbsch damitte/ ziere
jhn wol vnd gib jhn hin/ Also magstu auch machen Rehefleisch
vnd hindervierteln.

Das CIX. Capitel.

Wilde oder zahme Gaͤnse/ Endten/ oder Kaphanen
auff Vngerisch anzurichten.

WJltu machen gute fette zahme oder wilde Gaͤnse
oder Andvoͤgel/ oder Kaphuͤnner auf Vngrisch/ so brate
sie gar abe/ vnd mache darauff ein soht/ nim Weinessig/
vnd wein/ schlage Eyer darein/ vnd mache ein gut sauffen/ lege dar-
ein ein rohes gantzes Knoblochheupt oder zwey/ vñ laß es wol mitte
sieden/ wuͤrtze es abe mit Cinamey/ Muscaten/ Muscatenblumen/
Jngber vnd Saffran/ vnd mache jm einen lieblichen schmack/ vnd
wenn die vorgenante Gefluͤgel gebraten sein/ so lege jhn auff die
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[174/0073] Ein Zemmel vom Hirsch anzurichten. WJltu haben einen guten Zemmel von einem Hir- sche/ so haw jhn abe von den hinder digen/ so ferne die ge- lencke wenden/ das der affter gantz beinander bleibet/ dar- nach nim den schwantz/ vnd binde darumb ein Tuch/ vnd wasche die Zemmel reine aus/ vnd lege jhn in einen Topff oder Kessel/ geus darauff wasser/ vnd setze es zum fewer/ vnd laß einsieden/ vnd saltze jhn wol/ vnd wenn er gesotten ist/ so lege jhn auff einen Rohst/ vnd rhoͤste jhn huͤbsch braun/ bestrewe jhn wol mit Zucker/ vnd bestecke jhn mit gantzen Nelcken/ Cinamey vnd Muscatenblumen/ mache darauff ein gut soht/ vnd wuͤrtze es mit allerley wuͤrtze/ vnd wenn du jhn auff die schuͤssel hast geben/ so strewe darauff Mandelkernen/ Rosincken/ Cinameß/ vnd laß gantze Muscaten/ vnd gantze lange Cinamey verguͤlden/ vnd bestecke die Zemmel huͤbsch damitte/ ziere jhn wol vnd gib jhn hin/ Also magstu auch machen Rehefleisch vnd hindervierteln. Das CIX. Capitel. Wilde oder zahme Gaͤnse/ Endten/ oder Kaphanen auff Vngerisch anzurichten. WJltu machen gute fette zahme oder wilde Gaͤnse oder Andvoͤgel/ oder Kaphuͤnner auf Vngrisch/ so brate sie gar abe/ vnd mache darauff ein soht/ nim Weinessig/ vnd wein/ schlage Eyer darein/ vnd mache ein gut sauffen/ lege dar- ein ein rohes gantzes Knoblochheupt oder zwey/ vñ laß es wol mitte sieden/ wuͤrtze es abe mit Cinamey/ Muscaten/ Muscatenblumen/ Jngber vnd Saffran/ vnd mache jm einen lieblichen schmack/ vnd wenn die vorgenante Gefluͤgel gebraten sein/ so lege jhn auff die schuͤssel/ vnd geus darauff das soht/ vnd gibs hin.

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Zitationshilfe: Coler, Johannes: Buch III: Vom Kochen. Aus: Oeconomia. Oder Haußbuch. Bd. 1. Wittenberg, 1593. S. 102-208, S. 174. In: Deutsches Textarchiv <https://www.deutschestextarchiv.de/coler_kochbuch_1593/73>, abgerufen am 13.11.2024.