Coler, Johannes: Buch III: Vom Kochen. Aus: Oeconomia. Oder Haußbuch. Bd. 1. Wittenberg, 1593. S. 102-208.abe/ vnd saltze sie abe an dem spisse/ vnd wenn sie gebraten
sein/ so Das CVI. Capitel. Grosse Vogel lange roh vnd gut zu behalten. abe/ vnd saltze sie abe an dem spisse/ vnd wenn sie gebraten
sein/ so Das CVI. Capitel. Grosse Vogel lange roh vnd gut zu behalten. <TEI> <text> <body> <div n="1"> <div n="2"> <p><pb facs="#f0071" n="172"/> abe/ vnd saltze sie abe an dem spisse/ vnd wenn sie gebraten sein/ so<lb/> zeuch sie vom spisse/ vnd nim Semmel vnd Pfefferkuche/ vnd geus<lb/> einen Wein/ oder suͤsse Langweil in einen Topff/ vnd lege darzu den<lb/> geribenen Pfefferkuchen/ so kanstu das auch darnach machen/ laß<lb/> das wol sieden/ vnd wenn es gesotten ist/ so treibe es durch ein Sib/<lb/> vnd thue es wider in einen reinen topff/ setze es zum Fewer/ vnd thue<lb/> darein Zucker oder Honig/ mach jhm einen saͤwerlichen schmack/<lb/> wuͤrtze es wol abe mit Pfeffer vnd Saffran/ vnd saltze es/ vnd koste<lb/> es zu rechter masse/ vnd wenns mit der wuͤrtze gesotten ist/ so setze es<lb/> vom Fewer/ das es kalt wird/ nim denn ein warm Tischbier/ vnd<lb/> wasche daraus dieses Gefluͤgel/ vnnd nim ein Faͤßlein/ wo des Ge-<lb/> fluͤgels viel ist/ das da gerecht ist darzu gemacht/ vnd lege diese Vo-<lb/> gel darein/ vnd wenn das voll gemacht ist/ so laß den boden wider-<lb/> umb daruͤber machen / vnd laß es feste zuschlagen/ vnd bore in den-<lb/> selben boden ein klein loch/ vnd nim ein truͤchterlein/ vnd fuͤlle dieses<lb/> kalte soht drein/ das es gar voll wird/ vnd schlags mit einem Zaͤpf-<lb/> lein zu/ vnd wenn sich das gesatzt hat/ so zeuch in einem tag oder<lb/> zween den zapffen wider heraus/ vnd fu.elle es wider voll soht/ <supplied>vnd</supplied><lb/> stopffe es wider fest zu/ vnd wenn sie acht tage also gestanden/ so<lb/> zapffe das soht reine heraus/ thue es in einen topff/ vnd setze es zum<lb/> Fewer/ erfrische es mit einem Weine/ vnd scheum es abe reine/ vnd<lb/> laß es wol wider kalt werden/ vnd fuͤlle es wider in das Faͤßlin/ stopf-<lb/> fe es feste zu/ vnd setz irgend in ein kalt Gemach/ vnd drehe es offte<lb/> vmb/ Wenn du es wilt gebrauchen/ so nim aus dem Faͤßlin/ so viel<lb/> du bedarffst/ erfrische es wider/ wie oben geschrieben stehet/ mit wein<lb/> vnd allerley wuͤrtze/ thue darein kleine oder grosse Rosincken/ vnd<lb/> gib sie hinauff/ kalt oder warm/ wie dirs am besten gefelt.</p> </div><lb/> <div n="2"> <head>Das <hi rendition="#aq">CVI.</hi> Capitel.</head><lb/> <argument> <p>Grosse Vogel lange roh vnd gut zu behalten.</p> </argument><lb/> </div> </div> </body> </text> </TEI> [172/0071]
abe/ vnd saltze sie abe an dem spisse/ vnd wenn sie gebraten sein/ so
zeuch sie vom spisse/ vnd nim Semmel vnd Pfefferkuche/ vnd geus
einen Wein/ oder suͤsse Langweil in einen Topff/ vnd lege darzu den
geribenen Pfefferkuchen/ so kanstu das auch darnach machen/ laß
das wol sieden/ vnd wenn es gesotten ist/ so treibe es durch ein Sib/
vnd thue es wider in einen reinen topff/ setze es zum Fewer/ vnd thue
darein Zucker oder Honig/ mach jhm einen saͤwerlichen schmack/
wuͤrtze es wol abe mit Pfeffer vnd Saffran/ vnd saltze es/ vnd koste
es zu rechter masse/ vnd wenns mit der wuͤrtze gesotten ist/ so setze es
vom Fewer/ das es kalt wird/ nim denn ein warm Tischbier/ vnd
wasche daraus dieses Gefluͤgel/ vnnd nim ein Faͤßlein/ wo des Ge-
fluͤgels viel ist/ das da gerecht ist darzu gemacht/ vnd lege diese Vo-
gel darein/ vnd wenn das voll gemacht ist/ so laß den boden wider-
umb daruͤber machen / vnd laß es feste zuschlagen/ vnd bore in den-
selben boden ein klein loch/ vnd nim ein truͤchterlein/ vnd fuͤlle dieses
kalte soht drein/ das es gar voll wird/ vnd schlags mit einem Zaͤpf-
lein zu/ vnd wenn sich das gesatzt hat/ so zeuch in einem tag oder
zween den zapffen wider heraus/ vnd fu.elle es wider voll soht/ vnd
stopffe es wider fest zu/ vnd wenn sie acht tage also gestanden/ so
zapffe das soht reine heraus/ thue es in einen topff/ vnd setze es zum
Fewer/ erfrische es mit einem Weine/ vnd scheum es abe reine/ vnd
laß es wol wider kalt werden/ vnd fuͤlle es wider in das Faͤßlin/ stopf-
fe es feste zu/ vnd setz irgend in ein kalt Gemach/ vnd drehe es offte
vmb/ Wenn du es wilt gebrauchen/ so nim aus dem Faͤßlin/ so viel
du bedarffst/ erfrische es wider/ wie oben geschrieben stehet/ mit wein
vnd allerley wuͤrtze/ thue darein kleine oder grosse Rosincken/ vnd
gib sie hinauff/ kalt oder warm/ wie dirs am besten gefelt.
Das CVI. Capitel.
Grosse Vogel lange roh vnd gut zu behalten.
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Zitationshilfe: | Coler, Johannes: Buch III: Vom Kochen. Aus: Oeconomia. Oder Haußbuch. Bd. 1. Wittenberg, 1593. S. 102-208, S. 172. In: Deutsches Textarchiv <https://www.deutschestextarchiv.de/coler_kochbuch_1593/71>, abgerufen am 01.03.2025. |