Coler, Johannes: Buch III: Vom Kochen. Aus: Oeconomia. Oder Haußbuch. Bd. 1. Wittenberg, 1593. S. 102-208.süssen Wein darzu/ vnd ein wenig schweiß/ wirff
Rosincken dar- Das XCV. Capitel. Ein Hirschlümmel anzurichten. WJltu ein Gericht machen von
Hirschlümmel/ so Das XCVI. Capitel. Ein Pastet von Rephünner/
oder Haselhünner/ oder suͤssen Wein darzu/ vnd ein wenig schweiß/ wirff
Rosincken dar- Das XCV. Capitel. Ein Hirschluͤmmel anzurichten. WJltu ein Gericht machen von
Hirschluͤmmel/ so Das XCVI. Capitel. Ein Pastet von Rephuͤnner/
oder Haselhuͤnner/ oder <TEI> <text> <body> <div n="1"> <div n="2"> <p><pb facs="#f0063" n="164"/> suͤssen Wein darzu/ vnd ein wenig schweiß/ wirff Rosincken dar-<lb/> ein/ klein geschnittene Mandelkern/ ruͤhr es wol durcheinander/ das<lb/> es huͤbsch schwartz wird/ setze es vber das Fewer dz es fein langsam<lb/> seud/ vnd nicht stinckend wird/ wuͤrtze es ab mit Pfeffer/ Jngber/<lb/> Nelcken/ wirff gantze Muscatenblumen darein/ saltze es/ thue Ho-<lb/> nig darein/ oder Zucker/ oder mit Cinamey gemenget/ vnd gib<lb/> das hin.</p><lb/> </div> <div n="2"> <head>Das <hi rendition="#aq">XCV.</hi> Capitel.</head><lb/> <argument> <p>Ein Hirschluͤmmel anzurichten.</p> </argument><lb/> <p><hi rendition="#in">W</hi><hi rendition="#k">J</hi>ltu ein Gericht machen von Hirschluͤmmel/ so<lb/> schneide stuͤcke daruon/ in der groͤsse als Semmeln/ oder<lb/> wie du wilt/ wasche es rein aus/ das es nicht nach dem<lb/> Eingeweide stincket/ lege es in einen Topff/ vnd geus darauff gute<lb/> suͤsse Langweil oder Kofent/ thue farben darzu/ vnd schneide darein<lb/> Zwippeln vnd Epffel/ setze es zum Fewer/ vnd thue Essig darzu/<lb/> vnd laß es sieden/ doch das es nicht zusammen leufft/ Vnd wenn es<lb/> wol gesotten ist/ so nim es wider aus dem Sohte/ vnd schneids fein<lb/> klein wuͤrfflicht/ wenn du es geschnitten hast/ so thues wider in den<lb/> Topff/ treib das Soht durch ein Sieb/ vnd geus es wider auff den<lb/> vorigen zuschnittenen Hirschluͤmmel/ setze es zum Fewer/ vnd laß<lb/> es auffsieden/ wuͤrtze es mit Nelcken/ Pfeffer vnd Jngber/ saltze<lb/> es zu rechter masse/ richte es an/ vnd gibs hin.</p> </div><lb/> <div n="2"> <head>Das <hi rendition="#aq">XCVI.</hi> Capitel.</head><lb/> <argument> <p>Ein Pastet von Rephuͤnner/ oder Haselhuͤnner/ oder<lb/> jungen zahmen Huͤnnern/ oder grossen vnd kleinen Vogeln/<lb/> oder wilden Endvogeln/ oder Kaͤlberbruͤsten/ oder wo<lb/> vones dir am besten gefelt/ zu machen.</p> </argument><lb/> </div> </div> </body> </text> </TEI> [164/0063]
suͤssen Wein darzu/ vnd ein wenig schweiß/ wirff Rosincken dar-
ein/ klein geschnittene Mandelkern/ ruͤhr es wol durcheinander/ das
es huͤbsch schwartz wird/ setze es vber das Fewer dz es fein langsam
seud/ vnd nicht stinckend wird/ wuͤrtze es ab mit Pfeffer/ Jngber/
Nelcken/ wirff gantze Muscatenblumen darein/ saltze es/ thue Ho-
nig darein/ oder Zucker/ oder mit Cinamey gemenget/ vnd gib
das hin.
Das XCV. Capitel.
Ein Hirschluͤmmel anzurichten.
WJltu ein Gericht machen von Hirschluͤmmel/ so
schneide stuͤcke daruon/ in der groͤsse als Semmeln/ oder
wie du wilt/ wasche es rein aus/ das es nicht nach dem
Eingeweide stincket/ lege es in einen Topff/ vnd geus darauff gute
suͤsse Langweil oder Kofent/ thue farben darzu/ vnd schneide darein
Zwippeln vnd Epffel/ setze es zum Fewer/ vnd thue Essig darzu/
vnd laß es sieden/ doch das es nicht zusammen leufft/ Vnd wenn es
wol gesotten ist/ so nim es wider aus dem Sohte/ vnd schneids fein
klein wuͤrfflicht/ wenn du es geschnitten hast/ so thues wider in den
Topff/ treib das Soht durch ein Sieb/ vnd geus es wider auff den
vorigen zuschnittenen Hirschluͤmmel/ setze es zum Fewer/ vnd laß
es auffsieden/ wuͤrtze es mit Nelcken/ Pfeffer vnd Jngber/ saltze
es zu rechter masse/ richte es an/ vnd gibs hin.
Das XCVI. Capitel.
Ein Pastet von Rephuͤnner/ oder Haselhuͤnner/ oder
jungen zahmen Huͤnnern/ oder grossen vnd kleinen Vogeln/
oder wilden Endvogeln/ oder Kaͤlberbruͤsten/ oder wo
vones dir am besten gefelt/ zu machen.
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