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Coler, Johannes: Buch III: Vom Kochen. Aus: Oeconomia. Oder Haußbuch. Bd. 1. Wittenberg, 1593. S. 102-208.

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süssen Wein darzu/ vnd ein wenig schweiß/ wirff Rosincken dar-
ein/ klein geschnittene Mandelkern/ rühr es wol durcheinander/ das
es hübsch schwartz wird/ setze es vber das Fewer dz es fein langsam
seud/ vnd nicht stinckend wird/ würtze es ab mit Pfeffer/ Jngber/
Nelcken/ wirff gantze Muscatenblumen darein/ saltze es/ thue Ho-
nig darein/ oder Zucker/ oder mit Cinamey gemenget/ vnd gib
das hin.


Das XCV. Capitel.

Ein Hirschlümmel anzurichten.

WJltu ein Gericht machen von Hirschlümmel/ so
schneide stücke daruon/ in der grösse als Semmeln/ oder
wie du wilt/ wasche es rein aus/ das es nicht nach dem
Eingeweide stincket/ lege es in einen Topff/ vnd geus darauff gute
süsse Langweil oder Kofent/ thue farben darzu/ vnd schneide darein
Zwippeln vnd Epffel/ setze es zum Fewer/ vnd thue Essig darzu/
vnd laß es sieden/ doch das es nicht zusammen leufft/ Vnd wenn es
wol gesotten ist/ so nim es wider aus dem Sohte/ vnd schneids fein
klein würfflicht/ wenn du es geschnitten hast/ so thues wider in den
Topff/ treib das Soht durch ein Sieb/ vnd geus es wider auff den
vorigen zuschnittenen Hirschlümmel/ setze es zum Fewer/ vnd laß
es auffsieden/ würtze es mit Nelcken/ Pfeffer vnd Jngber/ saltze
es zu rechter masse/ richte es an/ vnd gibs hin.

Das XCVI. Capitel.

Ein Pastet von Rephünner/ oder Haselhünner/ oder
jungen zahmen Hünnern/ oder grossen vnd kleinen Vogeln/
oder wilden Endvogeln/ oder Kälberbrüsten/ oder wo
vones dir am besten gefelt/ zu machen.


suͤssen Wein darzu/ vnd ein wenig schweiß/ wirff Rosincken dar-
ein/ klein geschnittene Mandelkern/ ruͤhr es wol durcheinander/ das
es huͤbsch schwartz wird/ setze es vber das Fewer dz es fein langsam
seud/ vnd nicht stinckend wird/ wuͤrtze es ab mit Pfeffer/ Jngber/
Nelcken/ wirff gantze Muscatenblumen darein/ saltze es/ thue Ho-
nig darein/ oder Zucker/ oder mit Cinamey gemenget/ vnd gib
das hin.


Das XCV. Capitel.

Ein Hirschluͤmmel anzurichten.

WJltu ein Gericht machen von Hirschluͤmmel/ so
schneide stuͤcke daruon/ in der groͤsse als Semmeln/ oder
wie du wilt/ wasche es rein aus/ das es nicht nach dem
Eingeweide stincket/ lege es in einen Topff/ vnd geus darauff gute
suͤsse Langweil oder Kofent/ thue farben darzu/ vnd schneide darein
Zwippeln vnd Epffel/ setze es zum Fewer/ vnd thue Essig darzu/
vnd laß es sieden/ doch das es nicht zusammen leufft/ Vnd wenn es
wol gesotten ist/ so nim es wider aus dem Sohte/ vnd schneids fein
klein wuͤrfflicht/ wenn du es geschnitten hast/ so thues wider in den
Topff/ treib das Soht durch ein Sieb/ vnd geus es wider auff den
vorigen zuschnittenen Hirschluͤmmel/ setze es zum Fewer/ vnd laß
es auffsieden/ wuͤrtze es mit Nelcken/ Pfeffer vnd Jngber/ saltze
es zu rechter masse/ richte es an/ vnd gibs hin.

Das XCVI. Capitel.

Ein Pastet von Rephuͤnner/ oder Haselhuͤnner/ oder
jungen zahmen Huͤnnern/ oder grossen vnd kleinen Vogeln/
oder wilden Endvogeln/ oder Kaͤlberbruͤsten/ oder wo
vones dir am besten gefelt/ zu machen.


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[164/0063] suͤssen Wein darzu/ vnd ein wenig schweiß/ wirff Rosincken dar- ein/ klein geschnittene Mandelkern/ ruͤhr es wol durcheinander/ das es huͤbsch schwartz wird/ setze es vber das Fewer dz es fein langsam seud/ vnd nicht stinckend wird/ wuͤrtze es ab mit Pfeffer/ Jngber/ Nelcken/ wirff gantze Muscatenblumen darein/ saltze es/ thue Ho- nig darein/ oder Zucker/ oder mit Cinamey gemenget/ vnd gib das hin. Das XCV. Capitel. Ein Hirschluͤmmel anzurichten. WJltu ein Gericht machen von Hirschluͤmmel/ so schneide stuͤcke daruon/ in der groͤsse als Semmeln/ oder wie du wilt/ wasche es rein aus/ das es nicht nach dem Eingeweide stincket/ lege es in einen Topff/ vnd geus darauff gute suͤsse Langweil oder Kofent/ thue farben darzu/ vnd schneide darein Zwippeln vnd Epffel/ setze es zum Fewer/ vnd thue Essig darzu/ vnd laß es sieden/ doch das es nicht zusammen leufft/ Vnd wenn es wol gesotten ist/ so nim es wider aus dem Sohte/ vnd schneids fein klein wuͤrfflicht/ wenn du es geschnitten hast/ so thues wider in den Topff/ treib das Soht durch ein Sieb/ vnd geus es wider auff den vorigen zuschnittenen Hirschluͤmmel/ setze es zum Fewer/ vnd laß es auffsieden/ wuͤrtze es mit Nelcken/ Pfeffer vnd Jngber/ saltze es zu rechter masse/ richte es an/ vnd gibs hin. Das XCVI. Capitel. Ein Pastet von Rephuͤnner/ oder Haselhuͤnner/ oder jungen zahmen Huͤnnern/ oder grossen vnd kleinen Vogeln/ oder wilden Endvogeln/ oder Kaͤlberbruͤsten/ oder wo vones dir am besten gefelt/ zu machen.

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Zitationshilfe: Coler, Johannes: Buch III: Vom Kochen. Aus: Oeconomia. Oder Haußbuch. Bd. 1. Wittenberg, 1593. S. 102-208, S. 164. In: Deutsches Textarchiv <https://www.deutschestextarchiv.de/coler_kochbuch_1593/63>, abgerufen am 13.11.2024.