Coler, Johannes: Buch III: Vom Kochen. Aus: Oeconomia. Oder Haußbuch. Bd. 1. Wittenberg, 1593. S. 102-208.del Kese/ vnd seude die Mandeln hübsch abe/ darnach
du der Das LXXXV. Capitel. Ein Muhss von Weine zu machen. NJm drey Semmeln vnd bähe sie/
wirff sie in einen del Kese/ vnd seude die Mandeln huͤbsch abe/ darnach
du der Das LXXXV. Capitel. Ein Muhss von Weine zu machen. NJm drey Semmeln vnd baͤhe sie/
wirff sie in einen <TEI> <text> <body> <div n="1"> <div n="2"> <p><pb facs="#f0051" n="152"/> del Kese/ vnd seude die Mandeln huͤbsch abe/ darnach du der<lb/> Eyer viel machen wilst/ vnd laß die Mandeln mit den Hausenbla-<lb/> sen fein kuͤhle werden. Darnach nim andere Mandeln klein ge-<lb/> rieben/ vnd laß die andern gantz dicke bleiben/ vnd mache die gehl<lb/> mit Saffran/ vnd mach keulichte Toͤrtlein/ gleich wie die Eyerdot-<lb/> ter daruon/ vnd nim kleine hoͤltzlein/ die so lang sind als die Eyer-<lb/> schalen/ vnd stecke an ein jedes hoͤltzlein ein solch gehl doͤtterlein/ vnd<lb/> nim Eyerschalen/ die huͤbsch reine vnd gantz sein/ vnd stecke die vor-<lb/> genanten doͤtter/ einen jeglichen mit dem hoͤltzlein in eine schale/ das<lb/> der dotter gleich bleibe in der mittelte/ das er nicht zu boden sincke/<lb/> geus darauff in die schale die Mandeln/ die du durch getrieben hast/<lb/> mit den Hausenblasen/ das die schalen voll werden/ setz sie in einen<lb/> Sand/ das sie hart gerinnen.Wenn sie geronnen sein/ so schele sie<lb/> wie andere Eyer/ vnd schneide sie nach der lenge mitten von einan-<lb/> der/ vnd lege sie in eine Schuͤssel. Wiltu so geus eine kalte Mandel-<lb/> suppe/ oder ein Rosenwasser darumb/ richts an/ vnd strewe geferb-<lb/> ten Anys drauff/ vnd gibs hin.</p> </div><lb/> <div n="2"> <head>Das <hi rendition="#aq">LXXXV.</hi> Capitel.</head><lb/> <argument> <p>Ein Muhss von Weine zu machen.</p> </argument><lb/> <p><hi rendition="#in">N</hi><hi rendition="#k">J</hi>m drey Semmeln vnd baͤhe sie/ wirff sie in einen<lb/> Topff/ vnd geus zwey quart guten Wein drauff/ setzs zum<lb/> Fewer/ vnd laß wol sieden. Wenn die Semmel weich ist/<lb/> so treib sie durch ein Tuch/ vnd nim darunter vier vnd zwentzig<lb/> Eyer/ vnd laß sie mit hindurch lauffen/ mengs wol durcheinander/<lb/> thus in einen Topff/ vnd ruͤhre es wol abe/ das es nicht zusammen<lb/> laufft/ nim rein geschnittene mandeln/ Rosincken vnd Butter/<lb/> machs suͤsse mit Zucker vnd Honig/ vnd wuͤrtze es ab/ mit allerley<lb/> Wuͤrtze/ nur mit Nelcken nicht/ koste es zu rechter masse/ vnd gibs<lb/> hin/ mit einem roten Troye bestrewet.</p> </div><lb/> </div> </body> </text> </TEI> [152/0051]
del Kese/ vnd seude die Mandeln huͤbsch abe/ darnach du der
Eyer viel machen wilst/ vnd laß die Mandeln mit den Hausenbla-
sen fein kuͤhle werden. Darnach nim andere Mandeln klein ge-
rieben/ vnd laß die andern gantz dicke bleiben/ vnd mache die gehl
mit Saffran/ vnd mach keulichte Toͤrtlein/ gleich wie die Eyerdot-
ter daruon/ vnd nim kleine hoͤltzlein/ die so lang sind als die Eyer-
schalen/ vnd stecke an ein jedes hoͤltzlein ein solch gehl doͤtterlein/ vnd
nim Eyerschalen/ die huͤbsch reine vnd gantz sein/ vnd stecke die vor-
genanten doͤtter/ einen jeglichen mit dem hoͤltzlein in eine schale/ das
der dotter gleich bleibe in der mittelte/ das er nicht zu boden sincke/
geus darauff in die schale die Mandeln/ die du durch getrieben hast/
mit den Hausenblasen/ das die schalen voll werden/ setz sie in einen
Sand/ das sie hart gerinnen.Wenn sie geronnen sein/ so schele sie
wie andere Eyer/ vnd schneide sie nach der lenge mitten von einan-
der/ vnd lege sie in eine Schuͤssel. Wiltu so geus eine kalte Mandel-
suppe/ oder ein Rosenwasser darumb/ richts an/ vnd strewe geferb-
ten Anys drauff/ vnd gibs hin.
Das LXXXV. Capitel.
Ein Muhss von Weine zu machen.
NJm drey Semmeln vnd baͤhe sie/ wirff sie in einen
Topff/ vnd geus zwey quart guten Wein drauff/ setzs zum
Fewer/ vnd laß wol sieden. Wenn die Semmel weich ist/
so treib sie durch ein Tuch/ vnd nim darunter vier vnd zwentzig
Eyer/ vnd laß sie mit hindurch lauffen/ mengs wol durcheinander/
thus in einen Topff/ vnd ruͤhre es wol abe/ das es nicht zusammen
laufft/ nim rein geschnittene mandeln/ Rosincken vnd Butter/
machs suͤsse mit Zucker vnd Honig/ vnd wuͤrtze es ab/ mit allerley
Wuͤrtze/ nur mit Nelcken nicht/ koste es zu rechter masse/ vnd gibs
hin/ mit einem roten Troye bestrewet.
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Zitationshilfe: | Coler, Johannes: Buch III: Vom Kochen. Aus: Oeconomia. Oder Haußbuch. Bd. 1. Wittenberg, 1593. S. 102-208, S. 152. In: Deutsches Textarchiv <https://www.deutschestextarchiv.de/coler_kochbuch_1593/51>, abgerufen am 01.03.2025. |