Anmelden (DTAQ) DWDS     dlexDB     CLARIN-D

Coler, Johannes: Buch III: Vom Kochen. Aus: Oeconomia. Oder Haußbuch. Bd. 1. Wittenberg, 1593. S. 102-208.

Bild:
<< vorherige Seite

Butter drein/ eine gute Kelle voll/ wenn sie heis wird/ so nim zwo
altbackene Semmeln/ schneid sie hübsch würfflicht/ vnd schütte die
in die heisse Butter/ das sie flucks damit seud. Darnach nim die
vorgenante Eyer mit der Milch/ vnd schütte sie zu der Semmel in
den Mörsel/ schütte darzu kleine vnd rothe rosincken/ wie viel du
wilt/ vnd nim Meyeran/ Jsop/ Salbeibletter vnd Rosmarien/
schneid die Kreuter klein/ vnd schütte sie in dieselbe materia/ vnd
laß das hübsch backen/ Vnd den Mörsel mustu auch allzeit vmb-
drehen/ das er eine bequeme hitze abe. Hastu jrgend eine reine stür-
tze/ die mache heis/ vnd decke sie drüber/ Vnd wenns gebacken ist/ so
wirds oben gar treuge sein/ vnd wenn du es wilt auffgeben/ so schütt
es auff ein rein Brodt/ vnd zuschneids die quere mitten von einan-
der. Darnach nim ein jeglich teil/ vnd schneids in zwey teil/ hübsch
breit/ vnd nach der lenge/ Darnach schneid dieselben stücke/ wie die
beschnitten sein/ vnd legs auff die Schüssel zurings herumb/ be-
strewe es mit einer Cinamey/ vnd Zucker/ vnd gibs hin.

Das LXX. Capitel.

Ein Muhß von Weine vnd Eyern.

WJl man ein Muhß von Wein vnd Eyern ma-
chen/ auff eine Schüssel/ so nim vier vnd zwentzig Eyer in
einen Topff/ zuschlage sie/ vnd seude in einem sonderli-
chen Topff zwey quartier guten Wein abe/ vnd nim zwo Semmeln/
schneide die Krüsten daruon/ vnd schneid eine in vier oder sechs teil/
wie du wilt/ vnd wirff sie in den heissen Wein/ das sie weich werden.
Darnach treib die Semmel mit dem Wein durch ein Tuch/ vnd
die Eyer hernach/ vnd menge das durch einander/ vnd thue es in ei-
nen reinen Topff/ vnd setze es zum Fewer/ thue darein Zucker oder
Honig/ machs wol süsse/ lege Butter drein/ vnd würtze es abe mit

Butter drein/ eine gute Kelle voll/ wenn sie heis wird/ so nim zwo
altbackene Semmeln/ schneid sie huͤbsch wuͤrfflicht/ vnd schuͤtte die
in die heisse Butter/ das sie flucks damit seud. Darnach nim die
vorgenante Eyer mit der Milch/ vnd schuͤtte sie zu der Semmel in
den Moͤrsel/ schuͤtte darzu kleine vnd rothe rosincken/ wie viel du
wilt/ vnd nim Meyeran/ Jsop/ Salbeibletter vnd Rosmarien/
schneid die Kreuter klein/ vnd schuͤtte sie in dieselbe materia/ vnd
laß das huͤbsch backen/ Vnd den Moͤrsel mustu auch allzeit vmb-
drehen/ das er eine bequeme hitze abe. Hastu jrgend eine reine stuͤr-
tze/ die mache heis/ vnd decke sie druͤber/ Vnd wenns gebacken ist/ so
wirds oben gar treuge sein/ vnd wenn du es wilt auffgeben/ so schuͤtt
es auff ein rein Brodt/ vnd zuschneids die quere mitten von einan-
der. Darnach nim ein jeglich teil/ vnd schneids in zwey teil/ huͤbsch
breit/ vnd nach der lenge/ Darnach schneid dieselben stuͤcke/ wie die
beschnitten sein/ vnd legs auff die Schuͤssel zurings herumb/ be-
strewe es mit einer Cinamey/ vnd Zucker/ vnd gibs hin.

Das LXX. Capitel.

Ein Muhß von Weine vnd Eyern.

WJl man ein Muhß von Wein vnd Eyern ma-
chen/ auff eine Schuͤssel/ so nim vier vnd zwentzig Eyer in
einen Topff/ zuschlage sie/ vnd seude in einem sonderli-
chen Topff zwey quartier guten Wein abe/ vnd nim zwo Sem̃eln/
schneide die Kruͤsten daruon/ vnd schneid eine in vier oder sechs teil/
wie du wilt/ vnd wirff sie in den heissen Wein/ das sie weich werden.
Darnach treib die Semmel mit dem Wein durch ein Tuch/ vnd
die Eyer hernach/ vnd menge das durch einander/ vnd thue es in ei-
nen reinen Topff/ vnd setze es zum Fewer/ thue darein Zucker oder
Honig/ machs wol suͤsse/ lege Butter drein/ vnd wuͤrtze es abe mit

<TEI>
  <text>
    <body>
      <div n="1">
        <div n="2">
          <p><pb facs="#f0048" n="149"/>
Butter drein/ eine gute Kelle voll/ wenn sie heis wird/ so
             nim zwo<lb/>
altbackene Semmeln/ schneid sie hu&#x0364;bsch wu&#x0364;rfflicht/ vnd
             schu&#x0364;tte die<lb/>
in die heisse Butter/ das sie flucks damit seud. Darnach nim
             die<lb/>
vorgenante Eyer mit der Milch/ vnd schu&#x0364;tte sie zu der Semmel in<lb/>
den Mo&#x0364;rsel/ schu&#x0364;tte darzu kleine vnd rothe rosincken/ wie viel du<lb/>
wilt/ vnd nim Meyeran/ Jsop/ Salbeibletter vnd Rosmarien/<lb/>
schneid die Kreuter
             klein/ vnd schu&#x0364;tte sie in dieselbe materia/ vnd<lb/>
laß das hu&#x0364;bsch
             backen/ Vnd den Mo&#x0364;rsel mustu auch allzeit vmb-<lb/>
drehen/ das er eine bequeme
             hitze abe. Hastu jrgend eine reine stu&#x0364;r-<lb/>
tze/ die mache heis/ vnd decke sie
             dru&#x0364;ber/ Vnd wenns gebacken ist/ so<lb/>
wirds oben gar treuge sein/ vnd wenn du
             es wilt auffgeben/ so schu&#x0364;tt<lb/>
es auff ein rein Brodt/ vnd zuschneids die
             quere mitten von einan-<lb/>
der. Darnach nim ein jeglich teil/ vnd schneids in zwey
             teil/ hu&#x0364;bsch<lb/>
breit/ vnd nach der lenge/ Darnach schneid dieselben
             stu&#x0364;cke/ wie die<lb/>
beschnitten sein/ vnd legs auff die Schu&#x0364;ssel
             zurings herumb/ be-<lb/>
strewe es mit einer Cinamey/ vnd Zucker/ vnd gibs hin.</p>
        </div><lb/>
        <div n="2">
          <head>Das <hi rendition="#aq">LXX.</hi> Capitel.</head><lb/>
          <argument>
            <p>Ein Muhß von Weine vnd Eyern.</p>
          </argument><lb/>
          <p><hi rendition="#in">W</hi><hi rendition="#k">J</hi>l man ein Muhß von Wein vnd Eyern
             ma-<lb/>
chen/ auff eine Schu&#x0364;ssel/ so nim vier vnd zwentzig Eyer in<lb/>
einen
             Topff/ zuschlage sie/ vnd seude in einem sonderli-<lb/>
chen Topff zwey quartier guten
             Wein abe/ vnd nim zwo Sem&#x0303;eln/<lb/>
schneide die Kru&#x0364;sten daruon/ vnd
             schneid eine in vier oder sechs teil/<lb/>
wie du wilt/ vnd wirff sie in den heissen
             Wein/ das sie weich werden.<lb/>
Darnach treib die Semmel mit dem Wein durch ein Tuch/
             vnd<lb/>
die Eyer hernach/ vnd menge das durch einander/ vnd thue es in ei-<lb/>
nen
             reinen Topff/ vnd setze es zum Fewer/ thue darein Zucker oder<lb/>
Honig/ machs wol
             su&#x0364;sse/ lege Butter drein/ vnd wu&#x0364;rtze es abe mit<lb/></p>
        </div>
      </div>
    </body>
  </text>
</TEI>
[149/0048] Butter drein/ eine gute Kelle voll/ wenn sie heis wird/ so nim zwo altbackene Semmeln/ schneid sie huͤbsch wuͤrfflicht/ vnd schuͤtte die in die heisse Butter/ das sie flucks damit seud. Darnach nim die vorgenante Eyer mit der Milch/ vnd schuͤtte sie zu der Semmel in den Moͤrsel/ schuͤtte darzu kleine vnd rothe rosincken/ wie viel du wilt/ vnd nim Meyeran/ Jsop/ Salbeibletter vnd Rosmarien/ schneid die Kreuter klein/ vnd schuͤtte sie in dieselbe materia/ vnd laß das huͤbsch backen/ Vnd den Moͤrsel mustu auch allzeit vmb- drehen/ das er eine bequeme hitze abe. Hastu jrgend eine reine stuͤr- tze/ die mache heis/ vnd decke sie druͤber/ Vnd wenns gebacken ist/ so wirds oben gar treuge sein/ vnd wenn du es wilt auffgeben/ so schuͤtt es auff ein rein Brodt/ vnd zuschneids die quere mitten von einan- der. Darnach nim ein jeglich teil/ vnd schneids in zwey teil/ huͤbsch breit/ vnd nach der lenge/ Darnach schneid dieselben stuͤcke/ wie die beschnitten sein/ vnd legs auff die Schuͤssel zurings herumb/ be- strewe es mit einer Cinamey/ vnd Zucker/ vnd gibs hin. Das LXX. Capitel. Ein Muhß von Weine vnd Eyern. WJl man ein Muhß von Wein vnd Eyern ma- chen/ auff eine Schuͤssel/ so nim vier vnd zwentzig Eyer in einen Topff/ zuschlage sie/ vnd seude in einem sonderli- chen Topff zwey quartier guten Wein abe/ vnd nim zwo Sem̃eln/ schneide die Kruͤsten daruon/ vnd schneid eine in vier oder sechs teil/ wie du wilt/ vnd wirff sie in den heissen Wein/ das sie weich werden. Darnach treib die Semmel mit dem Wein durch ein Tuch/ vnd die Eyer hernach/ vnd menge das durch einander/ vnd thue es in ei- nen reinen Topff/ vnd setze es zum Fewer/ thue darein Zucker oder Honig/ machs wol suͤsse/ lege Butter drein/ vnd wuͤrtze es abe mit

Suche im Werk

Hilfe

Informationen zum Werk

Download dieses Werks

XML (TEI P5) · HTML · Text
TCF (text annotation layer)
XML (TEI P5 inkl. att.linguistic)

Metadaten zum Werk

TEI-Header · CMDI · Dublin Core

Ansichten dieser Seite

Voyant Tools ?

Language Resource Switchboard?

Feedback

Sie haben einen Fehler gefunden? Dann können Sie diesen über unsere Qualitätssicherungsplattform DTAQ melden.

Kommentar zur DTA-Ausgabe

Dieses Werk wurde im Rahmen des Moduls DTA-Erweiterungen (DTAE) digitalisiert. Weitere Informationen …

Thomas Gloning: Bereitstellung der Texttranskription. (2013-08-15T17:43:32Z) Bitte beachten Sie, dass die aktuelle Transkription (und Textauszeichnung) mittlerweile nicht mehr dem Stand zum Zeitpunkt der Übernahme des Werkes in das DTA entsprechen muss.
Yvonne Ziegler: Bereitstellung der Texttranskription. (2013-08-15T17:43:32Z) Bitte beachten Sie, dass die aktuelle Transkription (und Textauszeichnung) mittlerweile nicht mehr dem Stand zum Zeitpunkt der Übernahme des Werkes in das DTA entsprechen muss.
Hannah Sophia Glaum: Bearbeitung der digitalen Edition. (2013-08-15T17:43:32Z)

Weitere Informationen:

Die Transkription erfolgte nach den unter http://www.deutschestextarchiv.de/doku/basisformat formulierten Richtlinien.

  • Bogensignaturen: nicht übernommen
  • Kolumnentitel: nicht übernommen
  • Kustoden: nicht übernommen
  • langes s (ſ): als s transkribiert
  • rundes r (&#xa75b;): als r/et transkribiert
  • Silbentrennung: aufgelöst



Ansicht auf Standard zurückstellen

URL zu diesem Werk: https://www.deutschestextarchiv.de/coler_kochbuch_1593
URL zu dieser Seite: https://www.deutschestextarchiv.de/coler_kochbuch_1593/48
Zitationshilfe: Coler, Johannes: Buch III: Vom Kochen. Aus: Oeconomia. Oder Haußbuch. Bd. 1. Wittenberg, 1593. S. 102-208, S. 149. In: Deutsches Textarchiv <https://www.deutschestextarchiv.de/coler_kochbuch_1593/48>, abgerufen am 13.11.2024.