Coler, Johannes: Buch III: Vom Kochen. Aus: Oeconomia. Oder Haußbuch. Bd. 1. Wittenberg, 1593. S. 102-208.Butter drein/ eine gute Kelle voll/ wenn sie heis wird/ so
nim zwo Das LXX. Capitel. Ein Muhß von Weine vnd Eyern. WJl man ein Muhß von Wein vnd Eyern
ma- Butter drein/ eine gute Kelle voll/ wenn sie heis wird/ so
nim zwo Das LXX. Capitel. Ein Muhß von Weine vnd Eyern. WJl man ein Muhß von Wein vnd Eyern
ma- <TEI> <text> <body> <div n="1"> <div n="2"> <p><pb facs="#f0048" n="149"/> Butter drein/ eine gute Kelle voll/ wenn sie heis wird/ so nim zwo<lb/> altbackene Semmeln/ schneid sie huͤbsch wuͤrfflicht/ vnd schuͤtte die<lb/> in die heisse Butter/ das sie flucks damit seud. Darnach nim die<lb/> vorgenante Eyer mit der Milch/ vnd schuͤtte sie zu der Semmel in<lb/> den Moͤrsel/ schuͤtte darzu kleine vnd rothe rosincken/ wie viel du<lb/> wilt/ vnd nim Meyeran/ Jsop/ Salbeibletter vnd Rosmarien/<lb/> schneid die Kreuter klein/ vnd schuͤtte sie in dieselbe materia/ vnd<lb/> laß das huͤbsch backen/ Vnd den Moͤrsel mustu auch allzeit vmb-<lb/> drehen/ das er eine bequeme hitze abe. Hastu jrgend eine reine stuͤr-<lb/> tze/ die mache heis/ vnd decke sie druͤber/ Vnd wenns gebacken ist/ so<lb/> wirds oben gar treuge sein/ vnd wenn du es wilt auffgeben/ so schuͤtt<lb/> es auff ein rein Brodt/ vnd zuschneids die quere mitten von einan-<lb/> der. Darnach nim ein jeglich teil/ vnd schneids in zwey teil/ huͤbsch<lb/> breit/ vnd nach der lenge/ Darnach schneid dieselben stuͤcke/ wie die<lb/> beschnitten sein/ vnd legs auff die Schuͤssel zurings herumb/ be-<lb/> strewe es mit einer Cinamey/ vnd Zucker/ vnd gibs hin.</p> </div><lb/> <div n="2"> <head>Das <hi rendition="#aq">LXX.</hi> Capitel.</head><lb/> <argument> <p>Ein Muhß von Weine vnd Eyern.</p> </argument><lb/> <p><hi rendition="#in">W</hi><hi rendition="#k">J</hi>l man ein Muhß von Wein vnd Eyern ma-<lb/> chen/ auff eine Schuͤssel/ so nim vier vnd zwentzig Eyer in<lb/> einen Topff/ zuschlage sie/ vnd seude in einem sonderli-<lb/> chen Topff zwey quartier guten Wein abe/ vnd nim zwo Sem̃eln/<lb/> schneide die Kruͤsten daruon/ vnd schneid eine in vier oder sechs teil/<lb/> wie du wilt/ vnd wirff sie in den heissen Wein/ das sie weich werden.<lb/> Darnach treib die Semmel mit dem Wein durch ein Tuch/ vnd<lb/> die Eyer hernach/ vnd menge das durch einander/ vnd thue es in ei-<lb/> nen reinen Topff/ vnd setze es zum Fewer/ thue darein Zucker oder<lb/> Honig/ machs wol suͤsse/ lege Butter drein/ vnd wuͤrtze es abe mit<lb/></p> </div> </div> </body> </text> </TEI> [149/0048]
Butter drein/ eine gute Kelle voll/ wenn sie heis wird/ so nim zwo
altbackene Semmeln/ schneid sie huͤbsch wuͤrfflicht/ vnd schuͤtte die
in die heisse Butter/ das sie flucks damit seud. Darnach nim die
vorgenante Eyer mit der Milch/ vnd schuͤtte sie zu der Semmel in
den Moͤrsel/ schuͤtte darzu kleine vnd rothe rosincken/ wie viel du
wilt/ vnd nim Meyeran/ Jsop/ Salbeibletter vnd Rosmarien/
schneid die Kreuter klein/ vnd schuͤtte sie in dieselbe materia/ vnd
laß das huͤbsch backen/ Vnd den Moͤrsel mustu auch allzeit vmb-
drehen/ das er eine bequeme hitze abe. Hastu jrgend eine reine stuͤr-
tze/ die mache heis/ vnd decke sie druͤber/ Vnd wenns gebacken ist/ so
wirds oben gar treuge sein/ vnd wenn du es wilt auffgeben/ so schuͤtt
es auff ein rein Brodt/ vnd zuschneids die quere mitten von einan-
der. Darnach nim ein jeglich teil/ vnd schneids in zwey teil/ huͤbsch
breit/ vnd nach der lenge/ Darnach schneid dieselben stuͤcke/ wie die
beschnitten sein/ vnd legs auff die Schuͤssel zurings herumb/ be-
strewe es mit einer Cinamey/ vnd Zucker/ vnd gibs hin.
Das LXX. Capitel.
Ein Muhß von Weine vnd Eyern.
WJl man ein Muhß von Wein vnd Eyern ma-
chen/ auff eine Schuͤssel/ so nim vier vnd zwentzig Eyer in
einen Topff/ zuschlage sie/ vnd seude in einem sonderli-
chen Topff zwey quartier guten Wein abe/ vnd nim zwo Sem̃eln/
schneide die Kruͤsten daruon/ vnd schneid eine in vier oder sechs teil/
wie du wilt/ vnd wirff sie in den heissen Wein/ das sie weich werden.
Darnach treib die Semmel mit dem Wein durch ein Tuch/ vnd
die Eyer hernach/ vnd menge das durch einander/ vnd thue es in ei-
nen reinen Topff/ vnd setze es zum Fewer/ thue darein Zucker oder
Honig/ machs wol suͤsse/ lege Butter drein/ vnd wuͤrtze es abe mit
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Zitationshilfe: | Coler, Johannes: Buch III: Vom Kochen. Aus: Oeconomia. Oder Haußbuch. Bd. 1. Wittenberg, 1593. S. 102-208, S. 149. In: Deutsches Textarchiv <https://www.deutschestextarchiv.de/coler_kochbuch_1593/48>, abgerufen am 01.03.2025. |