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Coler, Johannes: Buch III: Vom Kochen. Aus: Oeconomia. Oder Haußbuch. Bd. 1. Wittenberg, 1593. S. 102-208.

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Wenn sie denn gerieben sein/ so netze sie denn mit den vorgenanten
Eyern oder Rhom/ das sichs desto besser reibe/ Wenn es denn klein
gerieben ist/ so schütte darzu dieselbigen Eyer vnd Kese/ vnd mische
es gar durcheinander/ vnd treib sie durch ein rein Tuch/ oder härin
sieblein/ wenn mans hat durchgetrieben/ so würtze es ab mit ein wenig
Pfeffer/ wol Jngber/ Cinamey/ Muscaten/ Muscatenblumen/ vnd
ein wenig Saffran. Thue darein wol Zucker/ das es gantz süsse
wird/ vnd saltze es zu rechter masse/ vnd nim Butter in eine Pfan-
ne/ als ein Ganßey/ vnd laß wol zugehn/ vnd schütte denn die
materia darein/ vnd setze es vber ein klein Kohlfewer/ vnd thue dar-
über die stürtze/ vnd mach auff die stürtze auch ein gut Kolfewer/ vnd
laß es hübsch langsam backen vnd wenn es die helffte gebacken ist/
so nim die vorgenandte Kreuter vnd Rosmarin/ vnd schneid die
Kreuter klein durcheinander/ vnd nim darunter kleine Rosincken/
vnd klein geschnittene Mandeln/ vnd schütte sie in die Pfanne/ thue
das Fewer von der stürtzen weg/ vnd thue eine frisches darauff/ laß
es hübsch backen/ das es fein hart wird/ vnd richte es an. Bestrewe
es mit einer Cinamey/ die mit Zucker vntermenget ist/ vnd gibs da-
hin. Hastu denn sorge/ das es anhengen möchte/ so nim zwey Eyer
vnd Weitzenmehl/ vnd mache einen harten Teig/ denn mangel jhn
fein dünne/ vnd bedecke die Pfanne damit/ das er gereiche hinnider/
das der boden gar bedeckt ist/ vnd auch auff den seiten zu rings her-
umb/ vnd schütte denn die vorgenante materien hinein/ vnd laß es
also drinnen backen. Solche Torten mag man weis machen/ so
man nicht Saffran hinein schütten/ vnd die Kreuter nicht reiben
wil/ sondern gantz hinein thun. Sonsten würtze sie ab mit der vor-
genanten Würtze/ ohne Saffran. Wiltu jhn denn gehle haben/ so
mache jhn gehl.

Eppfel vnd Krebs in den Torten zuthun.

NJm kleine weinliche Epffel/ schele vnd schneide sie in vier

Wenn sie denn gerieben sein/ so netze sie denn mit den vorgenanten
Eyern oder Rhom/ das sichs desto besser reibe/ Wenn es denn klein
gerieben ist/ so schuͤtte darzu dieselbigen Eyer vnd Kese/ vnd mische
es gar durcheinander/ vnd treib sie durch ein rein Tuch/ oder haͤrin
sieblein/ wenn mans hat durchgetrieben/ so wuͤrtze es ab mit ein wenig
Pfeffer/ wol Jngber/ Cinamey/ Muscaten/ Muscatenblumen/ vnd
ein wenig Saffran. Thue darein wol Zucker/ das es gantz suͤsse
wird/ vnd saltze es zu rechter masse/ vnd nim Butter in eine Pfan-
ne/ als ein Ganßey/ vnd laß wol zugehn/ vnd schuͤtte denn die
materia darein/ vnd setze es vber ein klein Kohlfewer/ vnd thue dar-
uͤber die stuͤrtze/ vnd mach auff die stuͤrtze auch ein gut Kolfewer/ vnd
laß es huͤbsch langsam backen vnd wenn es die helffte gebacken ist/
so nim die vorgenandte Kreuter vnd Rosmarin/ vnd schneid die
Kreuter klein durcheinander/ vnd nim darunter kleine Rosincken/
vnd klein geschnittene Mandeln/ vnd schuͤtte sie in die Pfanne/ thue
das Fewer von der stuͤrtzen weg/ vnd thue eine frisches darauff/ laß
es huͤbsch backen/ das es fein hart wird/ vnd richte es an. Bestrewe
es mit einer Cinamey/ die mit Zucker vntermenget ist/ vnd gibs da-
hin. Hastu denn sorge/ das es anhengen moͤchte/ so nim zwey Eyer
vnd Weitzenmehl/ vnd mache einen harten Teig/ denn mangel jhn
fein duͤnne/ vnd bedecke die Pfanne damit/ das er gereiche hinnider/
das der boden gar bedeckt ist/ vnd auch auff den seiten zu rings her-
umb/ vnd schuͤtte denn die vorgenante materien hinein/ vnd laß es
also drinnen backen. Solche Torten mag man weis machen/ so
man nicht Saffran hinein schuͤtten/ vnd die Kreuter nicht reiben
wil/ sondern gantz hinein thun. Sonsten wuͤrtze sie ab mit der vor-
genanten Wuͤrtze/ ohne Saffran. Wiltu jhn denn gehle haben/ so
mache jhn gehl.

Eppfel vnd Krebs in den Torten zuthun.

NJm kleine weinliche Epffel/ schele vnd schneide sie in vier

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[134/0033] Wenn sie denn gerieben sein/ so netze sie denn mit den vorgenanten Eyern oder Rhom/ das sichs desto besser reibe/ Wenn es denn klein gerieben ist/ so schuͤtte darzu dieselbigen Eyer vnd Kese/ vnd mische es gar durcheinander/ vnd treib sie durch ein rein Tuch/ oder haͤrin sieblein/ wenn mans hat durchgetrieben/ so wuͤrtze es ab mit ein wenig Pfeffer/ wol Jngber/ Cinamey/ Muscaten/ Muscatenblumen/ vnd ein wenig Saffran. Thue darein wol Zucker/ das es gantz suͤsse wird/ vnd saltze es zu rechter masse/ vnd nim Butter in eine Pfan- ne/ als ein Ganßey/ vnd laß wol zugehn/ vnd schuͤtte denn die materia darein/ vnd setze es vber ein klein Kohlfewer/ vnd thue dar- uͤber die stuͤrtze/ vnd mach auff die stuͤrtze auch ein gut Kolfewer/ vnd laß es huͤbsch langsam backen vnd wenn es die helffte gebacken ist/ so nim die vorgenandte Kreuter vnd Rosmarin/ vnd schneid die Kreuter klein durcheinander/ vnd nim darunter kleine Rosincken/ vnd klein geschnittene Mandeln/ vnd schuͤtte sie in die Pfanne/ thue das Fewer von der stuͤrtzen weg/ vnd thue eine frisches darauff/ laß es huͤbsch backen/ das es fein hart wird/ vnd richte es an. Bestrewe es mit einer Cinamey/ die mit Zucker vntermenget ist/ vnd gibs da- hin. Hastu denn sorge/ das es anhengen moͤchte/ so nim zwey Eyer vnd Weitzenmehl/ vnd mache einen harten Teig/ denn mangel jhn fein duͤnne/ vnd bedecke die Pfanne damit/ das er gereiche hinnider/ das der boden gar bedeckt ist/ vnd auch auff den seiten zu rings her- umb/ vnd schuͤtte denn die vorgenante materien hinein/ vnd laß es also drinnen backen. Solche Torten mag man weis machen/ so man nicht Saffran hinein schuͤtten/ vnd die Kreuter nicht reiben wil/ sondern gantz hinein thun. Sonsten wuͤrtze sie ab mit der vor- genanten Wuͤrtze/ ohne Saffran. Wiltu jhn denn gehle haben/ so mache jhn gehl. Eppfel vnd Krebs in den Torten zuthun. NJm kleine weinliche Epffel/ schele vnd schneide sie in vier

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Zitationshilfe: Coler, Johannes: Buch III: Vom Kochen. Aus: Oeconomia. Oder Haußbuch. Bd. 1. Wittenberg, 1593. S. 102-208, S. 134. In: Deutsches Textarchiv <https://www.deutschestextarchiv.de/coler_kochbuch_1593/33>, abgerufen am 13.11.2024.