Coler, Johannes: Buch III: Vom Kochen. Aus: Oeconomia. Oder Haußbuch. Bd. 1. Wittenberg, 1593. S. 102-208.Dergleichen mag man machen von dieser vorigen/ von grü- Das XIV. Capitel. Gefülte Hecht zu machen. WJltu gefülte Hechte machen/
so schuppe sie rein/ Das XV. Capitel. Einen Hirschbradten von Fischen zu machen. NJm einen Karpffen vnd einen Hecht/
darnach du Dergleichen mag man machen von dieser vorigen/ von gruͤ- Das XIV. Capitel. Gefuͤlte Hecht zu machen. WJltu gefuͤlte Hechte machen/
so schuppe sie rein/ Das XV. Capitel. Einen Hirschbradten von Fischen zu machen. NJm einen Karpffen vnd einen Hecht/
darnach du <TEI> <text> <body> <div n="1"> <div n="2"> <pb facs="#f0014" n="115"/> <p>Dergleichen mag man machen von dieser vorigen/ von gruͤ-<lb/> nen Ahl/ Biberschwentzen/ Hausen/ Stuͤhren/ Laͤchsen/ Krebsen/<lb/> vnd von andern guten Fischen.</p> </div><lb/> <div n="2"> <head>Das <hi rendition="#aq">XIV.</hi> Capitel. </head><lb/> <argument> <p>Gefuͤlte Hecht zu machen.</p> </argument><lb/> <p><hi rendition="#in">W</hi><hi rendition="#k">J</hi>ltu gefuͤlte Hechte machen/ so schuppe sie rein/<lb/> das du die Haut nicht zuschneidest/ vnd schneide jhn hin-<lb/> den an dem Haͤupte auff/ schier biß auff den Bauch/ vnd<lb/> reume den Hecht gar aus zwischen Fell vnd Fleisch/ biß auff den<lb/> schwantz/ vnd zeuch die haut nider/ vnd lass das heupt an der haut<lb/> hangen/ vnd schneid das Fleisch zweyer quer finger vom Schwantz<lb/> abe/ vnd drehe die haut wider vmb/ das das ebichtehinein kompt/ so<lb/> nim Fleisch/ vnd nim die Gredten heraus/ vnd zerhacks klein mit<lb/> Petersilien Wurtzel/ Weißbrod/ gruͤne Petersilien/ Meyeran/ Ros-<lb/> marin/ Baumoͤhl/ Zucker/ Pfeffer/ Nelcken vnd allerley Wuͤrtze/<lb/> vnd temperir vnd mische es wol durcheinander/ vnd saltze es/ vnnd<lb/> fuͤlle es wider in die haut/ vnd mache es zu/ das es nicht ausleufft/<lb/> vnd stecks an einen spiß/ vnd legs an das Fewer/ vnd laß es brad-<lb/> ten/ wenns gebradten ist/ so gibs denn hin. Wiltu/ so magstu sie zu<lb/> schneiden zu stuͤcken/ mache darauff ein Soht von Pfefferkuchen/<lb/> oder Kirschen/ vnd wuͤrtze es ab mit allerley Gewuͤrtze. Der-<lb/> gleichen mag man auch fuͤllen mit einen gruͤnen Ahl.</p> </div><lb/> <div n="2"> <head>Das <hi rendition="#aq">XV.</hi> Capitel. </head><lb/> <argument> <p>Einen Hirschbradten von Fischen zu machen.</p> </argument><lb/> <p><hi rendition="#in">N</hi><hi rendition="#k">J</hi>m einen Karpffen vnd einen Hecht/ darnach du<lb/> jhn gros haben wilt/ zeuch herab die Schuppen/ vnnd<lb/></p> </div> </div> </body> </text> </TEI> [115/0014]
Dergleichen mag man machen von dieser vorigen/ von gruͤ-
nen Ahl/ Biberschwentzen/ Hausen/ Stuͤhren/ Laͤchsen/ Krebsen/
vnd von andern guten Fischen.
Das XIV. Capitel.
Gefuͤlte Hecht zu machen.
WJltu gefuͤlte Hechte machen/ so schuppe sie rein/
das du die Haut nicht zuschneidest/ vnd schneide jhn hin-
den an dem Haͤupte auff/ schier biß auff den Bauch/ vnd
reume den Hecht gar aus zwischen Fell vnd Fleisch/ biß auff den
schwantz/ vnd zeuch die haut nider/ vnd lass das heupt an der haut
hangen/ vnd schneid das Fleisch zweyer quer finger vom Schwantz
abe/ vnd drehe die haut wider vmb/ das das ebichtehinein kompt/ so
nim Fleisch/ vnd nim die Gredten heraus/ vnd zerhacks klein mit
Petersilien Wurtzel/ Weißbrod/ gruͤne Petersilien/ Meyeran/ Ros-
marin/ Baumoͤhl/ Zucker/ Pfeffer/ Nelcken vnd allerley Wuͤrtze/
vnd temperir vnd mische es wol durcheinander/ vnd saltze es/ vnnd
fuͤlle es wider in die haut/ vnd mache es zu/ das es nicht ausleufft/
vnd stecks an einen spiß/ vnd legs an das Fewer/ vnd laß es brad-
ten/ wenns gebradten ist/ so gibs denn hin. Wiltu/ so magstu sie zu
schneiden zu stuͤcken/ mache darauff ein Soht von Pfefferkuchen/
oder Kirschen/ vnd wuͤrtze es ab mit allerley Gewuͤrtze. Der-
gleichen mag man auch fuͤllen mit einen gruͤnen Ahl.
Das XV. Capitel.
Einen Hirschbradten von Fischen zu machen.
NJm einen Karpffen vnd einen Hecht/ darnach du
jhn gros haben wilt/ zeuch herab die Schuppen/ vnnd
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