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Coler, Johannes: Buch III: Vom Kochen. Aus: Oeconomia. Oder Haußbuch. Bd. 1. Wittenberg, 1593. S. 102-208.

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sieden/ vnd würtze es abe mit rechter masse/ mit allerley Würtze.
Wiltu es gut haben/ so nim darunter einen guten Wein/ vnd schüt-
te kleine Rosincken daran.

Das XIII. Capitel.

Pasteten auff Welsch von Fischen zu machen.

NJm Hechte/ Karpffen/ zeuch jhnen die Schuppen
abe/ vnd liß heraus die Greten/ vnd hacke sie klein/ vnnd
würtze sie ab mit allerley Specerey/ wie vor geschrieben ste-
het/ vnd thue darein Baumöhle/ vnd temperirs flucks durcheinan-
der/ vnd nim kleine Vogelspisse/ finger dicke/ vnd lehne sie gegen
dem Fewer/ vnd lass sie von ferne hübsch bradten. Wenn sie gebra-
ten sein/ so nim sie herabe/ vnd zeuch die spißlein heraus/ vnd zu-
schneid sie hübsch zu stücken/ wie zwey Glieder lang/ vnd mache darzu
einen harten Teig von rockenen Mehl vnnd von Wasser/ das
er gantz hart wird. Darnach so mache denselben Teig wie ein Rei-
betöpfflein/ vnd schütte vnten auff denselben Teig kleine Rosincken
vnd Meyeran/ vnd lege darauff eine schicht derselbigen Würste.
Darnach wider kleine Rosincken vne Meyeran/ Pfeffer zu massen/
Nelcken/ Cinamey/ Muscaten/ Muscatenblumen vnd Jngber/ der-
gleichen Würste wider drauff/ so lang biß es voll wird. Denn wenn
es voll ist/ so thue auch zu oberst das Gewürtze drauff/ wie du vnden
gethan hast vnd den Meyeran. Denn geuß darein ein Baumöhl
vnd Rosenwasser/ Meyeranwasser/ oder ander krefftig wasser mehr/
vnd setze darüber einen Deckel von Teig/ vnd vermache das fest
vmb die Rände/ das es nicht auffreist/ vnd mach mitten am Teckel
ein loch als eine Haselnuß gros/ das der brodem heraus kann/ vnnd
scheib das in einen warmen Backofen/ der nicht allzuheis ist/ vnd
laß das eine stunde also backen/ vnd gibs denn hin in dem Namen
Gottes.


sieden/ vnd wuͤrtze es abe mit rechter masse/ mit allerley Wuͤrtze.
Wiltu es gut haben/ so nim darunter einen guten Wein/ vnd schuͤt-
te kleine Rosincken daran.

Das XIII. Capitel.

Pasteten auff Welsch von Fischen zu machen.

NJm Hechte/ Karpffen/ zeuch jhnen die Schuppen
abe/ vnd liß heraus die Greten/ vnd hacke sie klein/ vnnd
wuͤrtze sie ab mit allerley Specerey/ wie vor geschrieben ste-
het/ vnd thue darein Baumoͤhle/ vnd temperirs flucks durcheinan-
der/ vnd nim kleine Vogelspisse/ finger dicke/ vnd lehne sie gegen
dem Fewer/ vnd lass sie von ferne huͤbsch bradten. Wenn sie gebra-
ten sein/ so nim sie herabe/ vnd zeuch die spißlein heraus/ vnd zu-
schneid sie huͤbsch zu stuͤcken/ wie zwey Glieder lang/ vnd mache darzu
einen harten Teig von rockenen Mehl vnnd von Wasser/ das
er gantz hart wird. Darnach so mache denselben Teig wie ein Rei-
betoͤpfflein/ vnd schuͤtte vnten auff denselben Teig kleine Rosincken
vnd Meyeran/ vnd lege darauff eine schicht derselbigen Wuͤrste.
Darnach wider kleine Rosincken vne Meyeran/ Pfeffer zu massen/
Nelcken/ Cinamey/ Muscaten/ Muscatenblumen vnd Jngber/ der-
gleichen Wuͤrste wider drauff/ so lang biß es voll wird. Denn wenn
es voll ist/ so thue auch zu oberst das Gewuͤrtze drauff/ wie du vnden
gethan hast vnd den Meyeran. Denn geuß darein ein Baumoͤhl
vnd Rosenwasser/ Meyeranwasser/ oder ander krefftig wasser mehr/
vnd setze daruͤber einen Deckel von Teig/ vnd vermache das fest
vmb die Raͤnde/ das es nicht auffreist/ vnd mach mitten am Teckel
ein loch als eine Haselnuß gros/ das der brodem heraus kann/ vnnd
scheib das in einen warmen Backofen/ der nicht allzuheis ist/ vnd
laß das eine stunde also backen/ vnd gibs denn hin in dem Namen
Gottes.


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[114/0013] sieden/ vnd wuͤrtze es abe mit rechter masse/ mit allerley Wuͤrtze. Wiltu es gut haben/ so nim darunter einen guten Wein/ vnd schuͤt- te kleine Rosincken daran. Das XIII. Capitel. Pasteten auff Welsch von Fischen zu machen. NJm Hechte/ Karpffen/ zeuch jhnen die Schuppen abe/ vnd liß heraus die Greten/ vnd hacke sie klein/ vnnd wuͤrtze sie ab mit allerley Specerey/ wie vor geschrieben ste- het/ vnd thue darein Baumoͤhle/ vnd temperirs flucks durcheinan- der/ vnd nim kleine Vogelspisse/ finger dicke/ vnd lehne sie gegen dem Fewer/ vnd lass sie von ferne huͤbsch bradten. Wenn sie gebra- ten sein/ so nim sie herabe/ vnd zeuch die spißlein heraus/ vnd zu- schneid sie huͤbsch zu stuͤcken/ wie zwey Glieder lang/ vnd mache darzu einen harten Teig von rockenen Mehl vnnd von Wasser/ das er gantz hart wird. Darnach so mache denselben Teig wie ein Rei- betoͤpfflein/ vnd schuͤtte vnten auff denselben Teig kleine Rosincken vnd Meyeran/ vnd lege darauff eine schicht derselbigen Wuͤrste. Darnach wider kleine Rosincken vne Meyeran/ Pfeffer zu massen/ Nelcken/ Cinamey/ Muscaten/ Muscatenblumen vnd Jngber/ der- gleichen Wuͤrste wider drauff/ so lang biß es voll wird. Denn wenn es voll ist/ so thue auch zu oberst das Gewuͤrtze drauff/ wie du vnden gethan hast vnd den Meyeran. Denn geuß darein ein Baumoͤhl vnd Rosenwasser/ Meyeranwasser/ oder ander krefftig wasser mehr/ vnd setze daruͤber einen Deckel von Teig/ vnd vermache das fest vmb die Raͤnde/ das es nicht auffreist/ vnd mach mitten am Teckel ein loch als eine Haselnuß gros/ das der brodem heraus kann/ vnnd scheib das in einen warmen Backofen/ der nicht allzuheis ist/ vnd laß das eine stunde also backen/ vnd gibs denn hin in dem Namen Gottes.

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Zitationshilfe: Coler, Johannes: Buch III: Vom Kochen. Aus: Oeconomia. Oder Haußbuch. Bd. 1. Wittenberg, 1593. S. 102-208, S. 114. In: Deutsches Textarchiv <https://www.deutschestextarchiv.de/coler_kochbuch_1593/13>, abgerufen am 01.03.2025.