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Coler, Johannes: Buch III: Vom Kochen. Aus: Oeconomia. Oder Haußbuch. Bd. 1. Wittenberg, 1593. S. 102-208.

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süsse oder sawer/ wie dirs am besten gefelt/ koste es zu rechter mas-
sen/ richts an/ vnd gibs dahin. Wiltu/ so magstu kleine Rosincken
darein schütten. Also mag man sieden allerley andere Fische/ als
Perßken/ Carutzen/ Jessen/ Zerten/ etc.

Das XII. Capitel.

Gehackte Fische zu machen.

WJltu machen gehackte Fische/ so nim Hecht oder
Karpen/ zeuch jhm die Schuppen rein abe/ vnd die Gre-
ten gar herauß/ vnd zuhacke sie kleine/ vnd schneid darun-
ter Petersilien wurtzel/ kleine/ vnd auch grüne Petersilien/ vnd nim
darunter weis Brodt/ mische das flucks durcheinander/ vnd würtze
es abe mit Pfeffer/ Jngber/ Saffran/ saltze es zu rechter masse/ vnd
setzt es in einer Pfanne mit Wasser auff das Fewer/ vnd laß das
auffsieden/ vnd mache klössichen aus den gehackten Fischen/ so gros
als die Hüner Eyer/ vnd wirff sie in das Wasser/ vnd laß sie wol
sieden. Wenn sie nun wol gesotten sein/ so nim sei heraus vnd zer-
schneide sie in zwey theil/ vnd mache darauff ein grün Soht von
Petersilien/ als vor geschrieben steht/ Cap. 10. Wiltu es aber nicht
grün haben/ so mache es gehl.

Würste von gehackten Fischen zu machen.

WJltu denn von diesen Fischen Würste machen/ so
nim darein Nelcken/ Muscatenblumen/ kleine Rosincken/
Saffran/ vnd temperirs wol abe/ wie vorgeschrieben ist/
vnd mache von denselben Fischen Würste/ eines fingers lang/ vnd
lege sie in ein siedent Wasser/ laß sie wol einsieden/ vnd wenn sie ge-
sotten sein/ so nim sie heraus/ vnd mache darauff ein braun Soht.
Nim geringe Bier/ vnd Essig/ vnd Pfefferkuche/ vnd lass es wol

suͤsse oder sawer/ wie dirs am besten gefelt/ koste es zu rechter mas-
sen/ richts an/ vnd gibs dahin. Wiltu/ so magstu kleine Rosincken
darein schuͤtten. Also mag man sieden allerley andere Fische/ als
Perßken/ Carutzen/ Jessen/ Zerten/ etc.

Das XII. Capitel.

Gehackte Fische zu machen.

WJltu machen gehackte Fische/ so nim Hecht oder
Karpen/ zeuch jhm die Schuppen rein abe/ vnd die Gre-
ten gar herauß/ vnd zuhacke sie kleine/ vnd schneid darun-
ter Petersilien wurtzel/ kleine/ vnd auch gruͤne Petersilien/ vnd nim
darunter weis Brodt/ mische das flucks durcheinander/ vnd wuͤrtze
es abe mit Pfeffer/ Jngber/ Saffran/ saltze es zu rechter masse/ vnd
setzt es in einer Pfanne mit Wasser auff das Fewer/ vnd laß das
auffsieden/ vnd mache kloͤssichen aus den gehackten Fischen/ so gros
als die Huͤner Eyer/ vnd wirff sie in das Wasser/ vnd laß sie wol
sieden. Wenn sie nun wol gesotten sein/ so nim sei heraus vnd zer-
schneide sie in zwey theil/ vnd mache darauff ein gruͤn Soht von
Petersilien/ als vor geschrieben steht/ Cap. 10. Wiltu es aber nicht
gruͤn haben/ so mache es gehl.

Wuͤrste von gehackten Fischen zu machen.

WJltu denn von diesen Fischen Wuͤrste machen/ so
nim darein Nelcken/ Muscatenblumen/ kleine Rosinckẽ/
Saffran/ vnd temperirs wol abe/ wie vorgeschrieben ist/
vnd mache von denselben Fischen Wuͤrste/ eines fingers lang/ vnd
lege sie in ein siedent Wasser/ laß sie wol einsieden/ vnd wenn sie ge-
sotten sein/ so nim sie heraus/ vnd mache darauff ein braun Soht.
Nim geringe Bier/ vnd Essig/ vnd Pfefferkuche/ vnd lass es wol

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[113/0012] suͤsse oder sawer/ wie dirs am besten gefelt/ koste es zu rechter mas- sen/ richts an/ vnd gibs dahin. Wiltu/ so magstu kleine Rosincken darein schuͤtten. Also mag man sieden allerley andere Fische/ als Perßken/ Carutzen/ Jessen/ Zerten/ etc. Das XII. Capitel. Gehackte Fische zu machen. WJltu machen gehackte Fische/ so nim Hecht oder Karpen/ zeuch jhm die Schuppen rein abe/ vnd die Gre- ten gar herauß/ vnd zuhacke sie kleine/ vnd schneid darun- ter Petersilien wurtzel/ kleine/ vnd auch gruͤne Petersilien/ vnd nim darunter weis Brodt/ mische das flucks durcheinander/ vnd wuͤrtze es abe mit Pfeffer/ Jngber/ Saffran/ saltze es zu rechter masse/ vnd setzt es in einer Pfanne mit Wasser auff das Fewer/ vnd laß das auffsieden/ vnd mache kloͤssichen aus den gehackten Fischen/ so gros als die Huͤner Eyer/ vnd wirff sie in das Wasser/ vnd laß sie wol sieden. Wenn sie nun wol gesotten sein/ so nim sei heraus vnd zer- schneide sie in zwey theil/ vnd mache darauff ein gruͤn Soht von Petersilien/ als vor geschrieben steht/ Cap. 10. Wiltu es aber nicht gruͤn haben/ so mache es gehl. Wuͤrste von gehackten Fischen zu machen. WJltu denn von diesen Fischen Wuͤrste machen/ so nim darein Nelcken/ Muscatenblumen/ kleine Rosinckẽ/ Saffran/ vnd temperirs wol abe/ wie vorgeschrieben ist/ vnd mache von denselben Fischen Wuͤrste/ eines fingers lang/ vnd lege sie in ein siedent Wasser/ laß sie wol einsieden/ vnd wenn sie ge- sotten sein/ so nim sie heraus/ vnd mache darauff ein braun Soht. Nim geringe Bier/ vnd Essig/ vnd Pfefferkuche/ vnd lass es wol

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Thomas Gloning: Bereitstellung der Texttranskription. (2013-08-15T17:43:32Z) Bitte beachten Sie, dass die aktuelle Transkription (und Textauszeichnung) mittlerweile nicht mehr dem Stand zum Zeitpunkt der Übernahme des Werkes in das DTA entsprechen muss.
Yvonne Ziegler: Bereitstellung der Texttranskription. (2013-08-15T17:43:32Z) Bitte beachten Sie, dass die aktuelle Transkription (und Textauszeichnung) mittlerweile nicht mehr dem Stand zum Zeitpunkt der Übernahme des Werkes in das DTA entsprechen muss.
Hannah Sophia Glaum: Bearbeitung der digitalen Edition. (2013-08-15T17:43:32Z)

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  • Bogensignaturen: nicht übernommen
  • Kolumnentitel: nicht übernommen
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  • langes s (ſ): als s transkribiert
  • rundes r (&#xa75b;): als r/et transkribiert
  • Silbentrennung: aufgelöst



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Zitationshilfe: Coler, Johannes: Buch III: Vom Kochen. Aus: Oeconomia. Oder Haußbuch. Bd. 1. Wittenberg, 1593. S. 102-208, S. 113. In: Deutsches Textarchiv <https://www.deutschestextarchiv.de/coler_kochbuch_1593/12>, abgerufen am 23.11.2024.