Anmelden (DTAQ) DWDS     dlexDB     CLARIN-D

Coler, Johannes: Buch III: Vom Kochen. Aus: Oeconomia. Oder Haußbuch. Bd. 1. Wittenberg, 1593. S. 102-208.

Bild:
<< vorherige Seite
Das VIII. Capitel.

Ein Hecht auff Vngrisch zu sieden.

WJltu machen ein höflich Gericht von Hechten
auff Vngerisch/ so schuppe jhn rein/ hawe jhn zu stücken/
vnd wasche jhn rein aus/ vnd saltze jhn in einer Mulden/
vnd laß jhn eine weile im saltze stehen. Nim Zwippeln/ schele sie/ vnd
Epffel/ schneide sie hübsch scheibelicht/ vnd nim eine Pfanne oder
Kessel/ vnd lege den Hecht darein/ vnd lege dieselben zerschnittenen
Zwippeln vnd Epffel auff den Hecht/ vnd nim einen guten süssen
starcken Wein/ setze jhn auff das Fewer/ vnd laß jn auffsieden. So
er denn gesotten ist/ so würtze jhn wol ab mit rechter masse/ ein wenig
Pfeffer vnd wol Jngwer/ Cynamey/ Muscaten/ Muscatenblu-
men vnd Saffran/ mache jhn wol gehl/ vnd koste jhnn zu rechter
masse. Jst er zu sawer/ so mache jhn süß mit Zucker. Wiltu jhn
denn nicht gar süsse haben/ so mache jhn hübsch säwerlich/ wie du
jhn wilt haben/ vnd richte jhn an.

Das IX. Capitel.

Einen Hecht aus gantzen Lemonien
zu sieden.

Wjltu einen Hecht mit gantzen Lemonien sieden/
so lege jhn in einen Kessel oder Pfanne/ vnd lege darauff
gantze Lemonien/ wie viel dich deucht/ vnd geuß darauff
einen guten Wein/ Reiffal/ Malvasier/ oder Muscateller/ was du
wilt/ vnd mache darauff ein hübsch süsse Sod/ vnd laß es wol sie-
den/ vnd würtz es ab mit rechter masse/ mit ein wenig Pfeffer/ vnd
wol Jngbwer/ Cinamey/ Muscatenblumen/ vnd wol Saffran.
Darnach kost es zu rechter Masse/ vnd gibs hin.


Das VIII. Capitel.

Ein Hecht auff Vngrisch zu sieden.

WJltu machen ein hoͤflich Gericht von Hechten
auff Vngerisch/ so schuppe jhn rein/ hawe jhn zu stuͤcken/
vnd wasche jhn rein aus/ vnd saltze jhn in einer Mulden/
vnd laß jhn eine weile im saltze stehen. Nim Zwippeln/ schele sie/ vnd
Epffel/ schneide sie huͤbsch scheibelicht/ vnd nim eine Pfanne oder
Kessel/ vnd lege den Hecht darein/ vnd lege dieselben zerschnittenen
Zwippeln vnd Epffel auff den Hecht/ vnd nim einen guten suͤssen
starcken Wein/ setze jhn auff das Fewer/ vnd laß jn auffsieden. So
er denn gesotten ist/ so wuͤrtze jhn wol ab mit rechter masse/ ein wenig
Pfeffer vnd wol Jngwer/ Cynamey/ Muscaten/ Muscatenblu-
men vnd Saffran/ mache jhn wol gehl/ vnd koste jhnn zu rechter
masse. Jst er zu sawer/ so mache jhn suͤß mit Zucker. Wiltu jhn
denn nicht gar suͤsse haben/ so mache jhn huͤbsch saͤwerlich/ wie du
jhn wilt haben/ vnd richte jhn an.

Das IX. Capitel.

Einen Hecht aus gantzen Lemonien
zu sieden.

Wjltu einen Hecht mit gantzen Lemonien sieden/
so lege jhn in einen Kessel oder Pfanne/ vnd lege darauff
gantze Lemonien/ wie viel dich deucht/ vnd geuß darauff
einen guten Wein/ Reiffal/ Malvasier/ oder Muscateller/ was du
wilt/ vnd mache darauff ein huͤbsch suͤsse Sod/ vnd laß es wol sie-
den/ vnd wuͤrtz es ab mit rechter masse/ mit ein wenig Pfeffer/ vnd
wol Jngbwer/ Cinamey/ Muscatenblumen/ vnd wol Saffran.
Darnach kost es zu rechter Masse/ vnd gibs hin.


<TEI>
  <text>
    <body>
      <div n="1">
        <pb facs="#f0010" n="111"/>
        <div n="2">
          <head>Das <hi rendition="#aq">VIII.</hi> Capitel. </head><lb/>
          <argument>
            <p>Ein Hecht auff Vngrisch zu
             sieden.</p>
          </argument><lb/>
          <p><hi rendition="#in">W</hi><hi rendition="#k">J</hi>ltu machen ein ho&#x0364;flich
             Gericht von Hechten<lb/>
auff Vngerisch/ so schuppe jhn rein/ hawe jhn zu
             stu&#x0364;cken/<lb/>
vnd wasche jhn rein aus/ vnd saltze jhn in einer Mulden/<lb/>
vnd
             laß jhn eine weile im saltze stehen. Nim Zwippeln/ schele sie/ vnd<lb/>
Epffel/ schneide
             sie hu&#x0364;bsch scheibelicht/ vnd nim eine Pfanne oder<lb/>
Kessel/ vnd lege den
             Hecht darein/ vnd lege dieselben zerschnittenen<lb/>
Zwippeln vnd Epffel auff den Hecht/
             vnd nim einen guten su&#x0364;ssen<lb/>
starcken Wein/ setze jhn auff das Fewer/ vnd laß
             jn auffsieden. So<lb/>
er denn gesotten ist/ so wu&#x0364;rtze jhn wol ab mit rechter
             masse/ ein wenig<lb/>
Pfeffer vnd wol Jngwer/ Cynamey/ Muscaten/ Muscatenblu-<lb/>
men
             vnd Saffran/ mache jhn wol gehl/ vnd koste jhnn zu rechter<lb/>
masse. Jst er zu sawer/
             so mache jhn su&#x0364;ß mit Zucker. Wiltu jhn<lb/>
denn nicht gar su&#x0364;sse haben/
             so mache jhn hu&#x0364;bsch sa&#x0364;werlich/ wie du<lb/>
jhn wilt haben/ vnd richte
             jhn an.</p>
        </div><lb/>
        <div n="2">
          <head>Das <hi rendition="#aq">IX.</hi> Capitel.</head><lb/>
          <argument>
            <p>Einen Hecht aus gantzen Lemonien<lb/>
zu sieden.</p>
          </argument><lb/>
          <p><hi rendition="#in">W</hi>jltu einen Hecht mit gantzen Lemonien sieden/<lb/>
so lege
             jhn in einen Kessel oder Pfanne/ vnd lege darauff<lb/>
gantze Lemonien/ wie viel dich
             deucht/ vnd geuß darauff<lb/>
einen guten Wein/ Reiffal/ Malvasier/ oder Muscateller/
             was du<lb/>
wilt/ vnd mache darauff ein hu&#x0364;bsch su&#x0364;sse Sod/ vnd laß es wol
             sie-<lb/>
den/ vnd wu&#x0364;rtz es ab mit rechter masse/ mit ein wenig Pfeffer/ vnd<lb/>
wol Jngbwer/ Cinamey/ Muscatenblumen/ vnd wol Saffran.<lb/>
Darnach kost es zu rechter
             Masse/ vnd gibs hin.</p>
        </div><lb/>
      </div>
    </body>
  </text>
</TEI>
[111/0010] Das VIII. Capitel. Ein Hecht auff Vngrisch zu sieden. WJltu machen ein hoͤflich Gericht von Hechten auff Vngerisch/ so schuppe jhn rein/ hawe jhn zu stuͤcken/ vnd wasche jhn rein aus/ vnd saltze jhn in einer Mulden/ vnd laß jhn eine weile im saltze stehen. Nim Zwippeln/ schele sie/ vnd Epffel/ schneide sie huͤbsch scheibelicht/ vnd nim eine Pfanne oder Kessel/ vnd lege den Hecht darein/ vnd lege dieselben zerschnittenen Zwippeln vnd Epffel auff den Hecht/ vnd nim einen guten suͤssen starcken Wein/ setze jhn auff das Fewer/ vnd laß jn auffsieden. So er denn gesotten ist/ so wuͤrtze jhn wol ab mit rechter masse/ ein wenig Pfeffer vnd wol Jngwer/ Cynamey/ Muscaten/ Muscatenblu- men vnd Saffran/ mache jhn wol gehl/ vnd koste jhnn zu rechter masse. Jst er zu sawer/ so mache jhn suͤß mit Zucker. Wiltu jhn denn nicht gar suͤsse haben/ so mache jhn huͤbsch saͤwerlich/ wie du jhn wilt haben/ vnd richte jhn an. Das IX. Capitel. Einen Hecht aus gantzen Lemonien zu sieden. Wjltu einen Hecht mit gantzen Lemonien sieden/ so lege jhn in einen Kessel oder Pfanne/ vnd lege darauff gantze Lemonien/ wie viel dich deucht/ vnd geuß darauff einen guten Wein/ Reiffal/ Malvasier/ oder Muscateller/ was du wilt/ vnd mache darauff ein huͤbsch suͤsse Sod/ vnd laß es wol sie- den/ vnd wuͤrtz es ab mit rechter masse/ mit ein wenig Pfeffer/ vnd wol Jngbwer/ Cinamey/ Muscatenblumen/ vnd wol Saffran. Darnach kost es zu rechter Masse/ vnd gibs hin.

Suche im Werk

Hilfe

Informationen zum Werk

Download dieses Werks

XML (TEI P5) · HTML · Text
TCF (text annotation layer)
XML (TEI P5 inkl. att.linguistic)

Metadaten zum Werk

TEI-Header · CMDI · Dublin Core

Ansichten dieser Seite

Voyant Tools ?

Language Resource Switchboard?

Feedback

Sie haben einen Fehler gefunden? Dann können Sie diesen über unsere Qualitätssicherungsplattform DTAQ melden.

Kommentar zur DTA-Ausgabe

Dieses Werk wurde im Rahmen des Moduls DTA-Erweiterungen (DTAE) digitalisiert. Weitere Informationen …

Thomas Gloning: Bereitstellung der Texttranskription. (2013-08-15T17:43:32Z) Bitte beachten Sie, dass die aktuelle Transkription (und Textauszeichnung) mittlerweile nicht mehr dem Stand zum Zeitpunkt der Übernahme des Werkes in das DTA entsprechen muss.
Yvonne Ziegler: Bereitstellung der Texttranskription. (2013-08-15T17:43:32Z) Bitte beachten Sie, dass die aktuelle Transkription (und Textauszeichnung) mittlerweile nicht mehr dem Stand zum Zeitpunkt der Übernahme des Werkes in das DTA entsprechen muss.
Hannah Sophia Glaum: Bearbeitung der digitalen Edition. (2013-08-15T17:43:32Z)

Weitere Informationen:

Die Transkription erfolgte nach den unter http://www.deutschestextarchiv.de/doku/basisformat formulierten Richtlinien.

  • Bogensignaturen: nicht übernommen
  • Kolumnentitel: nicht übernommen
  • Kustoden: nicht übernommen
  • langes s (ſ): als s transkribiert
  • rundes r (&#xa75b;): als r/et transkribiert
  • Silbentrennung: aufgelöst



Ansicht auf Standard zurückstellen

URL zu diesem Werk: https://www.deutschestextarchiv.de/coler_kochbuch_1593
URL zu dieser Seite: https://www.deutschestextarchiv.de/coler_kochbuch_1593/10
Zitationshilfe: Coler, Johannes: Buch III: Vom Kochen. Aus: Oeconomia. Oder Haußbuch. Bd. 1. Wittenberg, 1593. S. 102-208, S. 111. In: Deutsches Textarchiv <https://www.deutschestextarchiv.de/coler_kochbuch_1593/10>, abgerufen am 13.11.2024.