Coler, Johannes: Buch III: Vom Kochen. Aus: Oeconomia. Oder Haußbuch. Bd. 1. Wittenberg, 1593. S. 102-208.Das VIII. Capitel. Ein Hecht auff Vngrisch zu sieden. WJltu machen ein höflich
Gericht von Hechten Das IX. Capitel. Einen Hecht aus gantzen Lemonien Wjltu einen Hecht mit gantzen Lemonien sieden/ Das VIII. Capitel. Ein Hecht auff Vngrisch zu sieden. WJltu machen ein hoͤflich
Gericht von Hechten Das IX. Capitel. Einen Hecht aus gantzen Lemonien Wjltu einen Hecht mit gantzen Lemonien sieden/ <TEI> <text> <body> <div n="1"> <pb facs="#f0010" n="111"/> <div n="2"> <head>Das <hi rendition="#aq">VIII.</hi> Capitel. </head><lb/> <argument> <p>Ein Hecht auff Vngrisch zu sieden.</p> </argument><lb/> <p><hi rendition="#in">W</hi><hi rendition="#k">J</hi>ltu machen ein hoͤflich Gericht von Hechten<lb/> auff Vngerisch/ so schuppe jhn rein/ hawe jhn zu stuͤcken/<lb/> vnd wasche jhn rein aus/ vnd saltze jhn in einer Mulden/<lb/> vnd laß jhn eine weile im saltze stehen. Nim Zwippeln/ schele sie/ vnd<lb/> Epffel/ schneide sie huͤbsch scheibelicht/ vnd nim eine Pfanne oder<lb/> Kessel/ vnd lege den Hecht darein/ vnd lege dieselben zerschnittenen<lb/> Zwippeln vnd Epffel auff den Hecht/ vnd nim einen guten suͤssen<lb/> starcken Wein/ setze jhn auff das Fewer/ vnd laß jn auffsieden. So<lb/> er denn gesotten ist/ so wuͤrtze jhn wol ab mit rechter masse/ ein wenig<lb/> Pfeffer vnd wol Jngwer/ Cynamey/ Muscaten/ Muscatenblu-<lb/> men vnd Saffran/ mache jhn wol gehl/ vnd koste jhnn zu rechter<lb/> masse. Jst er zu sawer/ so mache jhn suͤß mit Zucker. Wiltu jhn<lb/> denn nicht gar suͤsse haben/ so mache jhn huͤbsch saͤwerlich/ wie du<lb/> jhn wilt haben/ vnd richte jhn an.</p> </div><lb/> <div n="2"> <head>Das <hi rendition="#aq">IX.</hi> Capitel.</head><lb/> <argument> <p>Einen Hecht aus gantzen Lemonien<lb/> zu sieden.</p> </argument><lb/> <p><hi rendition="#in">W</hi>jltu einen Hecht mit gantzen Lemonien sieden/<lb/> so lege jhn in einen Kessel oder Pfanne/ vnd lege darauff<lb/> gantze Lemonien/ wie viel dich deucht/ vnd geuß darauff<lb/> einen guten Wein/ Reiffal/ Malvasier/ oder Muscateller/ was du<lb/> wilt/ vnd mache darauff ein huͤbsch suͤsse Sod/ vnd laß es wol sie-<lb/> den/ vnd wuͤrtz es ab mit rechter masse/ mit ein wenig Pfeffer/ vnd<lb/> wol Jngbwer/ Cinamey/ Muscatenblumen/ vnd wol Saffran.<lb/> Darnach kost es zu rechter Masse/ vnd gibs hin.</p> </div><lb/> </div> </body> </text> </TEI> [111/0010]
Das VIII. Capitel.
Ein Hecht auff Vngrisch zu sieden.
WJltu machen ein hoͤflich Gericht von Hechten
auff Vngerisch/ so schuppe jhn rein/ hawe jhn zu stuͤcken/
vnd wasche jhn rein aus/ vnd saltze jhn in einer Mulden/
vnd laß jhn eine weile im saltze stehen. Nim Zwippeln/ schele sie/ vnd
Epffel/ schneide sie huͤbsch scheibelicht/ vnd nim eine Pfanne oder
Kessel/ vnd lege den Hecht darein/ vnd lege dieselben zerschnittenen
Zwippeln vnd Epffel auff den Hecht/ vnd nim einen guten suͤssen
starcken Wein/ setze jhn auff das Fewer/ vnd laß jn auffsieden. So
er denn gesotten ist/ so wuͤrtze jhn wol ab mit rechter masse/ ein wenig
Pfeffer vnd wol Jngwer/ Cynamey/ Muscaten/ Muscatenblu-
men vnd Saffran/ mache jhn wol gehl/ vnd koste jhnn zu rechter
masse. Jst er zu sawer/ so mache jhn suͤß mit Zucker. Wiltu jhn
denn nicht gar suͤsse haben/ so mache jhn huͤbsch saͤwerlich/ wie du
jhn wilt haben/ vnd richte jhn an.
Das IX. Capitel.
Einen Hecht aus gantzen Lemonien
zu sieden.
Wjltu einen Hecht mit gantzen Lemonien sieden/
so lege jhn in einen Kessel oder Pfanne/ vnd lege darauff
gantze Lemonien/ wie viel dich deucht/ vnd geuß darauff
einen guten Wein/ Reiffal/ Malvasier/ oder Muscateller/ was du
wilt/ vnd mache darauff ein huͤbsch suͤsse Sod/ vnd laß es wol sie-
den/ vnd wuͤrtz es ab mit rechter masse/ mit ein wenig Pfeffer/ vnd
wol Jngbwer/ Cinamey/ Muscatenblumen/ vnd wol Saffran.
Darnach kost es zu rechter Masse/ vnd gibs hin.
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